OIE

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Foto: Grad Križevci

Objavljeno

01.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena na gradskoj pijaci u Križevcima.

Zadružne elektrane polako postaju realnost u regionu, pa ih je Srbija dobila u avgustu prošle godine, a Slovenija pre nešto više od mesec dana.

Zelena energteska zadruga je saopštila da kroz kupovinu članskih uloga građani mogu uložiti u izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima. Reč je, dodaju, o prvom takvom projektu u Hrvatskoj koji po uzoru na brojne gradove u Evropi sprovodi energetska zadruga ZEZ Sunce uz podršku ZEZ-a, Grada Križevaca i energetske zadruge KLIK.

Dugoročan cilj ZEZ Sunca je da osigura svojim članovima da koriste energiju iz solarnih elektrana zadruge

Cilj je da se prikupi 140.000 evra za izgradnju solarne elektrane snage 200 kW uplatom uloga od minimalno 300 evra za fizička lica odnosno minimalno 1.000 evra za pravne osobe, do maksimalno 5.000 evra. ZEZ Sunce će energiju iz solarne elektrane prodavati na tržištu, a od ostvarene dobiti će članovima zadruge isplaćivati prinose u iznosu do pet odsto.

Tako na ulog od 1.000 evra članovi mogu godišnje dobiti do 50 evra prinosa, ali u ZEZ-u ističu da da prinosi nisu zagarantovani i zavise od finansijske uspešnosti projekata.

Svi koji se odluče na ovo ulaganje će ujedno postati i suvlasnici solarne elektrane na gradskoj pijaci, ali i svih budućih solarnih elektrana ZEZ Sunca koje zadruga planira i u drugim hrvatskim gradovima. Dugoročan cilj ZEZ Sunca je da osigura svojim članovima da koriste energiju iz solarnih elektrana zadruge.

Rajn: Podržimo građansku energiju i demokratizaciju energetike

krizevci ZEZ Sunce solar trznica rajn kirac
Foto: Vedran Vlahović

Mislav Kirac, direktor zadruge ZEZ Sunce, izjavio je da su mnogi gradovi u Evropi prepoznali koliko je važno ustupiti gradske krovove građanima, kako bi zajednički gradili solarne elektrane i time povećali nezavisnost od uvoznih fosilnih goriva, i zadržali finansijsku i ekonomsku korist za svoje građane i zajednicu.

Na taj način, dodao je, i oni koji žive u zgradama mogu postati suvlasnici solarne elektrane.

„Građani iz cijele Hrvatske su pokazali velik interes i zato pozivamo sve  gradove da realiziraju ovakve projekte na korist svojih građana“, dodao je Kirac.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn pozvao je koleginice i kolege gradonačelnike i načelnike da koriste javne resurse i stavljaju ih u funkciju građanske energije. Samo tako se može ići prema demokratizaciji energetskog sektora i građanima učiniti dostupan javni resurs, odnosno energija koja im je svakako potrebna, naglasio je Rajn.

Prednost u prvih sedam dana kampanje ili do 50 odsto iznosa (prijava) imaju građani Križevaca i okolnih opština Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec, a nakon toga je poziv otvoren za cijelu Hrvatsku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji