Životna sredina

Ljubljana treći put među 100 top održivih svetskih destinacija

Ljubljana trec put medju 100 top odrzivih svetskih destinacija

Slika: LJubljana, Janez Kotar

Objavljeno

30.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ljubljana se i ove godine našla među 100 top održivih destinacija u svetu. To je treći put da se glavni grad Slovenije nalazi u prestižnom “zelenom” društvu čije se članstvo stiče kroz takmičenje koje organizuje Green Destinations u saradnji sa još 20 međunarodnih organizacija za održivi turizam.

Prvi put Ljubljana je bila uvrštena na ovu listu 2014. Prošle godine, kada je ponela i titulu Evropske zelene prestonice 2016, ponovo se našla među 100 vodećih svetskih održivih destinacija. Osim LJubljane, sve slovenačke destinacije koje su ponele nacionalnu oznaku kvaliteta za zelenu destinaciju takođe su se našle na ovoj listi, zahvaljujući čemu je Slovenija postala država sa najviše održivih destinacija u svetu.

Na prestižnoj listi psim Ljubljane, nalaze se i Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, a od ove godine i Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje i Bela krajina.

Takmičenje za top 100 održivih destinacija je ove godine treći put organizovala Green Destinations  u saradnji sa 20 međunarodnih organizacija za održivi turizam. Cilj takmičenja je da se promovišu uspešni primeri u menadžmentu i razmene iskustva dobre prakse među destincijama.

Selekcija podrazumeva formalnu nominaciju koju obavljaju ambasadori destinacije, a evaluaciju vrši panel koji se sastoji od stotinak međunarodnih eksperata.

Zelena destinacija (Green Destinations) je neprofitna organizacija za održivi turizam, koja vodi globalno Partnerstvo  ekspertskih organizacija, kompanija i akademskih institucija, i Zajednicu predstavnika i učesnika zelenih destinacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

30. oktobar 2017. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

30. oktobar 2017. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

30. oktobar 2017. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

30. oktobar 2017. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević