Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

EMS sertifikovan kao operator prenosnog sistema električne energije

Slika: EMS

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je sertifikat kao operator prenosnog sistema električne energije, što otvara put toj kompaniji da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom.

Odluku o dodeli sertifikata EMS-u doneo je Savet Agencije za energetiku Srbije početkom avgusta, pošto su ispunjeni određeni uslovi u skladu sa mišljenjem koje je dostavila Energetska zajednica.

Nakon dobijanja sertifikata, EMS će moći da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, rečeno je portalu Balkan Green Energy News u AERS-u.

Osnovni cilj sertifikacije je da se potvrdi da je operator mrežnog sistema nezavisan od korisnika njegove mreže, odnosno učesnika na tržištu, poput proizvođača i trgovaca strujom, kao i kupaca, uglavnom velikih.

EMS je zahtev za sertifikaciju podneo u oktobru 2016, a AERS je početkom 2017. godine doneo preliminarnu odluku o dodeli sertifikata koja je dostavljena Energetskoj zajednici na mišljenje.

Sekretarijat Energetske zajednice je u junu izdao negativno mišljenje, navodeći da proces razdvajanja u toj kompaniji nije sproveden u skladu sa modelom razdvajanja vlasništva predviđenim Članom 9 evropske Direktive o električnoj energiji. Sekretarijat je konstatovao da EMS i dalje direktno kontroliše Vlada, kao predstavnik državnog vlasništva u EMS-u i u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Pre donošenja konačne odluke bilo je, između ostalog, potrebno da se pre svega osigura nezavisnost operatora tako što će se razdvojti upravljačke nadležnosti nad EMS-om i javnim preduzećima koje se bave proizvodnjom i snabdevanjem strujom.

Pošto je jedno ministarstvo bilo istovremeno nadležno za EMS i EPS morao je da se menja Zakon o ministarstvima što je učinjeno u junu. Tada su nadležnosti Ministarstva privrede prebačene na Ministarstvo rudarstva i energetike kada je reč o javnim preduzećima koje obavljaju delatnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

Te nadležnosti obuhvataju pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i druga akta koja se odnose na rad i poslovanje tih preduzeća.

U AERS-u navode da je od donošenja prvobitne odluke, EMS ispunio i ostale uslove u vezi sa primedbama Agencije i Energetske zajednice.

U novembru 2016, EMS je saopštio da počinje da posluje kao akcionarsko društvo. Reč je o zatvorenom akcionarskom društvu koje je 100 odsto u državnom vlasništvom, bez mogućnosti kupovine akcija od strane drugih pravnih lica ili pojedinaca. Novo ime kompanije je EMS AD.

Vlada Srbije imenovala je u januaru ove godine Jelenu Matejić za vršioca družnosti direktora EMS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zarobljavanja CO2 slab vazni energetsku tranziciju

Učinak projekata zarobljavanja CO2 još slab, ali biće važni za energetsku tranziciju

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU