Mobilnost

Air France–KLM je najveći svetski potrošač održivog avio-goriva

Air France – KLM grupa je najveci svetski korisnik održivog avio-goriva, SAF

Foto: Air France – KLM

Objavljeno

27.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Air France–KLM, kojeg čine Air France, KLM Royal Dutch Airlines i Transavia, najveći je svetski potrošač održivog avio-goriva (SAF) i to drugu godinu zaredom, stoji u nedavnom izveštaju o održivom poslovanju te avioprevozničke grupacije. Kako bi dostigla svoj cilj da 2030. godine udeo SAF-a čini barem deset odsto, potpisala je niz sporazuma sa proizvođačima.

Air France–KLM je 2022. godine bio najveći svetski potrošač SAF-a. Iskoristio je 17 odsto ukupne svetske proizvodnje održivog avio-goriva, a samo tri odsto fosilnog. Članice su ove godine potrošile 80.000 tona SAF-a ili duplo više nego 2022, piše u kompanijinom saopštenju.

Održivo avio-gorivo je najvažniji činilac dekarbonizacije avio-saobraćaja

Održivo avio-gorivo je najvažniji činilac dekarbonizacije avijacije: može smanjiti emisije ugljen-dioksida za 75 odsto. SAF je tečno gorivo koje se može proizvoditi iz brojnih sirovina uključujući otpadna ulja i masti, zeleni i komunalni otpad i neprehrambene useve.

Do sada je sertifikovano sedam tehnologija. Najpopularniji proces je HEFA (hydrotreated esters and fatty acids), a dobijeno gorivo se meša sa mlaznim gorivom. Procesom hidrotretiranja ulja i masti uklanjaju se sve dvostruke veze ugljenika i kiseonika iz biološke sirovine.

Takođe, može se proizvesti sintetički, od ugljenika i niskougljeničnog ili zelenog vodonika. Ugljenik se dobija od ugljen-dioksida prikupljenog pri sagorevanju fosilnih goriva ili direktno iz vazduha. Vodonik se proizvodi elektrolizom vode s napajanjem iz elektrana na obnovljive izvore ili eventualno na nuklearni pogon.

Ova goriva su prilagođena postojećim modelima aviona, odnosno nisu potrebne modifikacije motora niti infrastrukture.

Zanimljivo je što je upravo KLM Royal Dutch 2021. prvi na svetu izveo komercijalni let na sintetički kerozin proizveden na bazi ugljen-dioksida i vode uz upotrebu obnovljive energije.

Od 2025. avio-kompanije u EU moraju da koriste barem dva odsto zelenog goriva

Obim avio-saobraćaja se u poslednjih 50 godina izuzetno uvećao, pa samim tim i emisije ugljen-dioksida u tom sektoru. Rast u civilnom vazduhoplovstvu iznosi čak 176 odsto. Taj segment trenutno ukupnoj količini ispuštenog CO2 doprinosi sa 2,6 odsto. Projekcije pokazuju da bi udeo pre 2050. mogao da dostigne 20 odsto ukoliko se ne preduzmu značajni koraci.

U komercijalnom avio-prevozu je 2022. potrošeno 300 miliona tona goriva, od čega je SAF činio manje od 0,1 odsto. Evropska unija je nedavno donela zakon ReFuelEU, obavezujući snabdevače avionskim gorivom da najkasnije 2030. podignu udeo SAF-a na šest odsto.

Prema novim pravilima, kerozin će morati da se meša sa održivim-avio gorivom, pri čemu će se taj udeo postepeno povećavati. Prvi obavezni prag, dva odsto zelenog goriva, nastupa 2025. godine, a cilj za 2050. je čak 70 odsto.

SAF je četiri do osam puta skuplji nego kerozin

U Air France–KLM-u kažu da imaju još ambicioznije ciljeve. Kompanija planira da 2030. dostigne udeo SAF-a od 10 procenata i da tada emisije ugljen-dioksida budu 30 odsto manje, mereno po putniku po pređenom kilometru, nego 2019. godine.

SAF je četiri do osam puta skuplji nego kerozin, zbog čega je potražnja slaba, pa samim tim i proizvodnja. Air France–KLM je saopštio da je, kako bi stimulisao lanac snabdevanja, potpisao nekoliko dugoročnih ugovora sa proizvođačima i dobavljačima SAF-a iz Evrope, Severne i Južne Amerike. Sklopio je i dva strateška partnerstva i direktno investirao u proizvodne kapacitete.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

27. decembar 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

27. decembar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

27. decembar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

27. decembar 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu