OIE

Mađarska i Srbija potpisale memorandum o zelenom vodoniku

Srbija i Madjarska ce zajedno proizvoditi zeleni vodonik zorana mihajlovic

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija i Mađarska potpisale su Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika. Memorandum su potpisali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, i László Palkovics, ministar tehnologije i industrije.

Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika odnosi se na proizvodnju, skladištenje i transport zelenog vodonika, kao i na saradnju na zajedničkim projektima. Dve zemlje su krajem maja dogovorile jačanje energetske saradnje.

László Palkovics, mađarski ministar tehnologije i industrije, izjavio je da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti.

Mađarska je spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao i investicione planove i projekte

On je rekao da oblast za koju je danas potpisan memorandum obuhvata važna pitanja kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika. Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna je da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao i investicione planove i projekte, istakao je Palkovics, prenelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Zorana Mihajlović je istakla da je u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će vodonična strategija biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

„Memorandum koji smo potpisali je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i da razgovaramo o potencijalnim zajediničkim projektima. Ponosni smo što već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći u narednom periodu i konkretnije moći da predstavimo prednosti korišćenja vodonika“, rekla je Mihajlovićeva.

Srbija veruje da Mađarska može da joj pomogne da bude što efikasnija u energetskoj tranziciji

Ona je naglasila da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i bilateralne odnose i Mađarska je važan trgovinski partner Srbije, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno.

„To je dobra osnova da unapređujemo saradnju i u oblasti energetike, gde se nismo zaustavili samo na snabdevanju gasom, već želimo da radimo zajedno i u procesu energetske tranzicije“, rekla je Mihajlović.

Srbija, prema njenim rečima, veruje da Mađarska može da joj pomogne da u tom procesu bude još efikasnija.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ambasador Mađarske u Srbiji Attila Pinter.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

25. jul 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

25. jul 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

25. jul 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

25. jul 2022. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.