Električna energija

Kosovo* i Albanija planiraju da intenziviraju rad na stvaranju zajedničkog tržišta struje

Kosovo i Albanija planiraju da intenziviraju rad na stvaranju zajedničkog tržišta struje

Slika: Ministarstvo ekonomskog razvoja Kosova

Objavljeno

06.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Resorni ministri Kosova* i Albanije razgovarali su o koracima koji su do sada preduzeti na stvaranja zajedničkog tržšta električne energije Kosova* i Albanije, kao i formiranju berze električne energije u Albaniji u kojoj Kosovo* namerava da učestvuje. Oni su razgovarali i o preprekama zbog kojih dalekovod između Kosova* i Albanije nije u funkciji.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Albanije Damian Gjiknuri i ministar ekonomskog razvoja Kosova* Valdrin Lluka sastali su se 3. oktobra u Tirani.

„Odlučili smo da ponovo aktiviramo radne grupe kako bismo napredovali u integraciji tržišta. Razgovarano je i o nastavku procesa stvaranja berze električne energije u Albaniji i spremnosti Kosova* da učestvuje u tome“, rekao je Gjiknuri.

Lluka i Gjiknuri su se dogovorili da se radne grupe za integraciju energetskih tržišta reorganizuju i intenziviraju rad, kao i da se imenuju koordinatori na političkom nivou u tom procesu.

Na sastanku je potvrđeno da će kosovski operator prenosne mreže električne energije KOSTT učestvovati kao akcionar u albanskoj berzi koja je u fazi formiranja. Lluka je rekao da će radna grupa definisati detalje u vezi s tim.

Dva ministra su razgovarala i o problemu puštanja u rad 400 kV interkonekcije između Albanije i Kosova* i dogovorili da će usaglasiti delovanje u vezi s tim.

Kosovski ministar je ocenio da dalekovod između Kosova i Albanije nije aktivan iz političkih razloga, odnosno zbog problema u odnosima sa Srbijom.

Albanski minisar rekao da će Albanija pružiti podršku Kosovu* u vezi s tim i snažno lobirati na formumima i kod evropskih partnera da se prepreke otklone, navodeći da je ova interkonekcija ključna za integraciju dva energetska tržišta.

Prošle godine u Albaniji je zvanično otvoren dalekovod od 400 kV, vredan 70 miliona evra koji tu zemlju povezuje sa Kosovom*. Interkonekcija je duga 241,1 kilometara.

U Albaniji se gotovo sva struja proizvodi u hidroelektranma, a na Kosovu* u termoelektranama koje koriste lignit. I Albanija i Kosovo* imaju probleme sa nedostatkom električne energije usled nedovoljne proizvodnje, stare mreže i krađa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik