Električna energija

Kosovo* i Albanija planiraju da intenziviraju rad na stvaranju zajedničkog tržišta struje

Kosovo i Albanija planiraju da intenziviraju rad na stvaranju zajedničkog tržišta struje

Slika: Ministarstvo ekonomskog razvoja Kosova

Objavljeno

06.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Resorni ministri Kosova* i Albanije razgovarali su o koracima koji su do sada preduzeti na stvaranja zajedničkog tržšta električne energije Kosova* i Albanije, kao i formiranju berze električne energije u Albaniji u kojoj Kosovo* namerava da učestvuje. Oni su razgovarali i o preprekama zbog kojih dalekovod između Kosova* i Albanije nije u funkciji.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Albanije Damian Gjiknuri i ministar ekonomskog razvoja Kosova* Valdrin Lluka sastali su se 3. oktobra u Tirani.

„Odlučili smo da ponovo aktiviramo radne grupe kako bismo napredovali u integraciji tržišta. Razgovarano je i o nastavku procesa stvaranja berze električne energije u Albaniji i spremnosti Kosova* da učestvuje u tome“, rekao je Gjiknuri.

Lluka i Gjiknuri su se dogovorili da se radne grupe za integraciju energetskih tržišta reorganizuju i intenziviraju rad, kao i da se imenuju koordinatori na političkom nivou u tom procesu.

Na sastanku je potvrđeno da će kosovski operator prenosne mreže električne energije KOSTT učestvovati kao akcionar u albanskoj berzi koja je u fazi formiranja. Lluka je rekao da će radna grupa definisati detalje u vezi s tim.

Dva ministra su razgovarala i o problemu puštanja u rad 400 kV interkonekcije između Albanije i Kosova* i dogovorili da će usaglasiti delovanje u vezi s tim.

Kosovski ministar je ocenio da dalekovod između Kosova i Albanije nije aktivan iz političkih razloga, odnosno zbog problema u odnosima sa Srbijom.

Albanski minisar rekao da će Albanija pružiti podršku Kosovu* u vezi s tim i snažno lobirati na formumima i kod evropskih partnera da se prepreke otklone, navodeći da je ova interkonekcija ključna za integraciju dva energetska tržišta.

Prošle godine u Albaniji je zvanično otvoren dalekovod od 400 kV, vredan 70 miliona evra koji tu zemlju povezuje sa Kosovom*. Interkonekcija je duga 241,1 kilometara.

U Albaniji se gotovo sva struja proizvodi u hidroelektranma, a na Kosovu* u termoelektranama koje koriste lignit. I Albanija i Kosovo* imaju probleme sa nedostatkom električne energije usled nedovoljne proizvodnje, stare mreže i krađa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. oktobar 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. oktobar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. oktobar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

6. oktobar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu