x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Crna Gora ubrzava preuzimanje akcija u EPCG od italijanske kompanije

17.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: www.epcg.com
Crna Gora ubrzava preuzimanje akcija u EPCG od italijanske kompanije

Vlada Crne Gore namerava da tokom maja poveća vlasnički udeo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01 na 70,16 odsto umesto na, inicijalno predviđenih, 63 odsto.

Ovo je predviđeno Predlogom Ugovora o izvršenju “put opcije”, koji je Vlada Crne Gore, bez održavanja sednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova, usvojila i prosledila Skupštini na razmatranje.

Na ovaj način, kako je saopštila Vlada Crne Gore, osim što stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarska prava, država već u prvom koraku vraća svoj vlasnički udeo u EPCG na nivo pre delimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine, kada je italijanska kompanija A2A postala suvlasnik.

“Predlogom Ugovora predviđeno je da, umesto prve tranše od 35,7 miliona evra za 7.826.438 akcija, država uplati 68,9 miliona evra za 17.252.885 akcija, i poveća vlasnički udeo sa 57,01 odsto na 70,16 umesto na, inicijalno predviđenih 63”, saopštila je Vlada Crne Gore.

Preostale akcije biće, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i od strane države u naizmeničnim tranšama.

U Vladi Crne Gore tvrde da se u poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz avgusta 2016. godine, novim ugovorom trostruko brže sprovodi raskidna klauzula strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje razvojnih i investicionih planova u EPCG, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda od oko 20 miliona evra.

Početkom juna 2017. godine italijanska kompanija A2A odlučila je da proda svoj udeo u EPCG.

Put opcija je definisana akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A i predviđa prodaju akcija A2A u EPCG za 250 miliona evra u sedam godišnjih rata počev od 1. maja 2018. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.