OIE

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

BE-TO Karlovac

Slika: BE-TO Karlovac

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 miliona evra, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Struja će se prodavati HEP-u, a većina toplotne energije biće korišćena za proizvodnju peleta

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji deo proizvedene toplote investitor će koristiti za grejanje prostorija.

U junu ili julu bi se već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mesta da vide o čemu se radi, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izveštajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grejanje u Karlovcu jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik je projekat otkupio od investitora iz Velsa

Sadašnji vlasnik postrojenja je ceo projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Kralovcu pre sedam ili osam godina, podsetio je Mandić. Međutim, prema njegovim rečima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

1. jun 2020. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. jun 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. jun 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. jun 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe