OIE

Kosovo* dobija 160 miliona evra kredita od MMF-a za investicije u zelenu energiju

Kosovo 160 miliona evra kredita MMF investicije zelenu energiju

Foto: Hekuran Murati / Facebook

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodni monetarni fond će Kosovu* odobriti kreditni paket od ukupno 260 miliona evra za investicije u solarne i vetroelektrane i u okviru stendbaj aranžmana, izjavio je ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.

Kosovo* će biti prva zemlja u Evropi koja će dobiti pristup Mehanizmu za otpornost i održivost (RSF) Međunarodnog monetarnog fonda, za projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, izjavio je ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati. On je sa zamenikom premijera Besnikom Bislimijem posetio Vašington, gde su se s predstavnicima te međunarodne finansijske institucije dogovarali o novom programu podrške.

Murati je na Facebooku objavio da će MMF vladi u Prištini preko svog najnovijeg instrumenta odobriti 80 miliona evra, uz mogućnost proširenja paketa za još 80 miliona. Sredstva iz RSF-a su predviđena za investicije u izgradnju kapaciteta proizvodnje električne energije iz vetra i solara, dodao je.

Vlada u Prištini je postigla sporazum o stendbaj aranžmanu od stotinu miliona evra, izjavio je ministar Murati

Još 100 miliona evra će biti odobreno u okviru dvogodišnjeg stendbaj aranžmana, za slučaj potrebe, otkrio je ministar. Murati je postizanje dogovora pripisao „uspehu u brzoj konsolidaciji javnih finansija i razboritom donošenju odluka u fiskalnoj sferi“.

MMF-ova misija je u martu razgovarala sa kosovskim zvaničnicima o mogućnosti olakšavanja posledica nestabilnosti cena hrane i energenata i podrške vladinim naporima za ublažavanje klimatskih promena i sprovođenje mera prilagođavanja na njih, pogotovo putem ozelenjavanja proizvodnje struje. Fond je među zaključcima istakao potrebu za jačanjem fiskalne i finansijske discipline i umanjivanjem emisija gasova s efektom staklene bašte i zagađujućih materija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

18. april 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

18. april 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

18. april 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

18. april 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara