Električna energija

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

Slika: Siemens

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Makedonski operator prenosnog sistema MEPSO i konzorcijum kompanija Siemens i SisKon potpisali su ugovor o revitalizaciji 400/110kV trafostanice Dubrovo, vredan 4,6 miliona evra. Ovim projektom MEPSO počinje novi investicioni ciklus revitalizacije mreže vredan više od 50 miliona evra.

Generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju da ta kompanije pokreće srednjoročni investicioni ciklus sa projektima za revitalizaciju nekoliko trafostanica u Makedoniji.

„Revitalizacijom postrojenja 110 kV u transformatorskoj stanici Dubrovno koja radi od 1977. godine, stara oprema biće zamenjena novom. Ovaj složeni projekat podrazumeva zamenu primarne, kao i revitalizaciju sekundarne opreme na naponskom nivou od 400 kV i 110 kV“, izjavio je generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju.

MEPSO u okviru novog investicionog ciklusa planira revitalizaciju nekoliko transformatorskih stanica u prenosnoj mreži, izgradnju nove tranfostanice u blizini Ohrida i izgradnju sedam novih dalekovoda. Trafostanica Dubrovo nalazi se u predgrađu grada Negotino i vitalni je deo 400kV prenosne i interkonekcijske mreže.

Srdan Srdanović, rukovodilac divizije energetskog menadžmenta za jadranski region kompanije Siemens, koji je potpisao ugovor ispred  konzorcijuma, rekao je da Siemens ovim projekom nastavlja niz do sada uspešno realizovanih projekata sa MEPSO-m, kao što su Trafostanice Štip, Petrovec, Tetovo 2, Skopje 4 i 5.

Projekat revitalizacije trafostanice Dubrovo finansiraće se iz tri izvora: sredstavima MEPSO grantom iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za realizaciju projekta predviđene su tri godine. Projekat treba da omogući veću sigurnost i pouzdanost u radu visokonaponske opreme, monitoring u realnom vremenu, blagovremeno otkrivanje i sprečavanje oštećenja i optimizaciju upravljanja prenosnog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. oktobar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. oktobar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. oktobar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. oktobar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu