Električna energija

EMS sertifikovan kao operator prenosnog sistema električne energije

Slika: EMS

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je sertifikat kao operator prenosnog sistema električne energije, što otvara put toj kompaniji da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom.

Odluku o dodeli sertifikata EMS-u doneo je Savet Agencije za energetiku Srbije početkom avgusta, pošto su ispunjeni određeni uslovi u skladu sa mišljenjem koje je dostavila Energetska zajednica.

Nakon dobijanja sertifikata, EMS će moći da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, rečeno je portalu Balkan Green Energy News u AERS-u.

Osnovni cilj sertifikacije je da se potvrdi da je operator mrežnog sistema nezavisan od korisnika njegove mreže, odnosno učesnika na tržištu, poput proizvođača i trgovaca strujom, kao i kupaca, uglavnom velikih.

EMS je zahtev za sertifikaciju podneo u oktobru 2016, a AERS je početkom 2017. godine doneo preliminarnu odluku o dodeli sertifikata koja je dostavljena Energetskoj zajednici na mišljenje.

Sekretarijat Energetske zajednice je u junu izdao negativno mišljenje, navodeći da proces razdvajanja u toj kompaniji nije sproveden u skladu sa modelom razdvajanja vlasništva predviđenim Članom 9 evropske Direktive o električnoj energiji. Sekretarijat je konstatovao da EMS i dalje direktno kontroliše Vlada, kao predstavnik državnog vlasništva u EMS-u i u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Pre donošenja konačne odluke bilo je, između ostalog, potrebno da se pre svega osigura nezavisnost operatora tako što će se razdvojti upravljačke nadležnosti nad EMS-om i javnim preduzećima koje se bave proizvodnjom i snabdevanjem strujom.

Pošto je jedno ministarstvo bilo istovremeno nadležno za EMS i EPS morao je da se menja Zakon o ministarstvima što je učinjeno u junu. Tada su nadležnosti Ministarstva privrede prebačene na Ministarstvo rudarstva i energetike kada je reč o javnim preduzećima koje obavljaju delatnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

Te nadležnosti obuhvataju pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i druga akta koja se odnose na rad i poslovanje tih preduzeća.

U AERS-u navode da je od donošenja prvobitne odluke, EMS ispunio i ostale uslove u vezi sa primedbama Agencije i Energetske zajednice.

U novembru 2016, EMS je saopštio da počinje da posluje kao akcionarsko društvo. Reč je o zatvorenom akcionarskom društvu koje je 100 odsto u državnom vlasništvom, bez mogućnosti kupovine akcija od strane drugih pravnih lica ili pojedinaca. Novo ime kompanije je EMS AD.

Vlada Srbije imenovala je u januaru ove godine Jelenu Matejić za vršioca družnosti direktora EMS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

18. avgust 2017. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

18. avgust 2017. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

18. avgust 2017. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

18. avgust 2017. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna