Električna energija

Konstantinesku: Operatori mreže rade na integraciji stotina zelenih gigavata

BEF-2023-Konstantinesku Operatori mreže integraciji stotina zelenih gigavata Norela Constantinescu

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

25.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rešenja za rastuće izazove dok se drastično povećava snaga solarnih i vetroelektrana na elektroenergetskim mrežama u Evropi iznalaze se uporedo s uvođenjem tehnologija za skladištenje energije, agregaciju i odziv na strani potrošnje, naveli su učesnici i učesnice panel-diskusije o fleksibilnosti i digitalizaciji na Beogradskom energetskom forumu. Norela Konstantinesku iz Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) upozorila je da su za to potrebne ogromne investicije.

Razmera ekspanzije i unapređenja mreža za prenos i distribuciju struje neophodnih da se priključe stotine gigavata elektrana na obnovljive izvore jedna je od slabije obrađenih tema u javnosti. Beogradski energetski forum, BEF 2023, pokrio je to pitanje na panelu ‘Fleksibilnost i digitalizacija za decentralizovanu proizvodnju i potrošnju’.

Šefica odeljenja za inovacije u asocijaciji ENTSO-E Norela Konstantinesku ukazala je na veličinu planiranih vetroparkova i fotonaponskih pogona u Evropskoj uniji. Za njih se očekuje da će udesetostručiti kapacitet u ta dva sektora, radi čega su potrebna izuzetno visoka ulaganja kako bi ta postrojenja mogla da se uklope u elektroenergetski sistem. Ovakvi, intermitentni izvori, osetljivi su na meteorološke promene, pa je paralelno s ovim procesom nužno prilagođavati tehničke uslove i zakonodavni okvir.

Elektrifikacija grejanja i saobraćaja pogoni uspon potražnje

„Treba da obezbedimo integraciju na distributivnom nivou, dakle – decentralizovanom. Što se toga tiče, fotonaponski deo će do 2030. verovatno dostići šeststo gigavata, što je ogromno. Kao i na centralizovaniji način. Jer je vetar, a posebno projekti na vodi, takođe centralizovan. Tako da su u tom delu veliki kapaciteti“, kazala je Konstantinesku publici.

Mreži su potrebni kapaciteti za pokrivanje sedmičnih ili sezonskih promena u potražnji, snabdevanju

Za kapacitet vetroparkova na moru predviđeno je da pre kraja decenije dostigne stotinu gigavata, a 300 gigavata do 2050. godine, podsetila je. „Takođe, s druge strane imamo potražnju za električnom energijom. Naravno da će energetska efikasnost imati ulogu. Ali ipak, potražnja za električnom energijom će porasti, a nju će verovatno nositi sektor grejanja i sektor saobraćaja“, izjavila je Konstantinesku.

Postoje opcije za fleksibilnost odnosno održavanje ravnoteže u elektroenergetskim mrežama i mogu da se upotrebe za razne pomoćne i sistemske usluge, objasnila je. Mreži su neophodni kapaciteti za pokrivanje sedmičnih ili sezonskih promena kao i za slučajeve kada nema dovoljno vetra i osunčanosti, dodala je Konstantinesku. Po njenim rečima, tehnologija digitalizacije se primenjuje u prognoziranju, praćenju i kontrolisanju.

EU će 2050. trošiti 3,6 puta više električne energije nego sada

Kapacitet interkonekcija za struju treba da se duplira na 180 gigavata, podvukla je. Što se tiče potražnje, ona sa trenutnih 2,2 petavat-sata skače na pet petavat-sati pre kraja decenije, a osam petavat-sati dostiže 2050. godine. To jasno oslikava izazove za operatore prenosa, napomenula je predstavnica ENTSO-E-a.

Operatori prenosa i distribucije (TSO-ovi i DSO-ovi) moraju da održe bezbednost snabdevanja i da istovremeno u elektroenergetski sistem prihvataju električna vozila, toplotne pumpe, baterije i druge uređaje, istakla je Konstantinesku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

25. maj 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

25. maj 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

25. maj 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

25. maj 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević