Klimatske promene

Kampanja Pokaži svoje šare – pogledajte koliko je temperatura porasla u vašoj zemlji od 1900.

Kampanja Pokazi svoje pruge - pogledajte koliko je temperatura porasla u vasoj zemlji od 1900.

Photo: Professor Ed Hawkins (University of Reading)

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Pokaži svoje pruge (Show Your Stripes), koju su podržali naučnici i aktivisti širom sveta, ima za cilj da na jednostavan, direktan i ubedljiv način ukaže ljudima na posledice klimatskih promena. Inicijativa koristi grafikone koji uz pomoć boja ilustruju koliko se povećala temperatura planete Zemlje, ali i pojedinačnih zemalja, u poslednjih više od sto godina.

Grafikoni su postali viralni, pa se mogu videti svuda, a koriste se i čak i kao dezen na delovima odeće – šalovima, džemperima, maramama… Autor je profesor Ed Hawkins, iz Nacionalnog centra za atmosferske nauke na Odeljenju za meteorologiju Univerziteta Reading, koji je prvi put kreirao grafiku klimatskih pruga 2018. godine kako bi pokazao kako se prosečna temperatura na svetu menjala tokom decenija.

Grafikoni se oslanjaju na milijarde pojedinačnih podataka koje su hiljade različitih naučnika tokom vremena prikupili na milionima različitih tačaka

Kako se navodi na sajtu Univerziteta Reading, vizualizacija se oslanja na milijarde pojedinačnih podataka koje su hiljade različitih naučnika tokom vremena prikupili na milionima različitih tačaka. Slika koristi obojenu prugu koja predstavlja globalnu prosečnu temperaturu za svaku godinu od 1850. Toplije godine označene su crvenom, a hladnije plavom bojom.

Osim slike za globalnu temperaturu, profesor Hawkins napravio je na stotine grafikona za pojedinačne zemlje, regione, gradove. Svi pokazuju isto: temperatura raste u svim krajevima sveta.

Skoro svaka zemlja ima tamnocrvenu prugu na kraju

Profesor Ed Hawkins izjavio je, kako prenosi CNN, da je najupečatljivija promena u poslednje vreme bila ta što skoro svaka zemlja ima tamnocrvenu prugu na kraju.

Cilj pruga je da se klimatske promene komuniciraju na što jednostavniji, direktniji i uverljiviji način, rekao je Hawkins, i dodao da se koristi samo boja za prikaz stvarnosti našeg sveta koji se zagreva.

Svetski fenomen od kojeg se niko ne može sakriti

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, grafike za pojedinačne zemlje su vizuelni prikazi promene temperature merene u svakoj zemlji tokom proteklih više od 100 godina. Za većinu zemalja pruge počinju 1901, a završavaju 2020.

Praktično za svaku zemlju ili region, boja pruga tokom poslednjih godina prelazi iz plave u crvenu boju, što ilustruje porast prosečnih temperatura u toj zemlji.

Pokazujući kako su temperature porasle u svakoj zemlji na planeti, šaljemo poruku ljudima da je ovo svetski fenomen od kojeg se niko ne može sakriti, naveo je profesor Hawkins.

On je pozvao svakoga ko brine o budućnosti planete da sa drugima podeli pruge svog grada, zemlje ili regiona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tri savezne države SAD potpisale sporazum o sprečavanju isušivanja reke Kolorado

Vanredne mere zbog rizika od nestanka reke Kolorado u SAD

25. jun 2021. - Zbog višegodišnje suše i velike potrošne vode reci Kolorado je zapretilo potpuno isušivanje, pa su vlasti predložile mere štednje

Projekat A1 kompanije „niklo kao ja“, malim koracima ka održivom poslovanju

Niklo kao ja – A1 pravi kišne bašte za sprečavanje poplava u gradovima Srbije

25. jun 2021. - Niklo kao ja je najnoviji društveno odgovorni projekat kompanije A1 za pravljenje kišnih bašti u 10 gradova u Srbiji

CBAM-Zapadnom-Balkanu-EU-ulogu

Uvođenje CBAM-a na Zapadnom Balkanu – kako EU vidi svoju ulogu

25. jun 2021. - EU treba da pomogne i državama i industriji da se usklade sa CBAM-om i ublaže početni udarac na poslovanje, poručili su zvaničnici

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

25. jun 2021. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija