x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kompanije iz EU, SAD i Kine zainteresovane da kupe EPCG

09.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada Crne Gore
Kompanije iz EU, SAD i Kine zainteresovane da kupe EPCG

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zainteresovane su velike kompanije iz zemalja Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Pobjedi navela da ovakvo interesovanje znači i veću obavezu prilikom izbora novog strateškog partnera.

Tražićemo partnera sposobnog da EPCG učini profitabilnijom kompanijom, i obezbedi izgradnju novih proizvodnih objekata, rekla je ministarka.

Crnogorskoj ekonomiji, kako je navela, ne treba kupac EPCG, već strateški partner sa kojim će crnogorska elektroprivreda moći da se razvija.

Podjednako je iluzorno očekivati da se od prodaje EPCG mogu ostvariti enormni prihodi, kao i da se u dominantnom državnom vlasništvu ona može razvijati na moderan i održiv način, poručila je Sekulić, i istakla da EPCG ima dva vanserijska proizvodna objekta i najbolji pregled razvojnih potencijala u zemlji.

Italijanska kompanija A2A je 2009. godine kupila udeo od oko 42% akcija EPCG za 436 miliona evra, a 8 godina kasnije odlučila je da ih proda, i u skladu sa put opcijom ponudila ih je Vladi Crne Gore.

Put opcija je predviđala otkup akcija za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata, ali je vlada rešila da preuzimanje ubrza.

Sekulić je u intervjuu navela da će u narednih 6 meseci biti završeno preuzimanje akcija A2A.

Komercijalna upotreba kabla početkom druge polovine 2019.

Ministarka je izjavila da je probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije započelo 14. decembra.

Komercijalna upotreba, odnosno tranzit električne energije između Balkana i EU, preko prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine ove godine, istakla je ona.

Sekulić je najavila da se raspisivanje tendera za Hidroelektranu (HE) Komarnica može očekivati krajem ove godine, a za izgradnju HE na Morači biće započeta priprema dokumentacije za novi tender.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.