Električna energija

KOSTT završio radove na trafostanici Ilirida 110/10(20) kV

KOSTT-trafostanica-Ilirida

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT završio je radove na trafostanici 110/10(20) Ilirida sa podzemnim dalekovodima 110 kW, saopštio je KOSTT.

Izgradnja trafostanice Ilirida deo je projekta vrednog 5,4 miliona evra podeljenog na tri lota. Ceremoniji na kojoj je obeležen završetak radova prisustvovali su predstavnici nemačke razvojne banke KfW. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sufinansirala radove kroz Projekat razvoja prenosnog sistema, navodi se u saopštenju.

Projekat razvoja prenosnog sistema treba da obezbedi da KOSST ispuni ključni zahtev ENTSO-E

Izvođači su bili Konzorcijum ABB Italija i ABB d.o.o. Hrvatska; Konzorcijum Hyundai Heavy Industry (Bugarska), Balkan Petrol Energy (Kosovo*) i Romelectro (Rumunija), kao i konsultantska kuća AF Consult (Švajcarska), navodi KOSTT u saopštenju.

Trafostanica Ilirida treba da poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici

Očekuje se da trafostanica Ilirida poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici i drugim delovima Kosova*. Mitrovicu je do sad snabdevala stara i nepouzdana trafostanica koja je deo imovine kompleksa Trepča, rekao je Ilir Shala, izvršni direktor KOSTT, navodi se u saopštenju.

Očekuje se i da zahvaljujući novoj trafostanici budu smanjeni gubici u prenosu i distribuciji električne energije.

Prethodno je operator prenosnog sistema Kosova* KEDS završio radove na dva dalekovoda za snabdevanje Mitrovice električnom energijom nakon priključenja na trafostanicu Ilirida, kao i na trafostanicu u Šupkovcu.

Očekuje se da se zahvaljujući novoizgrađenoj trafostanici smanje gubici u prenosu i distrobuciji električne energije

Pre nego što su izgrađeni novi dalekovodi, Mitrovicu su snabdevali dalekovodi 35 kV, podsetio je KEDS.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ranije na svom sajtu navela da Projekat razvoja prenosnog sistema, vredan 36,5 miliona evra, treba da omogući da KOSTT ispuni kriterijume bezbednosti prenosne mreže N-1, što je ključni tehnički zahtev Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

24. jun 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

24. jun 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

24. jun 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. jun 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji