OIE

Kinezi zainteresovani za vetropark Hrgud nakon povlačenja Nemačke

hrgud-kredit-kfw-kina-vetropark

Foto: Pexels

Objavljeno

17.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Uprkos nedavno primljenom zvaničnom obaveštenju da Nemačka odustaje od finansiranja vetroparka Hrgud, Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ne diže ruke od ovog projekta s obzirom na to, kako kažu u ovoj kompaniji, da su se već pojavili drugi zainteresovani strani investitori, uključujući kineske.

Nemačka vlada je ranije odlučila da okonča projekat Hrgud i još tri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, čija je ukupna vrednost 105 miliona evra, a kao razlog je navedena secesionistička politika Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika.

Planirana ukupna instalisana snaga vetroparka Hrgud, sa 16 vetroturbina, iznosi 48 MW, a prosečna godišnja proizvodnja električne energije bi bila 126 GWh. Nemačka razvojna banka KfW je za ovu vetroelektranu trebalo da odobri zajam od 60 miliona evra, dok bi preostali iznos, oko četiri miliona evra, obezbedio ERS.

Vlatković: ERS neće imati problem da finansira projekte vetra i solara

“Došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom razvojnom agencijom, tako da mi od danas zvanično možemo da radimo na projektu vjetroparka Hrgud samostalno. Više nemamo nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima,” izjavio je za ATV Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ЕRS-a.

Vlatković tvrdi da ERS neće imati nikakav problem što se tiče finansiranja bilo kog projekta vetroparka ili solarne elektrane.

Milorad Dodik je još nakon prvih najava da neće biti nemačkog kredita izjavio da će finansiranje za projekat vetroparka Hrgud pronaći u Kini.

Kineska delegacija već posetila ERS

Kako su Nemci odustali, tako su se javili brojni strani investitori, a kompaniju je posetila i kineska delegacija, rekla je portparolka ERS-a Ana Bokonjić Buha. Kineski predstavnici su izrazili interesovanje za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vetroelektrane odnosno, konkretno na VЕ Hrgud, kazala je.

“Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu,” dodala je Bokonjić Buha. Sastanak je prošle nedelje održan sa kompanijama Zhongbo Group i GAEA.

Govoreći o drugim projektima koji se sprovode u saradnji sa stranim investitorima, podsetila je da je u toku izgradnja HЕ Dabar od 160 MW, gde je izvođač radova kineska kompanija China Gezhouba Group, kao i da su počeli radovi na HЕ Mrsovo od 37,3 MW. Izvođač je turska kompanija NGA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

17. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

17. jun 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

17. jun 2024. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.