Životna sredina

Lokalne zajednice kao ključni učesnici u borbi protiv klimatskih promena

lokalne zajednice klimatske promene

Slika: UNDP

Objavljeno

28.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Pomoć lokalnim zajednicama da se izbore s neželjenim posledicama klimatskih promena je jedan od glavnih ciljeva projekta Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) koji je najavljen 26. oktobra na stručnom skupu u Beogradu.

Konferencija pod nazivom „Klimatski prihvatljiv razvoj na lokalnom nivou u Republici Srbiji“, održana je u zajedničkoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i kancelarije UNDP-a. Irena Vojackov Solorano obećala je pomoć UNDP-a opštinama širom Srbije na polju planiranja projekata, razmene znanja i podsticaja.

Kao domaćin skupa, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izrazila je snažnu podršku Srbiji u ostvarivanju sopstvenih ciljeva na polju adaptacije na klimatske promene, kao i u okviru sporazuma COP21 iz 2015.

Put Srbije ka članstvu u Evropskoj Uniji obuhvata i ambiciozne planove tog bloka za smanjenje emisije CO2 i drugih gasova s efektom staklene bašte za najmanje 20% pre 2020. godine, podsetila je Stana Božović iz Ministartstva.

Pozivajući na akciju u okviru projekta „Razvijanje otpornosti lokalnih zajednica na klimatske promene“, Miroslav Tadić iz UNDP-a naglasio je važnost razmene podataka iz svih sektora važnih za energetsku efikasnost.

Stručnjaci na projektu pozvali su lokalne vlasti da slede primer većih „pametnih gradova“ širom Evrope, i obećali nove projekte izazova za inovaciju i podsticaje zasnovane na uspehu u ostvarenim projektima, umesto na dosadašnjem modelu donacijama. Učesnici su se upoznali s projektima energetske efikasnosti u Helsinkiju, prestonici Finske, gde je grejanje uzrok najveće potrošnje energije.

Danijela Božanić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine istakla je da moralni i etički razlozi treba da budu glavni pokretač akcije. U isto vreme, borba protiv globalnog zagrevanja predstavlja značajnu alatku za ekonomski razvoj, pod uslovom da 195 zemalja potpisnica Pariskog dogovora investiraju u infrastrukturu i nove tehonologije. Srbija će obezbediti finansijska sredstva iz Zelenog fonda koji startuje u januaru 2017.godine.

Predstavnici srpskih opština kažu da su glavni problemi s kojima se suočavaju odsustvo novca i administrativnih kapaciteta. Kao još važnije su naveli slabu razmenu informacija i koordinisano delovanje susednih opština. Neke od njih, poput opštine Vrbas, su pohvaljene za korake koje su preduzele za stvaranje energetski efikasne ekonomije. Grad Užice je učesnike obavestio o hrabroj akciji u ovom gradu na jugu Srbije: grad pomaže vlasnicima privatnih kuća u postavljanju izolacije.

Organizacije civilnog društva poput Svetskog fonda za prirodu (WWF) su podsetile da je održavanje postojećih prirodni rezervata ključan, i ne previše zahtevan, način da se smanje ili održe niskim emisije štetnih gasova.

Drugi učesnici, među njima arhitekti, inženjeri i tehničari, tvrde da se njihov glas često ignoriše u donošenju propisa i akcionih planova, uprkos njihovim pokušajima da budu uključeni u projekte.

Panel u Beogradu je održan uoči samita COP22 u Maroku u novembru, za koju je Dris Hašak, otpravnik poslova Ambasade Kraljevine Maroko, obećao da će biti „konferencija akcije“.

 

 

 

 

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE

Novoizabrana Skupština Srbije dobila rok od sedam dana da verifikuje potpise narodne inicijative protiv litijuma

01 августа 2022 - Narodna skupština ima rok od sedam dana da proveri potpise za narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, istakli su aktivisti.