Klimatske promene

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

lufthansa-uvela-naknadu-za-putnike-kako-bi-pokrila-troskove-ekoloskih-propisa

Foto: Lufthansa

Objavljeno

27.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka Lufthansa jedna je od prvih evropskih avio-kompanija koja je uvela naknadu za putnike kako bi pokrila sve veće troškove usklađivanja sa ekološkim propisima. To se odnosi na kvote za održivo gorivo, sisteme za trgovinu emisijama u Evropi i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, saopštila je kompanija.

U okviru paketa propisa Evropske unije Fit for 55, avio-kompanije će od 1. januara morati da primenjuju obaveznu kvotu od 2% za upotrebu održivog avionskog goriva (SAF), podsetila je Lufthansa, napomenuvši da će se ta kvota 2030. godine povećati na 6%, a 2035. na 20%, da bi 2050. dostigla 70%. Za grupaciju će ovo “u budućnosti biti milijarde” dodatnih troškova, saopštila je kompanija.

Samo održivo gorivo koštaće Lufthansu “milijarde u budućnosti”

SAF se proizvodi od sirovina koje nisu naftnog porekla i tako se smanjuju emisije iz vazdušnog transporta. Druga mogućnost koja bi mogla da pomogne u dekarbonizaciji avio-saobraćaja je sintetičko, ili e-gorivo, proizvedeno korišćenjem zelene energije. Međutim, ova opcija nije održiva za Lufthansu jer bi za proizvodnju dovoljno goriva za njene potrebe bila potrebna polovina nemačke proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je ranije generalni direktor Karsten Špor.

Što se tiče Sistema za trgovanje emisijama u EU (EU ETS), Lufthansa je njime obuhvaćena za sve letove unutar Evropskog ekonomskog prostora (EEA), dok dodatne obaveze postoje u okviru sistema trgovine emisijama Švajcarske (CH-ETS) i Velike Britanije (UK-ETS), pojasnila je avio-kompanija.

U okviru sistema za kompenzaciju i smanjenje emisija CO2 za međunarodnu avijaciju (CORSIA), sve emisije iz vazduhoplovstva koje prelaze osnovicu koju je definisala Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) kompenzuju se kupovinom emisionih jedinica. Za period od 2024. do 2035. godine, to će iznositi 85% emisija iz 2019, saopštila je Lufthansa.

Ekološka naknada, koja ide i do 72 evra po karti, važiće za letove Lufthanse od 1. januara

Ekološka naknada grupacije Lufthansa primenjuje se na sve letove iz 27 zemalja EU, kao i iz Velike Britanije, Norveške i Švajcarske. Njena grupacija uključuje i Austrian Airlines, Swiss, Eurowings i Brussels Airlines.

Iznos doplate se kreće između jednog i 72 evra, u zavisnosti od destinacije i cene karte. Naknada se naplaćuje se na sve karte izdate od 26. juna, a odnosi se na polaske od 1. januara 2025, saopštila je Lufthansa.

Prvi evropski avio-prevoznik koji je uveo naknadu za održivo gorivo je grupacija Air France-KLM. Naknada je uvedena 2022. godine i tada su cene karata povećane za do 12 evra u biznis klasi i četiri evra u ekonomskoj klasi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

27. jun 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa-uvela-naknadu-za-putnike-kako-bi-pokrila-troskove-ekoloskih-propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

27. jun 2024. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa

evropskim-gradovima-treba-bolja-zastita-od-toplotnih-talasa-jer-leta-postaju-sve-vrelija

Evropskim gradovima treba bolja zaštita od toplotnih talasa jer leta postaju sve vrelija – izveštaj

27. jun 2024. - Pored značajnih rizika po javno zdravlje, toplotni talasi takođe negativno utiču na infrastrukturu i ekonomsku produktivnost

co2-je-co2-zero-waste-europe-trazi-da-se-spaljivanje-otpada-ukljuci-u-eu-ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

27. jun 2024. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe