x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Konferencija o održivoj energiji i klimatskim promjenama

20.08.2015. | Komentari: 0Autor:

Konferencija o održivoj energiji i klimatskim promjenama

Građanska alijansa Crne Gore izjavila je da će se regionalna konferencija „Energija. Razvoj. Demokratija: Kako uspješan politički dijalog može da obezbijedi održivo korištenje energije i zaštitu klime u Jugoistočnoj Evropi“ održati 29. i 30. septembra u Podgorici.

Ovaj događaj je dio projekta  ’Javni dijalog o održivom korištenju energije i energetskoj efikasnosti’, koji od 2011. implementira sedam škola političkih studija iz regiona, uz podršku njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i njenog Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost. Domaćin ove treće po redu regionalne konferencije je Škola demokratskog rukovođenja. Ova faza projekta se realizira uz podršku Savezne njemačke fondacije za zaštitu životne sredine, Škole demokratskog rukovođenja, ali i šest škola iz Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije (BJR), Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su također članice Mreže škola političkih studija, koje djeluju pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope.

Posebna pažnja u okviru ovog projekta je posvećena učešću parlamentaraca, tako da su prethodne dvije regionalne konferencije organizirane u parlamentima država Srbije i Hrvatske.   Konferencija će okupiti predstavnike Evropskog parlamenta, članove parlamenata iz zemalja regiona, lidere i liderke organizacija civilnog društva, i stručnjake za energetiku. Cilj je da se razmjenjuju informacije i ideje, da se poboljša razumijevanje dinamike i smjera ciljeva EU i globalnih ciljeva održive energije i zaštite klime, ali i posebnih izazova za zemlje Jugoistočne Evrope. Cilj je također i da se razmjenjuju primjeri uspješne izrade i implementacije politika koje će pomoći u pripremi Jugoistočne Evrope da se u potpunosti integrira u Evropski energetski prostor.

Dodatnu podršku realizaciji konferencije su pružili Vijeće za regionalnu saradnju (eng. RCC), Udruženje Jugoistočne Evrope iz Minhena, Sekretarijat Energetske zajednice i Privredna komora Crne Gore. Također, posebna sjednica u okviru konferencije bit će posvećena sastanku članova parlamenata i članova odbora za energetiku kojima će domaćin biti RCC i Sekretarijat Energetske zajednice.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.