Životna sredina

Konferencija Ka net zero gradnji – zelenom gradnjom protiv klimatskih promena

Slika: SrbGBC

Objavljeno

18.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru Svetske nedelje zelene gradnje u Beogradu će 27. septembra biti održana stručna konferencija „Ka net zero gradnji“ koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije (SrbGBC), član Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC). Skup je posvećen značaju i mogućnostima zelene gradnje i njenom doprinosu borbi protiv klimatskih promena.

Izvršna direktorka Saveta zelene gradnje srbije Dragana Korica istakla je da je ovogodišnja Svetska nedelja zelene gradnje, koja se svake godine održava četvrte nedelje u septembru, posvećena uticaju građevinarstva na klimatske promene.

„Statistički podatak na svetskom nivou ukazuje da građevinski objekti učestvuju u trećini emisije gasova koje za posledicu imaju efekat staklene bašte“, rekla je ona.

Dragana Korica je istakla da je ovo istovremeno važan trenutak da se podrže i aktivnosti države, koja upravo radi na nacrtu novog Zakona o građevinskim proizvodima, čije se usvajanje očekuje uskoro.

Uz podršku WorldGBC, Savet zelene gradnje Srbije koji okuplja stručnu javnost u zemlji, radi na podizanju svesti javnosti na tržištu Srbije o potrebi za zelenom gradnjom i njenim mogućnostima.

Zgrade i dostupna infrastruktura imaju ogroman uticaj na kvalitet života i životnu sredinu. U svetu na zgradarstvo otpada 30 odsto ukupne potrošnje energije, 35 odsto prirodnih resursa, 12 odsto vode za piće i preko 30 odsto emisije CO2, navodi se na sajtu SrbGBC.

SrbGBC sedmi put obeležava Svetsku nedelju zelene gradnje. Ta nedelja se obeležava svake godine širom sveta u organizaciji WorldGBC, a ovogodišnja tema je #OurHeroIsZero (Nula je naš heroj).

Razmena znanja i jačanje zajednice zelene gradnje

Cilj konferencije “Ka net zero gradnji” jeste da se istakne potreba za zelenom gradnjom i usmeri na korake koje treba preduzeti u građevinarstvu kako bi se poboljšao kvalitet života i sprečile dalje klimatske promene. Skup treba da pruži uvid u nova znanja i inicijative u oblasti zelene gradnje.

Na konferenciji će govoriti eminenti stručnjaci koji se zalažu za zelenu gradnju, a u radu skupa će učestvovati predstavnici resornih institucija, stručne javnosti, studenata i medija. Konferenciju će ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otvoriti državna sekretrka Aleksandra Damnjanović i pomoćnica ministra Jovanka Atanacković.

„Konferencija je ujedno poziv na akciju svim zainteresovanim i motivisanim optimistima spremnim da podrže ono što SrbGBC zastupa. Jačanje zajednice zelene gradnje, omogućiti zelene zgrade za sve, put je kojim treba ići u borbi protiv klimastkih promena. Pridružite nam seda zajedno pokrenemo inicijative“, rekla je Dragana Korica.

Konferencija „Ka net zero izgradnji“ odžaće se 27. septembra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je član SrbGBC. Više informacija o konferenciji dostupno je u programu skupa.

Ulaz na konferenciju je slobodan, ali se zainteresovani pozivaju da se prijave na info@serbiagbc.rs, pošto je broj mesta ograničen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

18. septembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

18. septembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

18. septembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike