Životna sredina

Ljubljana treći put među 100 top održivih svetskih destinacija

Ljubljana trec put medju 100 top odrzivih svetskih destinacija

Slika: LJubljana, Janez Kotar

Objavljeno

30.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ljubljana se i ove godine našla među 100 top održivih destinacija u svetu. To je treći put da se glavni grad Slovenije nalazi u prestižnom “zelenom” društvu čije se članstvo stiče kroz takmičenje koje organizuje Green Destinations u saradnji sa još 20 međunarodnih organizacija za održivi turizam.

Prvi put Ljubljana je bila uvrštena na ovu listu 2014. Prošle godine, kada je ponela i titulu Evropske zelene prestonice 2016, ponovo se našla među 100 vodećih svetskih održivih destinacija. Osim LJubljane, sve slovenačke destinacije koje su ponele nacionalnu oznaku kvaliteta za zelenu destinaciju takođe su se našle na ovoj listi, zahvaljujući čemu je Slovenija postala država sa najviše održivih destinacija u svetu.

Na prestižnoj listi psim Ljubljane, nalaze se i Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, a od ove godine i Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje i Bela krajina.

Takmičenje za top 100 održivih destinacija je ove godine treći put organizovala Green Destinations  u saradnji sa 20 međunarodnih organizacija za održivi turizam. Cilj takmičenja je da se promovišu uspešni primeri u menadžmentu i razmene iskustva dobre prakse među destincijama.

Selekcija podrazumeva formalnu nominaciju koju obavljaju ambasadori destinacije, a evaluaciju vrši panel koji se sastoji od stotinak međunarodnih eksperata.

Zelena destinacija (Green Destinations) je neprofitna organizacija za održivi turizam, koja vodi globalno Partnerstvo  ekspertskih organizacija, kompanija i akademskih institucija, i Zajednicu predstavnika i učesnika zelenih destinacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

30. oktobar 2017. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

30. oktobar 2017. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

30. oktobar 2017. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.

wise serbia nagrada Liderka odrzive energetike

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

30. oktobar 2017. - Nagrada Liderka održive energetike se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji