OIE

KOSTT potpisao sporazum o povezivanju solarnog parka od 192 megavata na mrežu

KOSTT solarnog parka 192 megavata mrezu

Photo: KOSTT

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator sistema prenosa električne energije je potpisao treći veliki ugovor o povezivanju planiranih elektrana na obnovljive izvore na mrežu u poslednja tri meseca. Dukagjini Solar namerava da instalira dva fotonaponska sistema od po 96 megavata naizmenične struje, dok bi ukupni maksimalni kapacitet bio 250 megavata.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* saopštio je da je generalni direktor Mustafë Hasani potpisao sporazum o budućem solarnom parku u Peći za koji se očekuje da će 2023. godine početi s proizvodnjom električne energije.

Dukagjini Solar, mešovita firma koju su osnovali Ibex Energy i Jaha Solar, razvija projekat blizu zapadne granice. Sastoji se od sistema Terstenik i Sverke. Za oba se planira kapacitet od po 96 megavata naizmenične struje (AC), a planirana maksimalna snaga ili pik u jednosmernoj struji treba da bude ukupno 250 megavata.

Predsednici Ibex Energyja Christopher James i Jaha Solara Fadil Hoxha su zastupali kompaniju na ceremoniji potpisivanja ugovora o povezivanju na prenosni sistem. Jaha Solar je domaći proizvođač solarnih ploča.

Snaga postrojenja u naizmeničnoj struji, izražena u MWac ili kWac, jeste najviše što može da izađe na mrežu, a zavisi od zbirne veličine invertera u fotonaponskom sistemu. Pik je maksimalni kapacitet u jednosmernoj struji, pre konverzije, a jedinice su MWp i kWp.

Solarni park će novim vodom biti povezan na mrežu od 110 kilovolti i spojen na trafo-stanicu Peja 3 od 400/110 kilovolti, naveo je KOSTT.

Ta kompanija je prošlog meseca potpisala ekvivalentan ugovor za budući fotonaponski sistem maksimalnog kapaciteta 150 megavata, projekat firme Solar Energy Group u Đakovici. Pre toga je u decembru postignut sporazum s kompanijom Air Energy 2 za dve vetroelektrane i jedan solarni park u Kosovskoj Kamenici, ukupne snage 99,6 megavata, ali nije precizirano o kojoj vrsti kapaciteta je reč.

Po podacima Regulatornog ureda za energiju (ERO), Kosovo* je 2019. godine na mreži imalo solarne elektrane s ukupnim kapacitetom od samo deset megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

11. mart 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

11. mart 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

11. mart 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

11. mart 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije