Električna energija

Kosovo i Albanija planiraju da intenziviraju rad na stvaranju zajedničkog tržišta struje

Kosovo i Albanija planiraju da intenziviraju rad na stvaranju zajedničkog tržišta struje

Slika: Ministarstvo ekonomskog razvoja Kosova

Objavljeno

06.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Resorni ministri Kosova i Albanije razgovarali su o koracima koji su do sada preduzeti na stvaranja zajedničkog tržšta električne energije Kosova i Albanije, kao i formiranju berze električne energije u Albaniji u kojoj Kosovo namerava da učestvuje. Oni su razgovarali i o preprekama zbog kojih dalekovod između Kosova i Albanije nije u funkciji.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Albanije Damian Gjiknuri i ministar ekonomskog razvoja Kosova Valdrin Lluka sastali su se 3. oktobra u Tirani.

“Odlučili smo da ponovo aktiviramo radne grupe kako bismo napredovali u integraciji tržišta. Razgovarano je i o nastavku procesa stvaranja berze električne energije u Albaniji i spremnosti Kosova da učestvuje u tome”, rekao je Gjiknuri.

Lluka i Gjiknuri su se dogovorili da se radne grupe za integraciju energetskih tržišta reorganizuju i intenziviraju rad, kao i da se imenuju koordinatori na političkom nivou u tom procesu.

Na sastanku je potvrđeno da će kosovski operator prenosne mreže električne energije KOSTT učestvovati kao akcionar u albanskoj berzi koja je u fazi formiranja. Lluka je rekao da će radna grupa definisati detalje u vezi s tim.

Dva ministra su razgovarala i o problemu puštanja u rad 400 kV interkonekcije između Albanije i Kosova i dogovorili da će usaglasiti delovanje u vezi s tim.

Kosovski ministar je ocenio da dalekovod između Kosova i Albanije nije aktivan iz političkih razloga, odnosno zbog problema u odnosima sa Srbijom.

Albanski minisar rekao da će Albanija pružiti podršku Kosovu u vezi s tim i snažno lobirati na formumima i kod evropskih partnera da se prepreke otklone, navodeći da je ova interkonekcija ključna za integraciju dva energetska tržišta.

Prošle godine u Albaniji je zvanično otvoren dalekovod od 400 kV, vredan 70 miliona evra koji tu zemlju povezuje sa Kosovom. Interkonekcija je duga 241,1 kilometara.

U Albaniji se gotovo sva struja proizvodi u hidroelektranma, a na Kosovu u termoelektranama koje koriste lignit. I Albanija i Kosovo imaju probleme sa nedostatkom električne energije usled nedovoljne proizvodnje, stare mreže i krađa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.

IHA SECO KESH odrziva hidroenergija zapadni balkan

Nova inicijativa za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

14 January 2021 - Projekat vode Međunarodno udruženje za hidroenergiju, albanska kompanija KESH i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove.

Petrol E3 preuzimanje

Slovenački Petrol preuzeo snabdevača električnom energijom E3

13 January 2021 - Kupovinom E3 Petrol, koji je pretežno naftno-gasna kompanija, povećava udeo na nacionalnom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%.

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

12 January 2021 - EMS kupio akcije od malih akcionara za sedam miliona evra na Montenegro berzi. Većinski vlasnik je i dalje Vlada Crne Gore.