Električna energija

EMS sertifikovan kao operator prenosnog sistema električne energije

Slika: EMS

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je sertifikat kao operator prenosnog sistema električne energije, što otvara put toj kompaniji da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom.

Odluku o dodeli sertifikata EMS-u doneo je Savet Agencije za energetiku Srbije početkom avgusta, pošto su ispunjeni određeni uslovi u skladu sa mišljenjem koje je dostavila Energetska zajednica.

Nakon dobijanja sertifikata, EMS će moći da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, rečeno je portalu Balkan Green Energy News u AERS-u.

Osnovni cilj sertifikacije je da se potvrdi da je operator mrežnog sistema nezavisan od korisnika njegove mreže, odnosno učesnika na tržištu, poput proizvođača i trgovaca strujom, kao i kupaca, uglavnom velikih.

EMS je zahtev za sertifikaciju podneo u oktobru 2016, a AERS je početkom 2017. godine doneo preliminarnu odluku o dodeli sertifikata koja je dostavljena Energetskoj zajednici na mišljenje.

Sekretarijat Energetske zajednice je u junu izdao negativno mišljenje, navodeći da proces razdvajanja u toj kompaniji nije sproveden u skladu sa modelom razdvajanja vlasništva predviđenim Članom 9 evropske Direktive o električnoj energiji. Sekretarijat je konstatovao da EMS i dalje direktno kontroliše Vlada, kao predstavnik državnog vlasništva u EMS-u i u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Pre donošenja konačne odluke bilo je, između ostalog, potrebno da se pre svega osigura nezavisnost operatora tako što će se razdvojti upravljačke nadležnosti nad EMS-om i javnim preduzećima koje se bave proizvodnjom i snabdevanjem strujom.

Pošto je jedno ministarstvo bilo istovremeno nadležno za EMS i EPS morao je da se menja Zakon o ministarstvima što je učinjeno u junu. Tada su nadležnosti Ministarstva privrede prebačene na Ministarstvo rudarstva i energetike kada je reč o javnim preduzećima koje obavljaju delatnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

Te nadležnosti obuhvataju pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i druga akta koja se odnose na rad i poslovanje tih preduzeća.

U AERS-u navode da je od donošenja prvobitne odluke, EMS ispunio i ostale uslove u vezi sa primedbama Agencije i Energetske zajednice.

U novembru 2016, EMS je saopštio da počinje da posluje kao akcionarsko društvo. Reč je o zatvorenom akcionarskom društvu koje je 100 odsto u državnom vlasništvom, bez mogućnosti kupovine akcija od strane drugih pravnih lica ili pojedinaca. Novo ime kompanije je EMS AD.

Vlada Srbije imenovala je u januaru ove godine Jelenu Matejić za vršioca družnosti direktora EMS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. avgust 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. avgust 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. avgust 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. avgust 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.