Električna energija

Kompanije iz EU, SAD i Kine zainteresovane da kupe EPCG

partnerstvo

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zainteresovane su velike kompanije iz zemalja Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Pobjedi navela da ovakvo interesovanje znači i veću obavezu prilikom izbora novog strateškog partnera.

Tražićemo partnera sposobnog da EPCG učini profitabilnijom kompanijom, i obezbedi izgradnju novih proizvodnih objekata, rekla je ministarka.

Crnogorskoj ekonomiji, kako je navela, ne treba kupac EPCG, već strateški partner sa kojim će crnogorska elektroprivreda moći da se razvija.

Podjednako je iluzorno očekivati da se od prodaje EPCG mogu ostvariti enormni prihodi, kao i da se u dominantnom državnom vlasništvu ona može razvijati na moderan i održiv način, poručila je Sekulić, i istakla da EPCG ima dva vanserijska proizvodna objekta i najbolji pregled razvojnih potencijala u zemlji.

Italijanska kompanija A2A je 2009. godine kupila udeo od oko 42% akcija EPCG za 436 miliona evra, a 8 godina kasnije odlučila je da ih proda, i u skladu sa put opcijom ponudila ih je Vladi Crne Gore.

Put opcija je predviđala otkup akcija za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata, ali je vlada rešila da preuzimanje ubrza.

Sekulić je u intervjuu navela da će u narednih 6 meseci biti završeno preuzimanje akcija A2A.

Komercijalna upotreba kabla početkom druge polovine 2019.

Ministarka je izjavila da je probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije započelo 14. decembra.

Komercijalna upotreba, odnosno tranzit električne energije između Balkana i EU, preko prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine ove godine, istakla je ona.

Sekulić je najavila da se raspisivanje tendera za Hidroelektranu (HE) Komarnica može očekivati krajem ove godine, a za izgradnju HE na Morači biće započeta priprema dokumentacije za novi tender.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.