OIE

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac pokrenulo probnu proizvodnju

BE-TO Karlovac

Slika: BE-TO Karlovac

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kogenerativno postrojenje BE-TO Karlovac na Ilovcu u Karlovcu u Hrvatskoj pokrenulo je probnu proizvodnju električne i toplotne energije, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

Postrojenje BE-TO Karlovac, u koje je uloženo 20 miliona evra, ima kapacitet od 5 MW za proizvodnju električne energije i 10 MW za toplotnu energiju, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Struja će se prodavati HEP-u, a većina toplotne energije biće korišćena za proizvodnju peleta

Elektrana na drvnu biomasu će struju prodavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede (HEP), dok će većina toplotne energije biti korišćena za proizvodnju peleta. Manji deo proizvedene toplote investitor će koristiti za grejanje prostorija.

U junu ili julu bi se već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli

Mandić je takođe rekao da je vlasnik postrojenja pozvao gradske službe dođu na lice mesta da vide o čemu se radi, kao i da se očekuje bi se u junu ili julu već moglo razgovarati o upotrebnoj dozvoli.

Prema ranijim izveštajima, građevinska dozvola za kogenerativnu elektranu BE-TO Karlovac izdata je prošle godine. Mandić je sredinom 2019. godine rekao će to biti postrojenje sa visokim ekološkim standardima, ali i objasnio da se toplota koja se tamo bude proizvodila neće koristiti za gradsko grejanje u Karlovcu jer bi to bilo finansijski neisplativo.

Sadašnji vlasnik je projekat otkupio od investitora iz Velsa

Sadašnji vlasnik postrojenja je ceo projekat otkupio od investitora iz Velike Britanije, koji su svoj plan predstavili gradskim vlastima u Kralovcu pre sedam ili osam godina, podsetio je Mandić. Međutim, prema njegovim rečima, pokazalo se da investitori iz Velsa nisu bili ozbiljni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

1. jun 2020. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

1. jun 2020. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

1. jun 2020. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

koncesije vetropark Ljubusa Tomislavgradu

Počeo postupak dodele koncesije za vetropark Ljubuša u Tomislavgradu

1. jun 2020. - Kantonalne vlasti su pokrenule postupak dodele koncesije za planirani vetropark Ljubuša snage 80 megavata