Energetska efikasnost

Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas potpisali ugovore o licenciranju za Evropsku energetsku nagradu

evropska-energetska-nagrada-Krusevac-Uzice-Paracin-Vrbas-ugovor

Slika: MEEMP

Objavljeno

17.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi Kruševac i Užice i opštine Paraćin i Vrbas potpisivanjem ugovora o licenciranju zvanično su pristupili Asocijaciji Evropska energetska nagrada (European Energy Award – EEA) u okviru Projekta energetska efikasnost i upravljanje energijom u opštinama u Srbiji (PEEUEO). EEA je sistem sertifikacije u upravljanja kvalitetom koji okuplja oko 1.500 gradova i opština sa skoro 50 miliona stanovnika.

Četiri lokalne samouprave iz Srbije već godinu danas stiču iskustvo u vezi sa EEA procesom, a potpisivanjem ugovora potvrđuju svoju posvećenost stalnom postizanju održivih i ambicioznih energetskih i klimatskih ciljeva. Saradnja sa Asocijacijom će im, pre svega, omogućiti da ojačaju svoj energetski menadžment.

Ugovore sa predstavnicima četiri opštine potpisao je Reto Lindegger, član odbora Asocijacije EEA.

Otvarajući konferenciju „Upravljanje energijom – Gradovi i opštine u Srbiji“, na kojoj su potpisani ugovori, Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike za obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku efikasnost, rekao je da je uvođenje EEA nagrade deo projekta PEEUEO, koji je vredan oko 10 miliona evra. Švajcarska kancelarija za saradnju je obezbedila 9 miliona evra, a opštine ostatak.

Projekat, koji je započet sredinom prošle godine, se sastoji od tri dela. Prvi je uvođenje EEA, drugi energetska rehabilitacija 21 objekta na lokalu, a podizanje svesti treći.

Ove aktivnosti se poklapaju sa onim što Ministarstvo stalno radi, ali u ovom slučaju reč je o većim sredstvima, rekao je Banjac, i naveo da Ministarstvo kroz Budžetski fond za energetsku efikasnost godišnje investira oko 1,2 miliona evra.

Uvođenje EEA pomaže ispunjavanje obaveza, koje lokalnim samoupravama nameće Zakon o efikasnom korišćenju energije

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, je istakla da pomoć Švajcarske Srbiji u tri oblasti – upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, i održiva energetika i gradovi otporni na posledice klimatskih promena, godišnje iznosi oko 20 miliona evra.

Projekat PEEUEO je jedan od najvećih, a njegovi ciljevi su jačanje energetskog menadžmenta na lokalnom nivou, kroz uvođenje EEA, i povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima u Kruševcu, Paraćinu, Vrbasu i Užicu, navela je ona.

Švajcarska, prema njenim rečima, podržava uvođenje EEA jer se na taj način ispunjavaju obaveze koje lokalnim samoupravama nameće Zakon o efikasnom korišćenju energije. Rezultati će,kako je navela, biti dostizanje lokalnih i nacionalnih ciljeva za smanjenje emisija CO2, ali i povećanje atraktivnosti za investicije.

Ona je istakla da je podrška lokalnim samoupravama prioritet Švajcarske jer su one najbliže građanima i mogu najbolje odgovoriti na njihove zahteve i potrebe.

Ugovori su potpisani na konferenciji „Upravljanje energijom – Gradovi i opštine u Srbiji“

Opštine postaju deo stalnog procesa unapređivanja energetskog menadžmenta

Caroline Huwiler, rukovodilac komponente Evropska energetska nagrada u okviru projekta PEEUEO i projektni menadžer konsultantske kuće ENCO Energie-Consulting, je istakla da je EEA proces, metodološki okvir i vrsta oznake.

Kada se govori o procesu to znači da lokalne samouprave postaju deo stalnog procesa unapređivanja njihovog energetskog menadžmenta, koji počinje političkom odlukom i postavljanjem ciljeva u oblasti energetskog menadžmenta, objasnila je ona.

evropska-energetska-nagrada-caroline-huwiler
Caroline Huwiler

U četiti lokalne samouprave u Srbiji učinjeni su prvi koraci – politička odluka je doneta, formiran je lokalni energetski tim, sprovedena bazična procena, i na osnovu nje održane radionice na kojima su razmotrene ključne mogućnosti za napredak.

Prepoznati su ključi projekti koji mogu da pomognu gradovima i opštinama da poprave postojeće stanje

Na osnovu akcionih planova, definisanih na radionicama, sada je u toku formulisanje i priprema nekih od ključnih projekata koji bi mogli da budu sprovedeni, navela je ona.

Sledeći koraci su sprovođenje projekata, interni monitoring, i na kraju sertifikacija, za one lokalne samouprave koje dostignu određeni nivo primene mera, i dodeljivanje nagrada.

Proces EEA prepoznaje šest oblasti u kojima lokalne vlasti mogu da urade nešto, direktno ili indirektno, a energetika je deo svih njih:

  • Strategija razvoja i prostornog planiranja
  • Lokalni objekti i postrojenja
  • Snabdevanje i odlaganje otpada
  • Mobilnost
  • Unutrašnja organizacija
  • Komunikacije i saradnja.

U svim ovim oblastima prepoznati su ključi projekti koji mogu da pomognu gradovima i opštinama da poprave postojeće stanje, rekla je Huwlier.

Kako se stanovnici Bazela opet kupaju u Rajni

Matthias Nabholz, šef Sektora za životnu sredinu i energetiku Grada Bazela, govorio je o tome kako je ovaj grad dobio zlatnu Evropsku energetsku nagradu, a šta to znači najbolje je dočarala slika reke Rajne, u samom centru grada, u kojoj je na desetine kupača.

Matthias Nabholz

On je istakao da je prvi lokalni propis o energetici, koji je u većoj meri vodio računa o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine, donet početkom osamdesetih, a posle su usvojena još dva. Poslednji, iz 2017, predviđa ukidanje korišćenja fosilnih goriva u sektoru grejanja.

Oko 50 energije za grejanje, kako je rekao, sada se obezbeđuje iz otpada, a prirodni gas, od koga se dobija deo energije u ove svrhe, se sve više zamenjuje drvetom.

Bazel se snabdeva električnom energijom koja 100% potiče iz OIE, a koju proizvodi ne samo u svojoj okolini, nego i u vetroparkovima u Nemačkoj i solarnim elektranama u Španiji.

Cena električne energije je 18,3 evrocenta od čega je 6,5 cena same energije, 5,8 su troškovi mreža, 5,5 je porez za smanjenje potrošnje, koji se vraća građanima, i 0,5 su subvencije za OIE, naveo je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

17. maj 2019. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

17. maj 2019. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

17. maj 2019. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

17. maj 2019. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.