OIE

KOSTT potpisao sporazum o povezivanju solarnog parka od 192 megavata na mrežu

KOSTT solarnog parka 192 megavata mrezu

Photo: KOSTT

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator sistema prenosa električne energije je potpisao treći veliki ugovor o povezivanju planiranih elektrana na obnovljive izvore na mrežu u poslednja tri meseca. Dukagjini Solar namerava da instalira dva fotonaponska sistema od po 96 megavata naizmenične struje, dok bi ukupni maksimalni kapacitet bio 250 megavata.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* saopštio je da je generalni direktor Mustafë Hasani potpisao sporazum o budućem solarnom parku u Peći za koji se očekuje da će 2023. godine početi s proizvodnjom električne energije.

Dukagjini Solar, mešovita firma koju su osnovali Ibex Energy i Jaha Solar, razvija projekat blizu zapadne granice. Sastoji se od sistema Terstenik i Sverke. Za oba se planira kapacitet od po 96 megavata naizmenične struje (AC), a planirana maksimalna snaga ili pik u jednosmernoj struji treba da bude ukupno 250 megavata.

Predsednici Ibex Energyja Christopher James i Jaha Solara Fadil Hoxha su zastupali kompaniju na ceremoniji potpisivanja ugovora o povezivanju na prenosni sistem. Jaha Solar je domaći proizvođač solarnih ploča.

Snaga postrojenja u naizmeničnoj struji, izražena u MWac ili kWac, jeste najviše što može da izađe na mrežu, a zavisi od zbirne veličine invertera u fotonaponskom sistemu. Pik je maksimalni kapacitet u jednosmernoj struji, pre konverzije, a jedinice su MWp i kWp.

Solarni park će novim vodom biti povezan na mrežu od 110 kilovolti i spojen na trafo-stanicu Peja 3 od 400/110 kilovolti, naveo je KOSTT.

Ta kompanija je prošlog meseca potpisala ekvivalentan ugovor za budući fotonaponski sistem maksimalnog kapaciteta 150 megavata, projekat firme Solar Energy Group u Đakovici. Pre toga je u decembru postignut sporazum s kompanijom Air Energy 2 za dve vetroelektrane i jedan solarni park u Kosovskoj Kamenici, ukupne snage 99,6 megavata, ali nije precizirano o kojoj vrsti kapaciteta je reč.

Po podacima Regulatornog ureda za energiju (ERO), Kosovo* je 2019. godine na mreži imalo solarne elektrane s ukupnim kapacitetom od samo deset megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

11. mart 2021. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

11. mart 2021. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

11. mart 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

11. mart 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.