Električna energija

Mađarska zainteresovana da ulaže u energetske kapacitete Crne Gore

Madjarska-zainteresovana-da-ulaze-u-energetski-sektor-Crne-Gore

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarske kompanije su zainteresovane da ulažu u energetski sektor Crne Gore, rekao je prilikom nedavne posete Podgorici ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Investiranje u energetske kapacitete Crne Gore je od posebnog interesa za mađarske kompanije, rekao je ministar prilikom susreta sa crnogorskom ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić. Po Sijartovim rečima, Crna Gora ima značajan energetski potencijal.

U okviru razgovora o ekonomskoj saradnji dve zemlje, osim o investicijama u energetiku, razgovori su vođeni i o ulaganju u sektore turizma i bankarstva Crne Gore, navelo je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine na svom sajtu.

Domaćini ovog susreta u Podgorici upoznali su gosta sa projektom realizacije podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji otvara mogućnosti za ulaganja stranih kompanija u energetski sektor Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, ministarka Sekulić je upoznala mađarskog kolegu sa aktuelnim dešavanjima u oblasti energetike, ali i privrede u Crnoj Gori.

Zahvaljujući projektu izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, Crna Gora će postati regionalno čvorište za prenos električne energije na potezu Zapadni Balkan (Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija) sa Evropom, kao deo Transbalkanskog koridora. Elektropriveda Crne Gore će od prenosa električne energije po osnovu udela od 20%, imati znatne prihode.

Polaganje crnogorske deonice kabla u dužini od 157 kilometara počelo je krajem novembra prošle godine, i završeno je pre planiranog roka, dok je prvi deo kabla dužine 136 kilometara s italijanske strane Jadranskog mora položen početkom 2015. godine.

Za postavljanje kabla od Peskare do Lastve po dnu Jadranskog mora korišćen je specijalizovani brod za polaganje kablova „Skagerrak“ norveškog ogranka kompanije Nexans. Uz energetski kabl koji će imati nominalni kapacitet od 1.000 MW paralelno je položen i optički telekomunkacioni kabl.

Pan-evropski koridor koji, osim što povezuje Crnu Goru sa Italijom, povezuje i Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rumunijom mrežom dalekovoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. decembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. decembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

27. decembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. decembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu