Električna energija

Konstantinesku: Operatori mreže rade na integraciji stotina zelenih gigavata

BEF-2023-Konstantinesku Operatori mreže integraciji stotina zelenih gigavata Norela Constantinescu

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

25.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rešenja za rastuće izazove dok se drastično povećava snaga solarnih i vetroelektrana na elektroenergetskim mrežama u Evropi iznalaze se uporedo s uvođenjem tehnologija za skladištenje energije, agregaciju i odziv na strani potrošnje, naveli su učesnici i učesnice panel-diskusije o fleksibilnosti i digitalizaciji na Beogradskom energetskom forumu. Norela Konstantinesku iz Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) upozorila je da su za to potrebne ogromne investicije.

Razmera ekspanzije i unapređenja mreža za prenos i distribuciju struje neophodnih da se priključe stotine gigavata elektrana na obnovljive izvore jedna je od slabije obrađenih tema u javnosti. Beogradski energetski forum, BEF 2023, pokrio je to pitanje na panelu ‘Fleksibilnost i digitalizacija za decentralizovanu proizvodnju i potrošnju’.

Šefica odeljenja za inovacije u asocijaciji ENTSO-E Norela Konstantinesku ukazala je na veličinu planiranih vetroparkova i fotonaponskih pogona u Evropskoj uniji. Za njih se očekuje da će udesetostručiti kapacitet u ta dva sektora, radi čega su potrebna izuzetno visoka ulaganja kako bi ta postrojenja mogla da se uklope u elektroenergetski sistem. Ovakvi, intermitentni izvori, osetljivi su na meteorološke promene, pa je paralelno s ovim procesom nužno prilagođavati tehničke uslove i zakonodavni okvir.

Elektrifikacija grejanja i saobraćaja pogoni uspon potražnje

„Treba da obezbedimo integraciju na distributivnom nivou, dakle – decentralizovanom. Što se toga tiče, fotonaponski deo će do 2030. verovatno dostići šeststo gigavata, što je ogromno. Kao i na centralizovaniji način. Jer je vetar, a posebno projekti na vodi, takođe centralizovan. Tako da su u tom delu veliki kapaciteti“, kazala je Konstantinesku publici.

Mreži su potrebni kapaciteti za pokrivanje sedmičnih ili sezonskih promena u potražnji, snabdevanju

Za kapacitet vetroparkova na moru predviđeno je da pre kraja decenije dostigne stotinu gigavata, a 300 gigavata do 2050. godine, podsetila je. „Takođe, s druge strane imamo potražnju za električnom energijom. Naravno da će energetska efikasnost imati ulogu. Ali ipak, potražnja za električnom energijom će porasti, a nju će verovatno nositi sektor grejanja i sektor saobraćaja“, izjavila je Konstantinesku.

Postoje opcije za fleksibilnost odnosno održavanje ravnoteže u elektroenergetskim mrežama i mogu da se upotrebe za razne pomoćne i sistemske usluge, objasnila je. Mreži su neophodni kapaciteti za pokrivanje sedmičnih ili sezonskih promena kao i za slučajeve kada nema dovoljno vetra i osunčanosti, dodala je Konstantinesku. Po njenim rečima, tehnologija digitalizacije se primenjuje u prognoziranju, praćenju i kontrolisanju.

EU će 2050. trošiti 3,6 puta više električne energije nego sada

Kapacitet interkonekcija za struju treba da se duplira na 180 gigavata, podvukla je. Što se tiče potražnje, ona sa trenutnih 2,2 petavat-sata skače na pet petavat-sati pre kraja decenije, a osam petavat-sati dostiže 2050. godine. To jasno oslikava izazove za operatore prenosa, napomenula je predstavnica ENTSO-E-a.

Operatori prenosa i distribucije (TSO-ovi i DSO-ovi) moraju da održe bezbednost snabdevanja i da istovremeno u elektroenergetski sistem prihvataju električna vozila, toplotne pumpe, baterije i druge uređaje, istakla je Konstantinesku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. maj 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. maj 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. maj 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu