x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Mađarska zainteresovana da ulaže u energetske kapacitete Crne Gore

27.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore
Mađarska zainteresovana da ulaže u energetske kapacitete Crne Gore

Mađarske kompanije su zainteresovane da ulažu u energetski sektor Crne Gore, rekao je prilikom nedavne posete Podgorici ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Investiranje u energetske kapacitete Crne Gore je od posebnog interesa za mađarske kompanije, rekao je ministar prilikom susreta sa crnogorskom ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić. Po Sijartovim rečima, Crna Gora ima značajan energetski potencijal.

U okviru razgovora o ekonomskoj saradnji dve zemlje, osim o investicijama u energetiku, razgovori su vođeni i o ulaganju u sektore turizma i bankarstva Crne Gore, navelo je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine na svom sajtu.

Domaćini ovog susreta u Podgorici upoznali su gosta sa projektom realizacije podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji otvara mogućnosti za ulaganja stranih kompanija u energetski sektor Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, ministarka Sekulić je upoznala mađarskog kolegu sa aktuelnim dešavanjima u oblasti energetike, ali i privrede u Crnoj Gori.

Zahvaljujući projektu izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, Crna Gora će postati regionalno čvorište za prenos električne energije na potezu Zapadni Balkan (Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija) sa Evropom, kao deo Transbalkanskog koridora. Elektropriveda Crne Gore će od prenosa električne energije po osnovu udela od 20%, imati znatne prihode.

Polaganje crnogorske deonice kabla u dužini od 157 kilometara počelo je krajem novembra prošle godine, i završeno je pre planiranog roka, dok je prvi deo kabla dužine 136 kilometara s italijanske strane Jadranskog mora položen početkom 2015. godine.

Za postavljanje kabla od Peskare do Lastve po dnu Jadranskog mora korišćen je specijalizovani brod za polaganje kablova “Skagerrak” norveškog ogranka kompanije Nexans. Uz energetski kabl koji će imati nominalni kapacitet od 1.000 MW paralelno je položen i optički telekomunkacioni kabl.

Pan-evropski koridor koji, osim što povezuje Crnu Goru sa Italijom, povezuje i Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rumunijom mrežom dalekovoda.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.