Električna energija

EMS sertifikovan kao operator prenosnog sistema električne energije

Slika: EMS

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je sertifikat kao operator prenosnog sistema električne energije, što otvara put toj kompaniji da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom.

Odluku o dodeli sertifikata EMS-u doneo je Savet Agencije za energetiku Srbije početkom avgusta, pošto su ispunjeni određeni uslovi u skladu sa mišljenjem koje je dostavila Energetska zajednica.

Nakon dobijanja sertifikata, EMS će moći da traži licencu za obavljanje delatnosti prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, rečeno je portalu Balkan Green Energy News u AERS-u.

Osnovni cilj sertifikacije je da se potvrdi da je operator mrežnog sistema nezavisan od korisnika njegove mreže, odnosno učesnika na tržištu, poput proizvođača i trgovaca strujom, kao i kupaca, uglavnom velikih.

EMS je zahtev za sertifikaciju podneo u oktobru 2016, a AERS je početkom 2017. godine doneo preliminarnu odluku o dodeli sertifikata koja je dostavljena Energetskoj zajednici na mišljenje.

Sekretarijat Energetske zajednice je u junu izdao negativno mišljenje, navodeći da proces razdvajanja u toj kompaniji nije sproveden u skladu sa modelom razdvajanja vlasništva predviđenim Članom 9 evropske Direktive o električnoj energiji. Sekretarijat je konstatovao da EMS i dalje direktno kontroliše Vlada, kao predstavnik državnog vlasništva u EMS-u i u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Pre donošenja konačne odluke bilo je, između ostalog, potrebno da se pre svega osigura nezavisnost operatora tako što će se razdvojti upravljačke nadležnosti nad EMS-om i javnim preduzećima koje se bave proizvodnjom i snabdevanjem strujom.

Pošto je jedno ministarstvo bilo istovremeno nadležno za EMS i EPS morao je da se menja Zakon o ministarstvima što je učinjeno u junu. Tada su nadležnosti Ministarstva privrede prebačene na Ministarstvo rudarstva i energetike kada je reč o javnim preduzećima koje obavljaju delatnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

Te nadležnosti obuhvataju pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i druga akta koja se odnose na rad i poslovanje tih preduzeća.

U AERS-u navode da je od donošenja prvobitne odluke, EMS ispunio i ostale uslove u vezi sa primedbama Agencije i Energetske zajednice.

U novembru 2016, EMS je saopštio da počinje da posluje kao akcionarsko društvo. Reč je o zatvorenom akcionarskom društvu koje je 100 odsto u državnom vlasništvom, bez mogućnosti kupovine akcija od strane drugih pravnih lica ili pojedinaca. Novo ime kompanije je EMS AD.

Vlada Srbije imenovala je u januaru ove godine Jelenu Matejić za vršioca družnosti direktora EMS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.

Grcka otpisala cetiri bloka termoelektrana ugalj

Grčka zvanično otpisala četiri bloka termoelektrana na ugalj

09 April 2021 - Izgleda da će Grčka odbaciti ugalj pre nego što je planirano – jedini preostali projekat termoelektrane verovatno će preći na gas pre kraja 2025. godine

severna makedonija grcka memorandum lng terminal gas elektrana

Severna Makedonija dogovara isporuke gasa i električne energije kako bi prestala da koristi ugalj

07 April 2021 - Firme iz Severne Makedonije i Grčke potpisale su memorandume o snabdevanja prirodnim gasom i električnom energijom.

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

05 April 2021 - Elektroprivreda Republike Srpske objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra.