OIE

Lepoglava – prvi hrvatski zeleni zatvor

Lepoglava – prvi hrvatski zeleni zatvor

Slika: Šumska biomasa d.o.o.

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zatvor Lepoglava je prešavši na grejanje drvnom sečkom ovog meseca, postao prvi zeleni zatvor u Hrvatskoj koji koristi obnovljive izvore energije. Time je napravljen prvi korak ka preusmeravanju ovog energenta u javne ustanove.

Šumska biomasa d.o.o, ćerka firma Hrvatskih šuma, sklopila je ugovor sa Kaznionicom Lepoglava i isporučila prvih 1.000 tona drvne sečke za grejanje, u vrednosti od skoro 50.000 evra (412.500 kuna).

„Prelaskom na obnovljive izvore energije, zatvor u Lepoglavi ostvariće veliku uštedu kada su troškovi za energiju u pitanju, i ukloniće oko 900 tona CO2 iz životne sredine. Istovremeno će i poboljšati uslove boravka zatvorenika“, rekao je direktor firme Šumska biomasa, Marko Klobučar, za Balkan Green Energy News portal.

S obzirom da je reč o prvoj isporuci, i da je zatvor u okolini Varaždina prva javna institucija koja će koristiti drvnu sečku za grejanje, još se ne zna tačno koliko je ovog energenta potrebno za celu grejnu sezonu. Količina ogreva zavisi i od dužine hladnog perioda.

„Svakako da hiljadu tona nije dovoljno za celu sezonu. U Lepoglavi su se u prethodna dva meseca grejali na fosilna goriva, kao i godinama unazad, a tek sada, u decembru, prelaze na biomasu,“ kaže Klobučar.

Pretpostavka je, dodaje on, da bi se grejna sezona mogla pokriti sa 2.000 – 2.500 tona, ali bolje procene imaće krajem ove zime.

„Najvažnije je da će se kaznionica u celosti grejati na drvnu sečku, a fosilna goriva će se koristiti samo i isključivo u slučaju kvarova, ili eventualnih preoptrećenja, objašnjava Klobučar i zaključuje da je reč o zaista prvom zelenom zatvoru.

Zatvor Lepoglava

U ozelenjavanju Lepoglave, osim Hrvatskih šuma i Šumske biomase, učestvovalo je i Ministarstvo poljoprivrede, sa zajedničkim ciljem da se stvore uslovi za razvoj domaćeg tržišta drvne sečke, i da se ona iz izvoza preusmeri za grejanje u bolnice, škole, vrtiće i druge javne ustanove.

„Tako bi se umanjio izvoz drvne sečke i u Hrvatskoj bi se zadržali svi benefiti korištenja tog najstarijeg obnovljivog izvora energije“, kaže Klobučar.

Takvo usmerenje je dodatno opravdano činjenicom da je Hrvatska energetski veoma zavisna zemlja koja uvozi oko 55% potrebne energije. Više od 66% javnih zgrada (u vlasništvu države, županija, gradova i opština) kao energent koriste naftu, gas ili ugalj, u svakom slučaju fosilna goriva, a Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama i trebalo bi da iskoristi svoje resurse i pređe na cirkluarnu ekonomiju, dodao je direktor Šumske biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

7. decembar 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane u Hrvatskoj na na rubu propasti

7. decembar 2017. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

7. decembar 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

7. decembar 2017. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane