Električna energija

Kompanije iz EU, SAD i Kine zainteresovane da kupe EPCG

partnerstvo

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zainteresovane su velike kompanije iz zemalja Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Pobjedi navela da ovakvo interesovanje znači i veću obavezu prilikom izbora novog strateškog partnera.

Tražićemo partnera sposobnog da EPCG učini profitabilnijom kompanijom, i obezbedi izgradnju novih proizvodnih objekata, rekla je ministarka.

Crnogorskoj ekonomiji, kako je navela, ne treba kupac EPCG, već strateški partner sa kojim će crnogorska elektroprivreda moći da se razvija.

Podjednako je iluzorno očekivati da se od prodaje EPCG mogu ostvariti enormni prihodi, kao i da se u dominantnom državnom vlasništvu ona može razvijati na moderan i održiv način, poručila je Sekulić, i istakla da EPCG ima dva vanserijska proizvodna objekta i najbolji pregled razvojnih potencijala u zemlji.

Italijanska kompanija A2A je 2009. godine kupila udeo od oko 42% akcija EPCG za 436 miliona evra, a 8 godina kasnije odlučila je da ih proda, i u skladu sa put opcijom ponudila ih je Vladi Crne Gore.

Put opcija je predviđala otkup akcija za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata, ali je vlada rešila da preuzimanje ubrza.

Sekulić je u intervjuu navela da će u narednih 6 meseci biti završeno preuzimanje akcija A2A.

Komercijalna upotreba kabla početkom druge polovine 2019.

Ministarka je izjavila da je probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije započelo 14. decembra.

Komercijalna upotreba, odnosno tranzit električne energije između Balkana i EU, preko prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine ove godine, istakla je ona.

Sekulić je najavila da se raspisivanje tendera za Hidroelektranu (HE) Komarnica može očekivati krajem ove godine, a za izgradnju HE na Morači biće započeta priprema dokumentacije za novi tender.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA