x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Lepoglava – prvi hrvatski zeleni zatvor

07.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Šumska biomasa d.o.o.
Lepoglava – prvi hrvatski zeleni zatvor

Zatvor Lepoglava je prešavši na grejanje drvnom sečkom ovog meseca, postao prvi zeleni zatvor u Hrvatskoj koji koristi obnovljive izvore energije. Time je napravljen prvi korak ka preusmeravanju ovog energenta u javne ustanove.

Šumska biomasa d.o.o, ćerka firma Hrvatskih šuma, sklopila je ugovor sa Kaznionicom Lepoglava i isporučila prvih 1.000 tona drvne sečke za grejanje, u vrednosti od skoro 50.000 evra (412.500 kuna).

„Prelaskom na obnovljive izvore energije, zatvor u Lepoglavi ostvariće veliku uštedu kada su troškovi za energiju u pitanju, i ukloniće oko 900 tona CO2 iz životne sredine. Istovremeno će i poboljšati uslove boravka zatvorenika“, rekao je direktor firme Šumska biomasa, Marko Klobučar, za Balkan Green Energy News portal.

S obzirom da je reč o prvoj isporuci, i da je zatvor u okolini Varaždina prva javna institucija koja će koristiti drvnu sečku za grejanje, još se ne zna tačno koliko je ovog energenta potrebno za celu grejnu sezonu. Količina ogreva zavisi i od dužine hladnog perioda.

„Svakako da hiljadu tona nije dovoljno za celu sezonu. U Lepoglavi su se u prethodna dva meseca grejali na fosilna goriva, kao i godinama unazad, a tek sada, u decembru, prelaze na biomasu,“ kaže Klobučar.

Pretpostavka je, dodaje on, da bi se grejna sezona mogla pokriti sa 2.000 – 2.500 tona, ali bolje procene imaće krajem ove zime.

„Najvažnije je da će se kaznionica u celosti grejati na drvnu sečku, a fosilna goriva će se koristiti samo i isključivo u slučaju kvarova, ili eventualnih preoptrećenja, objašnjava Klobučar i zaključuje da je reč o zaista prvom zelenom zatvoru.

Zatvor Lepoglava

U ozelenjavanju Lepoglave, osim Hrvatskih šuma i Šumske biomase, učestvovalo je i Ministarstvo poljoprivrede, sa zajedničkim ciljem da se stvore uslovi za razvoj domaćeg tržišta drvne sečke, i da se ona iz izvoza preusmeri za grejanje u bolnice, škole, vrtiće i druge javne ustanove.

„Tako bi se umanjio izvoz drvne sečke i u Hrvatskoj bi se zadržali svi benefiti korištenja tog najstarijeg obnovljivog izvora energije“, kaže Klobučar.

Takvo usmerenje je dodatno opravdano činjenicom da je Hrvatska energetski veoma zavisna zemlja koja uvozi oko 55% potrebne energije. Više od 66% javnih zgrada (u vlasništvu države, županija, gradova i opština) kao energent koriste naftu, gas ili ugalj, u svakom slučaju fosilna goriva, a Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama i trebalo bi da iskoristi svoje resurse i pređe na cirkluarnu ekonomiju, dodao je direktor Šumske biomase.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.