Životna sredina

Mađarska osniva fond za finansiranja zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska vlada odobrila je osnivanje Zelenog centra za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), novog instrumenta za podršku zelenoj tranziciji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Ovo je prvi korak šireg plana da se 2021. godine stvori regionalni multi-donatorski fond.

Osmišljen uz podršku Globalnog instituta za zeleni rast (Global Green Growth Institute – GGGI) u okviru projekta saradnje podržanog od strane Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske, WBGC će podržati aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama u šest zemalja: Albanija, BiH, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija, naveo je GGGI u saopštenju.

Odluka Vlade predviđa osnivanje preduzeća u državnom vlasništvu, i sadrži odredbe o finansijama za naredne tri godine.

WBGC će se nadovezati na postojeće programe i ciljaće područja koja su nedovoljno finansirana, kao što je prilagođavanje klimatskim promenama.

Već 2019. godine, WBGC će podržati pripremu projekata i izgradnju kapaciteta u regionu kroz bespovratno finansiranje za upravljanje vodama, šumarstvo, održivu energetiku u zgradarstvu i održive gradske sektore, navodi se u saopštenju.

WBGC je prvi korak u širem, ambicioznijem planu, da se 2021. godine stvori regionalni multi-donatorski fond koji podržava implementaciju projekta, koristeći kombinovano finansiranje i ciljane finansijske instrumente za korisnike na Zapadnom Balkanu.

Predlog mađarske vlade je da se osnuje međunarodni komitet i sarađuje sa zemljama Višegradske grupe i drugim centralnoevropskim državama radi uspostavljanja regionalnog multi-donatorskog fonda u 2021.

WBGC će podržati investicije u zelenu infrastrukturu – Ban-Ki-Moon

“Projekat će pomoći regionu da ostvari svoje ciljeve u skladu sa Pariskim sporazumom. Ova mađarska inicijativa imaće ključnu ulogu u podržavanju investicija u zelenu infrastrukturu. GGGI procenjuje da će tokom prve faze rada WBGC na svakih 100.000 dolara obezbeđenih za pripremu projekata moći da se aktivira 10 miliona dolara investicija u infrastrukturu”, izjavio je Ban-Ki-Moon, predsednik GGGI.

Peter Kaderjak, državni sekretar za energetska pitanja i klimatsku politiku, rekao je da mađarska vlada u saradnji sa GGGI namerava da podrži zelenu tranziciju Zapadnog Balkana kroz namenski fond.

Projekat će rezultirati konkretnim aktivnostima za podršku ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju u regionu, naveo je on.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Valjevci grad podataka zagadenosti zakasnjenjem

Valjevci: Podaci o zagađenju treba da budu prikazani u realnom vremenu

03 December 2020 - Grad Valjevo je objavio informacije o dnevnim nivoima polutanata sa zakašnjenjem, pa Lokalni odgovor traži da podaci budu u realnom vremenu

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

res fondacija zagadjenje vazduha konferencija dve vatre

Svetska banka: Vazduh u Beogradu najviše zagađuju grejanje, saobraćaj i termoelektrane

03 December 2020 - Analiza Svetske banke pokazala je da se najveći izvori zagađenja nalaze u samom urbanom području, a onda van granica gradova.

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...