OIE

KOSTT potpisao sporazum o povezivanju solarnog parka od 192 megavata na mrežu

KOSTT solarnog parka 192 megavata mrezu

Photo: KOSTT

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator sistema prenosa električne energije je potpisao treći veliki ugovor o povezivanju planiranih elektrana na obnovljive izvore na mrežu u poslednja tri meseca. Dukagjini Solar namerava da instalira dva fotonaponska sistema od po 96 megavata naizmenične struje, dok bi ukupni maksimalni kapacitet bio 250 megavata.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* saopštio je da je generalni direktor Mustafë Hasani potpisao sporazum o budućem solarnom parku u Peći za koji se očekuje da će 2023. godine početi s proizvodnjom električne energije.

Dukagjini Solar, mešovita firma koju su osnovali Ibex Energy i Jaha Solar, razvija projekat blizu zapadne granice. Sastoji se od sistema Terstenik i Sverke. Za oba se planira kapacitet od po 96 megavata naizmenične struje (AC), a planirana maksimalna snaga ili pik u jednosmernoj struji treba da bude ukupno 250 megavata.

Predsednici Ibex Energyja Christopher James i Jaha Solara Fadil Hoxha su zastupali kompaniju na ceremoniji potpisivanja ugovora o povezivanju na prenosni sistem. Jaha Solar je domaći proizvođač solarnih ploča.

Snaga postrojenja u naizmeničnoj struji, izražena u MWac ili kWac, jeste najviše što može da izađe na mrežu, a zavisi od zbirne veličine invertera u fotonaponskom sistemu. Pik je maksimalni kapacitet u jednosmernoj struji, pre konverzije, a jedinice su MWp i kWp.

Solarni park će novim vodom biti povezan na mrežu od 110 kilovolti i spojen na trafo-stanicu Peja 3 od 400/110 kilovolti, naveo je KOSTT.

Ta kompanija je prošlog meseca potpisala ekvivalentan ugovor za budući fotonaponski sistem maksimalnog kapaciteta 150 megavata, projekat firme Solar Energy Group u Đakovici. Pre toga je u decembru postignut sporazum s kompanijom Air Energy 2 za dve vetroelektrane i jedan solarni park u Kosovskoj Kamenici, ukupne snage 99,6 megavata, ali nije precizirano o kojoj vrsti kapaciteta je reč.

Po podacima Regulatornog ureda za energiju (ERO), Kosovo* je 2019. godine na mreži imalo solarne elektrane s ukupnim kapacitetom od samo deset megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

24 маја 2022 - Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes kod plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode

EPS napravio dva vazna koraka u pripremi za gradnju RHE Bistrica he potpec

Energetska kriza ubrzava početak gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

23 маја 2022 - Vlada Srbije je donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije