x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Mađarska osniva fond za finansiranja zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu

18.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Mađarska osniva fond za finansiranja zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu

Mađarska vlada odobrila je osnivanje Zelenog centra za Zapadni Balkan (Western Balkans Green Center – WBGC), novog instrumenta za podršku zelenoj tranziciji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Ovo je prvi korak šireg plana da se 2021. godine stvori regionalni multi-donatorski fond.

Osmišljen uz podršku Globalnog instituta za zeleni rast (Global Green Growth Institute – GGGI) u okviru projekta saradnje podržanog od strane Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske, WBGC će podržati aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama u šest zemalja: Albanija, BiH, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija, naveo je GGGI u saopštenju.

Odluka Vlade predviđa osnivanje preduzeća u državnom vlasništvu, i sadrži odredbe o finansijama za naredne tri godine.

WBGC će se nadovezati na postojeće programe i ciljaće područja koja su nedovoljno finansirana, kao što je prilagođavanje klimatskim promenama.

Već 2019. godine, WBGC će podržati pripremu projekata i izgradnju kapaciteta u regionu kroz bespovratno finansiranje za upravljanje vodama, šumarstvo, održivu energetiku u zgradarstvu i održive gradske sektore, navodi se u saopštenju.

WBGC je prvi korak u širem, ambicioznijem planu, da se 2021. godine stvori regionalni multi-donatorski fond koji podržava implementaciju projekta, koristeći kombinovano finansiranje i ciljane finansijske instrumente za korisnike na Zapadnom Balkanu.

Predlog mađarske vlade je da se osnuje međunarodni komitet i sarađuje sa zemljama Višegradske grupe i drugim centralnoevropskim državama radi uspostavljanja regionalnog multi-donatorskog fonda u 2021.

WBGC će podržati investicije u zelenu infrastrukturu – Ban-Ki-Moon

“Projekat će pomoći regionu da ostvari svoje ciljeve u skladu sa Pariskim sporazumom. Ova mađarska inicijativa imaće ključnu ulogu u podržavanju investicija u zelenu infrastrukturu. GGGI procenjuje da će tokom prve faze rada WBGC na svakih 100.000 dolara obezbeđenih za pripremu projekata moći da se aktivira 10 miliona dolara investicija u infrastrukturu”, izjavio je Ban-Ki-Moon, predsednik GGGI.

Peter Kaderjak, državni sekretar za energetska pitanja i klimatsku politiku, rekao je da mađarska vlada u saradnji sa GGGI namerava da podrži zelenu tranziciju Zapadnog Balkana kroz namenski fond.

Projekat će rezultirati konkretnim aktivnostima za podršku ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju u regionu, naveo je on.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.