Električna energija

KOSTT završio radove na trafostanici Ilirida 110/10(20) kV

KOSTT-trafostanica-Ilirida

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT završio je radove na trafostanici 110/10(20) Ilirida sa podzemnim dalekovodima 110 kW, saopštio je KOSTT.

Izgradnja trafostanice Ilirida deo je projekta vrednog 5,4 miliona evra podeljenog na tri lota. Ceremoniji na kojoj je obeležen završetak radova prisustvovali su predstavnici nemačke razvojne banke KfW. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sufinansirala radove kroz Projekat razvoja prenosnog sistema, navodi se u saopštenju.

Projekat razvoja prenosnog sistema treba da obezbedi da KOSST ispuni ključni zahtev ENTSO-E

Izvođači su bili Konzorcijum ABB Italija i ABB d.o.o. Hrvatska; Konzorcijum Hyundai Heavy Industry (Bugarska), Balkan Petrol Energy (Kosovo*) i Romelectro (Rumunija), kao i konsultantska kuća AF Consult (Švajcarska), navodi KOSTT u saopštenju.

Trafostanica Ilirida treba da poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici

Očekuje se da trafostanica Ilirida poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici i drugim delovima Kosova*. Mitrovicu je do sad snabdevala stara i nepouzdana trafostanica koja je deo imovine kompleksa Trepča, rekao je Ilir Shala, izvršni direktor KOSTT, navodi se u saopštenju.

Očekuje se i da zahvaljujući novoj trafostanici budu smanjeni gubici u prenosu i distribuciji električne energije.

Prethodno je operator prenosnog sistema Kosova* KEDS završio radove na dva dalekovoda za snabdevanje Mitrovice električnom energijom nakon priključenja na trafostanicu Ilirida, kao i na trafostanicu u Šupkovcu.

Očekuje se da se zahvaljujući novoizgrađenoj trafostanici smanje gubici u prenosu i distrobuciji električne energije

Pre nego što su izgrađeni novi dalekovodi, Mitrovicu su snabdevali dalekovodi 35 kV, podsetio je KEDS.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ranije na svom sajtu navela da Projekat razvoja prenosnog sistema, vredan 36,5 miliona evra, treba da omogući da KOSTT ispuni kriterijume bezbednosti prenosne mreže N-1, što je ključni tehnički zahtev Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

24. jun 2019. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

24. jun 2019. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

24. jun 2019. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

24. jun 2019. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena