Životna sredina

Ljubljana treći put među 100 top održivih svetskih destinacija

Ljubljana trec put medju 100 top odrzivih svetskih destinacija

Slika: LJubljana, Janez Kotar

Objavljeno

30.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ljubljana se i ove godine našla među 100 top održivih destinacija u svetu. To je treći put da se glavni grad Slovenije nalazi u prestižnom “zelenom” društvu čije se članstvo stiče kroz takmičenje koje organizuje Green Destinations u saradnji sa još 20 međunarodnih organizacija za održivi turizam.

Prvi put Ljubljana je bila uvrštena na ovu listu 2014. Prošle godine, kada je ponela i titulu Evropske zelene prestonice 2016, ponovo se našla među 100 vodećih svetskih održivih destinacija. Osim LJubljane, sve slovenačke destinacije koje su ponele nacionalnu oznaku kvaliteta za zelenu destinaciju takođe su se našle na ovoj listi, zahvaljujući čemu je Slovenija postala država sa najviše održivih destinacija u svetu.

Na prestižnoj listi psim Ljubljane, nalaze se i Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, a od ove godine i Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje i Bela krajina.

Takmičenje za top 100 održivih destinacija je ove godine treći put organizovala Green Destinations  u saradnji sa 20 međunarodnih organizacija za održivi turizam. Cilj takmičenja je da se promovišu uspešni primeri u menadžmentu i razmene iskustva dobre prakse među destincijama.

Selekcija podrazumeva formalnu nominaciju koju obavljaju ambasadori destinacije, a evaluaciju vrši panel koji se sastoji od stotinak međunarodnih eksperata.

Zelena destinacija (Green Destinations) je neprofitna organizacija za održivi turizam, koja vodi globalno Partnerstvo  ekspertskih organizacija, kompanija i akademskih institucija, i Zajednicu predstavnika i učesnika zelenih destinacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

30. oktobar 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. oktobar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

30. oktobar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

30. oktobar 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine