Električna energija

KOSTT završio radove na trafostanici Ilirida 110/10(20) kV

KOSTT-trafostanica-Ilirida

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT završio je radove na trafostanici 110/10(20) Ilirida sa podzemnim dalekovodima 110 kW, saopštio je KOSTT.

Izgradnja trafostanice Ilirida deo je projekta vrednog 5,4 miliona evra podeljenog na tri lota. Ceremoniji na kojoj je obeležen završetak radova prisustvovali su predstavnici nemačke razvojne banke KfW. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sufinansirala radove kroz Projekat razvoja prenosnog sistema, navodi se u saopštenju.

Projekat razvoja prenosnog sistema treba da obezbedi da KOSST ispuni ključni zahtev ENTSO-E

Izvođači su bili Konzorcijum ABB Italija i ABB d.o.o. Hrvatska; Konzorcijum Hyundai Heavy Industry (Bugarska), Balkan Petrol Energy (Kosovo*) i Romelectro (Rumunija), kao i konsultantska kuća AF Consult (Švajcarska), navodi KOSTT u saopštenju.

Trafostanica Ilirida treba da poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici

Očekuje se da trafostanica Ilirida poboljša bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom u Mitrovici i drugim delovima Kosova*. Mitrovicu je do sad snabdevala stara i nepouzdana trafostanica koja je deo imovine kompleksa Trepča, rekao je Ilir Shala, izvršni direktor KOSTT, navodi se u saopštenju.

Očekuje se i da zahvaljujući novoj trafostanici budu smanjeni gubici u prenosu i distribuciji električne energije.

Prethodno je operator prenosnog sistema Kosova* KEDS završio radove na dva dalekovoda za snabdevanje Mitrovice električnom energijom nakon priključenja na trafostanicu Ilirida, kao i na trafostanicu u Šupkovcu.

Očekuje se da se zahvaljujući novoizgrađenoj trafostanici smanje gubici u prenosu i distrobuciji električne energije

Pre nego što su izgrađeni novi dalekovodi, Mitrovicu su snabdevali dalekovodi 35 kV, podsetio je KEDS.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ranije na svom sajtu navela da Projekat razvoja prenosnog sistema, vredan 36,5 miliona evra, treba da omogući da KOSTT ispuni kriterijume bezbednosti prenosne mreže N-1, što je ključni tehnički zahtev Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E).

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica