x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Konferencija Ka net zero gradnji – zelenom gradnjom protiv klimatskih promena

18.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: SrbGBC
Konferencija Ka net zero gradnji – zelenom gradnjom protiv klimatskih promena

U okviru Svetske nedelje zelene gradnje u Beogradu će 27. septembra biti održana stručna konferencija “Ka net zero gradnji” koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije (SrbGBC), član Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC). Skup je posvećen značaju i mogućnostima zelene gradnje i njenom doprinosu borbi protiv klimatskih promena.

Izvršna direktorka Saveta zelene gradnje srbije Dragana Korica istakla je da je ovogodišnja Svetska nedelja zelene gradnje, koja se svake godine održava četvrte nedelje u septembru, posvećena uticaju građevinarstva na klimatske promene.

“Statistički podatak na svetskom nivou ukazuje da građevinski objekti učestvuju u trećini emisije gasova koje za posledicu imaju efekat staklene bašte”, rekla je ona.

Dragana Korica je istakla da je ovo istovremeno važan trenutak da se podrže i aktivnosti države, koja upravo radi na nacrtu novog Zakona o građevinskim proizvodima, čije se usvajanje očekuje uskoro.

Uz podršku WorldGBC, Savet zelene gradnje Srbije koji okuplja stručnu javnost u zemlji, radi na podizanju svesti javnosti na tržištu Srbije o potrebi za zelenom gradnjom i njenim mogućnostima.

Zgrade i dostupna infrastruktura imaju ogroman uticaj na kvalitet života i životnu sredinu. U svetu na zgradarstvo otpada 30 odsto ukupne potrošnje energije, 35 odsto prirodnih resursa, 12 odsto vode za piće i preko 30 odsto emisije CO2, navodi se na sajtu SrbGBC.

SrbGBC sedmi put obeležava Svetsku nedelju zelene gradnje. Ta nedelja se obeležava svake godine širom sveta u organizaciji WorldGBC, a ovogodišnja tema je #OurHeroIsZero (Nula je naš heroj).

Razmena znanja i jačanje zajednice zelene gradnje

Cilj konferencije “Ka net zero gradnji” jeste da se istakne potreba za zelenom gradnjom i usmeri na korake koje treba preduzeti u građevinarstvu kako bi se poboljšao kvalitet života i sprečile dalje klimatske promene. Skup treba da pruži uvid u nova znanja i inicijative u oblasti zelene gradnje.

Na konferenciji će govoriti eminenti stručnjaci koji se zalažu za zelenu gradnju, a u radu skupa će učestvovati predstavnici resornih institucija, stručne javnosti, studenata i medija. Konferenciju će ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otvoriti državna sekretrka Aleksandra Damnjanović i pomoćnica ministra Jovanka Atanacković.

“Konferencija je ujedno poziv na akciju svim zainteresovanim i motivisanim optimistima spremnim da podrže ono što SrbGBC zastupa. Jačanje zajednice zelene gradnje, omogućiti zelene zgrade za sve, put je kojim treba ići u borbi protiv klimastkih promena. Pridružite nam seda zajedno pokrenemo inicijative”, rekla je Dragana Korica.

Konferencija “Ka net zero izgradnji” odžaće se 27. septembra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je član SrbGBC. Više informacija o konferenciji dostupno je u programu skupa.

Ulaz na konferenciju je slobodan, ali se zainteresovani pozivaju da se prijave na , pošto je broj mesta ograničen.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.