OIE

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

BE-TO Karlovac

Slika: BE-TO Karlovac

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 miliona evra, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Struja će se prodavati HEP-u, a većina toplotne energije biće korišćena za proizvodnju peleta

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji deo proizvedene toplote investitor će koristiti za grejanje prostorija.

U junu ili julu bi se već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mesta da vide o čemu se radi, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izveštajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grejanje u Karlovcu jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik je projekat otkupio od investitora iz Velsa

Sadašnji vlasnik postrojenja je ceo projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Kralovcu pre sedam ili osam godina, podsetio je Mandić. Međutim, prema njegovim rečima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Plutajuće vetroelektrane ujedinile ribare i industriju vetra - novi projekat od 2GW u Irskoj

Plutajuće vetroelektrane ujedinile irske ribare i investitore u Irskoj

01 јула 2022 - Ovo je prva saradnja na svetu između ta dva dosad suprotstavljena sektora, a sporazum su potpisali Hexicon, Sinbad i savez ribara Killybegs.