Životna sredina

Kompanija A1 dovela Erin Brokovič u Beograd

A1 Erin Brokovic Beograd

Foto: A1 Srbija

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

A1 Talk, ekskluzivna konferencija za poslovnu zajednicu, okupila je ove godine više od 150 vodećih kompanija i ekoloških stručnjaka u Silosima, jednom od simbola ekološki osvešćenog Beograda. Specijalna gošća bila je Erin Brokovič, čuvena ekološka aktivistkinja o čijoj je pravnoj borbi za očuvanje životne sredine i javnog zdravlja snimljen Oskarom nagrađeni film.

A1 Srbija je posle konferencije A1 Talk istakla da želi da utiče na dalji razvoj društvene svesti o značaju zaštite životne sredine i ostvari dubok i trajan uticaj na pitanja održivosti zajednica u Srbiji.

Zabrinjavajući kvalitet vazduha, poplave i visoke temperature samo su deo posledica klimatskih promena sa kojima se suočavamo. Prosečna letnja temperatura porasla je za 2,4 stepena Celzijusa od perioda 1961-1990. godine. Pojedini gradovi u Srbiji se svake godine nađu među najzagađenijim u Evropi i svetu, dok su leti sve češće poplave koje prouzrokuju značajnu materijalnu štetu i ugrožavaju živote.

Građanima Srbije je očuvanje zdrave životne sredine važnije od ekonomskog rasta

Na globalnom nivou, kompanije su i dalje institucije kojima se najviše veruje i od kojih se očekuje da se aktivno uključe u rešavanje ekoloških i socijalnih pitanja, po podacima koje je prikupio Edelman Trust Barometer. Tome u prilog ide i podatak da blizu 70 odsto stanovnika Srbije smatra da je očuvanje zdrave životne sredine važnije od ekonomskog rasta, kako je objavio Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Brokovič: Ulaganje u očuvanje životne sredine donosi profit

„Šansa za promenu zavisi od svih nas. Osmislite plan, budite realni i transparentni u vezi sa realizacijom i vremenom koje je potrebno da postignete ciljeve. Implementirajte nove ideje i budite spremni. Kompanije apsolutno mogu da ostvare veliki profit ulaganjem u životnu sredinu i, usudiću se da kažem, dodatno ga uvećaju tako što će doprineti kreiranju bezbednog, čistog i zdravog okruženja za generacije koje dolaze“, poručila je Erin Brokovič, predsednica kompanije Brockovich Research and Consulting, koja radi na eko-motivisanim projektima širom sveta.

Zajednička misija

Biznis zajednice u Srbiji i regionu su aktivni članovi društva i imaju značajan uticaj na njega. Sa velikim uticajem dolazi i velika odgovornost, ali i mogućnost za pokretanje pozitivnih promena.

A1 Erin Brokovic u Beograd Dejan Turk

„Nužno je da kompanije postave energetsku efikasnost kao prioritet, okrenu se održivim izvorima energije, cirkularnoj ekonomiji i transparentnom upravljanju lancem snabdevanja. Podjednako važno je zalaganje za usvajanje jačih propisa u ovoj oblasti i motivisanje šireg društva na sprovođenje ekoloških praksi koje doprinose održivosti. Očuvanje životne sredine je zajednička misija. Samo zajedno, usaglašavajući svoje strategije i lokalne aktivnosti, možemo postići željene rezultate i uticati na promene u većoj razmeri“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

A1 Srbija doprinosi ublažavanju posledica klimatskih promena

Primenom naprednih kriterijuma za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i korporativno upravljanje (ESG), A1 Srbija kontinuirano ulaže u postizanje klimatske neutralnosti kroz rast udela solarne energije u snabdevanju mreže svojih baznih stanica, povećanje energetske efikasnosti i primenu cirkularne ekonomije.

U skladu sa tim opredeljenjem, A1 Srbija se obavezala da do kraja 2023. postavi 5.600 solarnih panela, čiji kapacitet bi bio dovoljan da pokrije potrebe čak 750 domaćinstava za električnom energijom. Kompanija je smanjila ukupnu emisiju CO2 (scope 1 i 2 – struja, grejanje, gorivo) za čak 33 odsto.

A1 Srbija aktivno deluje i na već nastale posledice klimatske krize. U okviru projekta „Niklo kao ja“ u saradnji sa Šumarskim fakultetom i 10 lokalnih zajednica širom zemlje, otpočinje sadnju prvih kišnih bašti u Srbiji sa ciljem dugoročne prevencije pojave poplava i klizišta u urbanim sredinama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

COP28: Tanka slamka spasa na kraju najtoplije godine ikada

COP28: Tanka slamka spasa na kraju najtoplije godine ikada

15. septembar 2023. - Međunarodne organizacije teže postizanju globalnog konsenzusa o napuštanju fosilnih goriva, dok fosilna industrija ima blaži stav o tome

penzioni fondovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, nafta, fosilna goriva

Penzioni fondovi predmet satire zbog podrške industriji fosilnih goriva

15. septembar 2023. - Penzioni fondovi u Velikoj Britaniji drže 88 milijardi funti u akcijama i obveznicama naftnih i gasnih kompanija

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

15. septembar 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

dijalog o klimatskim promenama srbija undp cop 28

Dijalog o klimatskim promenama: Rast temperature u Srbiji 60 odsto veći od globalnog proseka

15. septembar 2023. - U susret najvažnijem svetskom skupu o klimatskim promenama COP 28 Ministarstvo zaštite životne sredine i UN organizovali su skup u Srbiji