Električna energija

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

Slika: Siemens

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Makedonski operator prenosnog sistema MEPSO i konzorcijum kompanija Siemens i SisKon potpisali su ugovor o revitalizaciji 400/110kV trafostanice Dubrovo, vredan 4,6 miliona evra. Ovim projektom MEPSO počinje novi investicioni ciklus revitalizacije mreže vredan više od 50 miliona evra.

Generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju da ta kompanije pokreće srednjoročni investicioni ciklus sa projektima za revitalizaciju nekoliko trafostanica u Makedoniji.

„Revitalizacijom postrojenja 110 kV u transformatorskoj stanici Dubrovno koja radi od 1977. godine, stara oprema biće zamenjena novom. Ovaj složeni projekat podrazumeva zamenu primarne, kao i revitalizaciju sekundarne opreme na naponskom nivou od 400 kV i 110 kV“, izjavio je generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju.

MEPSO u okviru novog investicionog ciklusa planira revitalizaciju nekoliko transformatorskih stanica u prenosnoj mreži, izgradnju nove tranfostanice u blizini Ohrida i izgradnju sedam novih dalekovoda. Trafostanica Dubrovo nalazi se u predgrađu grada Negotino i vitalni je deo 400kV prenosne i interkonekcijske mreže.

Srdan Srdanović, rukovodilac divizije energetskog menadžmenta za jadranski region kompanije Siemens, koji je potpisao ugovor ispred  konzorcijuma, rekao je da Siemens ovim projekom nastavlja niz do sada uspešno realizovanih projekata sa MEPSO-m, kao što su Trafostanice Štip, Petrovec, Tetovo 2, Skopje 4 i 5.

Projekat revitalizacije trafostanice Dubrovo finansiraće se iz tri izvora: sredstavima MEPSO grantom iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za realizaciju projekta predviđene su tri godine. Projekat treba da omogući veću sigurnost i pouzdanost u radu visokonaponske opreme, monitoring u realnom vremenu, blagovremeno otkrivanje i sprečavanje oštećenja i optimizaciju upravljanja prenosnog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija