Životna sredina

Mađarska osniva fond za finansiranja zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska vlada odobrila je osnivanje Zelenog centra za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), novog instrumenta za podršku zelenoj tranziciji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Ovo je prvi korak šireg plana da se 2021. godine stvori regionalni multi-donatorski fond.

Osmišljen uz podršku Globalnog instituta za zeleni rast (Global Green Growth Institute – GGGI) u okviru projekta saradnje podržanog od strane Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske, WBGC će podržati aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama u šest zemalja: Albanija, BiH, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija, naveo je GGGI u saopštenju.

Odluka Vlade predviđa osnivanje preduzeća u državnom vlasništvu, i sadrži odredbe o finansijama za naredne tri godine.

WBGC će se nadovezati na postojeće programe i ciljaće područja koja su nedovoljno finansirana, kao što je prilagođavanje klimatskim promenama.

Već 2019. godine, WBGC će podržati pripremu projekata i izgradnju kapaciteta u regionu kroz bespovratno finansiranje za upravljanje vodama, šumarstvo, održivu energetiku u zgradarstvu i održive gradske sektore, navodi se u saopštenju.

WBGC je prvi korak u širem, ambicioznijem planu, da se 2021. godine stvori regionalni multi-donatorski fond koji podržava implementaciju projekta, koristeći kombinovano finansiranje i ciljane finansijske instrumente za korisnike na Zapadnom Balkanu.

Predlog mađarske vlade je da se osnuje međunarodni komitet i sarađuje sa zemljama Višegradske grupe i drugim centralnoevropskim državama radi uspostavljanja regionalnog multi-donatorskog fonda u 2021.

WBGC će podržati investicije u zelenu infrastrukturu – Ban-Ki-Moon

„Projekat će pomoći regionu da ostvari svoje ciljeve u skladu sa Pariskim sporazumom. Ova mađarska inicijativa imaće ključnu ulogu u podržavanju investicija u zelenu infrastrukturu. GGGI procenjuje da će tokom prve faze rada WBGC na svakih 100.000 dolara obezbeđenih za pripremu projekata moći da se aktivira 10 miliona dolara investicija u infrastrukturu“, izjavio je Ban-Ki-Moon, predsednik GGGI.

Peter Kaderjak, državni sekretar za energetska pitanja i klimatsku politiku, rekao je da mađarska vlada u saradnji sa GGGI namerava da podrži zelenu tranziciju Zapadnog Balkana kroz namenski fond.

Projekat će rezultirati konkretnim aktivnostima za podršku ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju u regionu, naveo je on.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

18. januar 2019. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. januar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

18. januar 2019. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

18. januar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine