Električna energija

Kompanije iz EU, SAD i Kine zainteresovane da kupe EPCG

partnerstvo

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zainteresovane su velike kompanije iz zemalja Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Pobjedi navela da ovakvo interesovanje znači i veću obavezu prilikom izbora novog strateškog partnera.

Tražićemo partnera sposobnog da EPCG učini profitabilnijom kompanijom, i obezbedi izgradnju novih proizvodnih objekata, rekla je ministarka.

Crnogorskoj ekonomiji, kako je navela, ne treba kupac EPCG, već strateški partner sa kojim će crnogorska elektroprivreda moći da se razvija.

Podjednako je iluzorno očekivati da se od prodaje EPCG mogu ostvariti enormni prihodi, kao i da se u dominantnom državnom vlasništvu ona može razvijati na moderan i održiv način, poručila je Sekulić, i istakla da EPCG ima dva vanserijska proizvodna objekta i najbolji pregled razvojnih potencijala u zemlji.

Italijanska kompanija A2A je 2009. godine kupila udeo od oko 42% akcija EPCG za 436 miliona evra, a 8 godina kasnije odlučila je da ih proda, i u skladu sa put opcijom ponudila ih je Vladi Crne Gore.

Put opcija je predviđala otkup akcija za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata, ali je vlada rešila da preuzimanje ubrza.

Sekulić je u intervjuu navela da će u narednih 6 meseci biti završeno preuzimanje akcija A2A.

Komercijalna upotreba kabla početkom druge polovine 2019.

Ministarka je izjavila da je probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije započelo 14. decembra.

Komercijalna upotreba, odnosno tranzit električne energije između Balkana i EU, preko prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine ove godine, istakla je ona.

Sekulić je najavila da se raspisivanje tendera za Hidroelektranu (HE) Komarnica može očekivati krajem ove godine, a za izgradnju HE na Morači biće započeta priprema dokumentacije za novi tender.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

9. januar 2019. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

9. januar 2019. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

9. januar 2019. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

9. januar 2019. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu