OIE

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

BE-TO Karlovac

Slika: BE-TO Karlovac

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 miliona evra, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Struja će se prodavati HEP-u, a većina toplotne energije biće korišćena za proizvodnju peleta

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji deo proizvedene toplote investitor će koristiti za grejanje prostorija.

U junu ili julu bi se već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mesta da vide o čemu se radi, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izveštajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grejanje u Karlovcu jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik je projekat otkupio od investitora iz Velsa

Sadašnji vlasnik postrojenja je ceo projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Kralovcu pre sedam ili osam godina, podsetio je Mandić. Međutim, prema njegovim rečima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove