Električna energija

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

Slika: Siemens

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Makedonski operator prenosnog sistema MEPSO i konzorcijum kompanija Siemens i SisKon potpisali su ugovor o revitalizaciji 400/110kV trafostanice Dubrovo, vredan 4,6 miliona evra. Ovim projektom MEPSO počinje novi investicioni ciklus revitalizacije mreže vredan više od 50 miliona evra.

Generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju da ta kompanije pokreće srednjoročni investicioni ciklus sa projektima za revitalizaciju nekoliko trafostanica u Makedoniji.

„Revitalizacijom postrojenja 110 kV u transformatorskoj stanici Dubrovno koja radi od 1977. godine, stara oprema biće zamenjena novom. Ovaj složeni projekat podrazumeva zamenu primarne, kao i revitalizaciju sekundarne opreme na naponskom nivou od 400 kV i 110 kV“, izjavio je generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju.

MEPSO u okviru novog investicionog ciklusa planira revitalizaciju nekoliko transformatorskih stanica u prenosnoj mreži, izgradnju nove tranfostanice u blizini Ohrida i izgradnju sedam novih dalekovoda. Trafostanica Dubrovo nalazi se u predgrađu grada Negotino i vitalni je deo 400kV prenosne i interkonekcijske mreže.

Srdan Srdanović, rukovodilac divizije energetskog menadžmenta za jadranski region kompanije Siemens, koji je potpisao ugovor ispred  konzorcijuma, rekao je da Siemens ovim projekom nastavlja niz do sada uspešno realizovanih projekata sa MEPSO-m, kao što su Trafostanice Štip, Petrovec, Tetovo 2, Skopje 4 i 5.

Projekat revitalizacije trafostanice Dubrovo finansiraće se iz tri izvora: sredstavima MEPSO grantom iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za realizaciju projekta predviđene su tri godine. Projekat treba da omogući veću sigurnost i pouzdanost u radu visokonaponske opreme, monitoring u realnom vremenu, blagovremeno otkrivanje i sprečavanje oštećenja i optimizaciju upravljanja prenosnog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

3. oktobar 2017. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

3. oktobar 2017. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

3. oktobar 2017. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

3. oktobar 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra