Električna energija

KOSTT završio radove na trafostanici Ilirida 110/10(20) kV

KOSTT-trafostanica-Ilirida

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT završio je radove na trafostanici 110/10(20) Ilirida sa podzemnim dalekovodima 110 kW, saopštio je KOSTT.

Izgradnja trafostanice Ilirida deo je projekta vrednog 5,4 miliona evra podeljenog na tri lota. Ceremoniji na kojoj je obeležen završetak radova prisustvovali su predstavnici nemačke razvojne banke KfW. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sufinansirala radove kroz Projekat razvoja prenosnog sistema, navodi se u saopštenju.

Projekat razvoja prenosnog sistema treba da obezbedi da KOSST ispuni ključni zahtev ENTSO-E

Izvođači su bili Konzorcijum ABB Italija i ABB d.o.o. Hrvatska; Konzorcijum Hyundai Heavy Industry (Bugarska), Balkan Petrol Energy (Kosovo*) i Romelectro (Rumunija), kao i konsultantska kuća AF Consult (Švajcarska), navodi KOSTT u saopštenju.

Trafostanica Ilirida treba da poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici

Očekuje se da trafostanica Ilirida poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici i drugim delovima Kosova*. Mitrovicu je do sad snabdevala stara i nepouzdana trafostanica koja je deo imovine kompleksa Trepča, rekao je Ilir Shala, izvršni direktor KOSTT, navodi se u saopštenju.

Očekuje se i da zahvaljujući novoj trafostanici budu smanjeni gubici u prenosu i distribuciji električne energije.

Prethodno je operator prenosnog sistema Kosova* KEDS završio radove na dva dalekovoda za snabdevanje Mitrovice električnom energijom nakon priključenja na trafostanicu Ilirida, kao i na trafostanicu u Šupkovcu.

Očekuje se da se zahvaljujući novoizgrađenoj trafostanici smanje gubici u prenosu i distrobuciji električne energije

Pre nego što su izgrađeni novi dalekovodi, Mitrovicu su snabdevali dalekovodi 35 kV, podsetio je KEDS.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ranije na svom sajtu navela da Projekat razvoja prenosnog sistema, vredan 36,5 miliona evra, treba da omogući da KOSTT ispuni kriterijume bezbednosti prenosne mreže N-1, što je ključni tehnički zahtev Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

24. jun 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. jun 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

24. jun 2019. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

24. jun 2019. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group