Električna energija

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

MEPSO i Siemens potpisali ugovor o revitalizaciji trafostanice Dubrovo

Slika: Siemens

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Makedonski operator prenosnog sistema MEPSO i konzorcijum kompanija Siemens i SisKon potpisali su ugovor o revitalizaciji 400/110kV trafostanice Dubrovo, vredan 4,6 miliona evra. Ovim projektom MEPSO počinje novi investicioni ciklus revitalizacije mreže vredan više od 50 miliona evra.

Generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju da ta kompanije pokreće srednjoročni investicioni ciklus sa projektima za revitalizaciju nekoliko trafostanica u Makedoniji.

„Revitalizacijom postrojenja 110 kV u transformatorskoj stanici Dubrovno koja radi od 1977. godine, stara oprema biće zamenjena novom. Ovaj složeni projekat podrazumeva zamenu primarne, kao i revitalizaciju sekundarne opreme na naponskom nivou od 400 kV i 110 kV“, izjavio je generalni direktor MEPSO Sašo Vasilevski prilikom potpisivanja ugvora prošle nedelje u Skoplju.

MEPSO u okviru novog investicionog ciklusa planira revitalizaciju nekoliko transformatorskih stanica u prenosnoj mreži, izgradnju nove tranfostanice u blizini Ohrida i izgradnju sedam novih dalekovoda. Trafostanica Dubrovo nalazi se u predgrađu grada Negotino i vitalni je deo 400kV prenosne i interkonekcijske mreže.

Srdan Srdanović, rukovodilac divizije energetskog menadžmenta za jadranski region kompanije Siemens, koji je potpisao ugovor ispred  konzorcijuma, rekao je da Siemens ovim projekom nastavlja niz do sada uspešno realizovanih projekata sa MEPSO-m, kao što su Trafostanice Štip, Petrovec, Tetovo 2, Skopje 4 i 5.

Projekat revitalizacije trafostanice Dubrovo finansiraće se iz tri izvora: sredstavima MEPSO grantom iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Za realizaciju projekta predviđene su tri godine. Projekat treba da omogući veću sigurnost i pouzdanost u radu visokonaponske opreme, monitoring u realnom vremenu, blagovremeno otkrivanje i sprečavanje oštećenja i optimizaciju upravljanja prenosnog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

3. oktobar 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

3. oktobar 2017. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

3. oktobar 2017. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

3. oktobar 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...