Mobilnost

Kawasaki predstavio motocikl sa pogonom na vodonik

Kawasaki predstavio motor sa pogonom na vodonik

Foto: Kawasaki

Objavljeno

04.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kawasaki Motors je prikazao svoj prototip motocikla sa pogonom na vodonik. U saradnji sa drugim japanskim proizvođačima, otišao je i korak dalje. U okviru konzorcijuma HySE, kompanija će sa svojim četvorotočkašem sa pogonom na vodonik HySE-X1 učestvovati u trci Dakar Rally.

Kawasakijev prototip Ninja H2 HySE (Hydrogen Small mobility and Engine – mali motori na vodonik) prvi je motocikl koji će, po predviđanjima kompanije, moći da se takmiči sa tradicionalnim motociklima na fosilna goriva. Prototip je napravljen po modelu sportskog Kawasaki Ninja H2 SX, a prvi put je predstavljen na konferenciji Group Vision 2030.

Dok se većina proizvođača motocikala na zadatku da emisije ugljenika svedu na nulu fokusiraju na baterije i električne motore, Kawasaki ulaže u razvoj motora na vodonik.

Trenutno nijedna tehnologija za baterije nije ni blizu gustine energije potrebne da se približi motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u pogledu dometa i drugih performansi. Još jedan nedostatak sportskih električnih motocikala je što nisu praktični za punjenje.

Japanski proizvođači Yamaha, Suzuki, Honda i Kawasaki osnovali su istraživački konzorcijum HySE

Zbog toga je Kawasaki s kompanijama Yamaha Motor, Suzuki Motor i Honda Motor osnovao istraživački konzorcijum HySE, a specijalne članske karte su dobili Kawasaki Heavy Industries i Toyota Motor. Zamisao im je da razvijaju motore sa pogonom na vodonik.

Kawasaki i Yamaha razrađuju motore na vodonik za dvotočkaše kao i sisteme za sipanje goriva, mreže snabdevanja i rezervoare za vodonik, dok Honda i Suzuki testiraju nova rešenja.

Kad se gleda masa, iz vodonika može da se dobije tri puta više energije nego iz fosilnih goriva. Međutim, vodonik zauzima znatno više prostora, jer su fosilna goriva energetski četiri puta gušća čak i od tečnog vodonika. To je bio jedan od glavnih izazova za projektovanje pomenutog dvotočkaša.

Tradicionalni motocikli pozadi obično imaju prostor za prtljag, a kod modela Ninja H2 HySE tu su smešteni rezervoari za vodonik, koji mogu da se skinu. Cilj je bio da postupak bude što brži, pa će vozači zamenjivati prazan tank punim.

Motori sa pogonom na vodonik učestvovaće u trci Dakar Rally

Koliko su motocikli na vodonik praktični moći će da se vidi tokom najpoznatije trke, Dakar Rally, koja se ove godine održava od 5. do 19. januara u Saudijskoj Arabiji. Izazov pod nazivom Mission 1000, deo novog programa Dakar Future, ima za cilj da podstakne proizvođače da razviju tehnologiju pogona nove generacije bez emisija ugljenika uključujući električne motocikle i one na vodonik ili biogoriva.

HySE-X1
Foto: Kawasaki HySE-X1

HySE će na Dakaru učestvovati sa svojim četvotočkašem HySE-X1. Zamisao je da rezultati istraživanja budu predstavljeni na jednostavan način, naveo je Kendži Komacu, predsednik HySE-a i izvršni direktor Centra za tehnička istraživanja i razvoj u kompaniji Yamaha Motor.

„Takođe, učestvovanje u ovom događaju omogućiće nam da identifikujemo potencijalne prepreke i prilagodimo svoju tehnologiju kako bismo što pre rešili tehničke izazove, što je neophodno da mali motori na vodonik budu što pre uvedeni,“ dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

4. januar 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

4. januar 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

4. januar 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

4. januar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu