Životna sredina

Kvalitet vazduha u Beogradu – istraživački rad studenata

Kvalitet-vazduha-u-Beogradu-istrazivacki-rad-studenata

Foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Objavljeno

08.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, prema rang listi Svetskog indeksa kvaliteta vazduha, a Agencija za zaštitu životne sredine tvrdi da su ti podaci deo sistemske greške i pogrešnih parametara, podseća se na portalu Partneri Srbija. Prilog koji ovim putem prenosimo, originalno objavljen na portalu Partneri Srbija, istražuje koliko su nam i da li su nam dostupne informacije o kvalitetu vazduha i kakav vazduh udišemo.

U okviru projekta „Budućnost slobode informacija u Srbiji“, koji od 2018. godine Partneri Srbija sprovode u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom a uz finansijsku podršku Evropske unije, proizvedeno je devetnaest istraživačkih radova studenata novinarstva i komunikologije, sa fakulteta u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Autori priloga su Tijana Nikolić‚ Aleksandra Malko i Aleksa Nikolić.

Teme kojima su se studenti bavili u okviru projekta „Budućnost slobode informacija u Srbiji“ obuhvataju oblasti ekologije, inkluzije, infrastrukture, medijske pismenosti, prava radnika, prava studenata, rad visokoškolskih ustanova, raspodelu budžeta u oblasti obrazovanja i sporta i dr. Ono što je zajedničko svim istraživačkim pričama jeste da ukazuju na konkretne probleme koji u Republici Srbiji postoje i da šalju direktan poziv za reagovanje nadležnim institucijama.

Nastanku studentskih radova prethodila je Jesenja škola aktivizma, na kojoj je učestvovalo četrdeset studenata novinarstva i komunikologije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Filozofskog fakulteta u Nišu i Fakulteta političkih nauka u Beogradu. U okviru škole studenti su imali priliku da obrađuju teme slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, slobode govora, slobodnih medija, medijske pismenosti, otvorenih podataka, fake news-a, borbe protiv korupcije, ljudskih prava u digitalnom okruženju, da bi im, po završetku, bili dodeljeni mentori, predavači sa pomenutih fakuleta, sa kojima su osam meseci radili na istraživačkim pričama.

Ono što radovima daje dodatnu vrednost je što su studenti sami formirali teme prema svojim ličnim interesovanjima, koristeći pritom mehanizme iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za prikupljanje istraživačke građe, i time pokazali da je svest mladih o gorućim problemima u državi veoma razvijena, navodi portal Partneri Srbija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

8. oktobar 2019. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

8. oktobar 2019. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

8. oktobar 2019. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

8. oktobar 2019. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu