Životna sredina

Kreni-promeni, SEOS pozvali na veliki narodni miting 15. februara za odbranu državnosti

Kreni promeni SEOS veliki narodni miting 15 februara odbranu drzavnosti

Foto: Dobrica Veselinović / Twitter

Objavljeno

13.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kreni-promeni i SEOS su na protestu ispred zgrade Predsedništva Srbije objavili da će 15. februara na tom mestu održati veliki narodni miting za sretenjsku odbranu državnosti. Aktivisti su podsetili da traže da se do tada zakonom zabrane istraživanja i iskopavanje litijuma i bora.

Kod zgrade Predsedništva Srbije održan je još jedan u nizu protesta za zakonsku zabranu istraživanja i rudarenja litijuma i bora u celoj zemlji. Okupljanje su organizovali inicijativa Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), čiji aktivisti i aktivistkinje četvrti dan kampuju iza zdanja, u Pionirskom parku.

Oni su pozvali građane da dođu da podrže ljude iz krajeva u kojima se sprovode istraživanja u potrazi za litijumom i planiraju rudnici, dodajući da oni u Beogradu brane svoj zavičaj. Organizatori su prijavili skup, ali kažu da ga je policija zabranila.

Savo Manojlović iz Kreni-promeni je pozvao na veliki narodni miting za „sretenjsku odbranu državnosti“ dok se u zgradi Predsedništva 15. februara bude delilo ordenje. „Taj dan poštujemo kao svetinju naših građanskih sloboda. U prvom ustavu, Sretenjskom ustavu, stajalo je da svaki rob koji se pojavi na teritoriji Srbije postaje slobodan čovek, a oni danas sve građane ove zemlje hoće da bace u okove“, naglasio je.

Manojlović: Branimo državu od onih koji su je okupirali

Srbija će biti zemlja u kojoj će svi građani živeti dostojanstveno, bez obzira na to da li žive na selu ili u gradu, izjavio je Manojlović. „Mi branimo državu od onih koji su je okupirali. Dolazimo ovde i tražimo da se brani ustav i volja građana. Nećemo zviždati nijednom gostu. Nećemo zviždati nikome ko treba da dobije orden. Nećemo zviždati ni stranim predstavnicima. Oni su gosti u ovoj zemlji. Ali zviždaćemo onima koji su plaćeni našim novcem, a okupirali su ovu zemlju“, dodao je.

Ekološke organizacije traže da se pre raspisivanja izbora, koje se očekuje 15. februara, po hitnom postupku usvoji zabrana istraživanja i iskopavanja ruda litijuma i bora.

Vlada Srbije je pre tri nedelje poništila Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit u Jadru. Međutim, aktivisti i pravnici iz navedenih organizacija tvrde da procedura nije regularna, kao i da Rio Tinto može da obustavljanje svog poduhvata upotrebi kao argument za tužbu, jer druge kompanije nastavljaju potragu za rečenim strateškim metalom širom Srbije.

Na RTS-u ni slova

Demonstranti su u koloni otišli do Trga Republike i, zatim, do Radio-televizije Srbije. Glumica i aktivistkinja Bojana Novaković je kod zgrade javnog servisa podsetila da Rio Tinto i dalje otkupljuje imanja u Jadru. RTS „ne prenosi šta se dešava u zemlji“, izjavila je.

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar rekao je da su stotine televizijskih ekipa iz inostranstva izveštavale o ovdašnjim projektima istraživanja i iskopavanja litijuma i da je Evropa bolje upoznata s ovim problemom nego Srbija, a da RTS o tome i o Rio Tintu ne govori „ni slova“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

13. februar 2022. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

13. februar 2022. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević

Većina građana Evropske unije diše zagađen vazduh

Žitelji gradova u Evropi udišu zagađen vazduh, a zemlje u regionu još zagađeniji – izveštaj

13. februar 2022. - Čak 96 odsto Evropljana u urbanim sredinama udiše zagađen vazduh, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

13. februar 2022. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel