Klimatske promene

Kampanja Pokaži svoje šare – pogledajte koliko je temperatura porasla u vašoj zemlji od 1900.

Kampanja Pokazi svoje pruge - pogledajte koliko je temperatura porasla u vasoj zemlji od 1900.

Photo: Professor Ed Hawkins (University of Reading)

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Pokaži svoje pruge (Show Your Stripes), koju su podržali naučnici i aktivisti širom sveta, ima za cilj da na jednostavan, direktan i ubedljiv način ukaže ljudima na posledice klimatskih promena. Inicijativa koristi grafikone koji uz pomoć boja ilustruju koliko se povećala temperatura planete Zemlje, ali i pojedinačnih zemalja, u poslednjih više od sto godina.

Grafikoni su postali viralni, pa se mogu videti svuda, a koriste se i čak i kao dezen na delovima odeće – šalovima, džemperima, maramama… Autor je profesor Ed Hawkins, iz Nacionalnog centra za atmosferske nauke na Odeljenju za meteorologiju Univerziteta Reading, koji je prvi put kreirao grafiku klimatskih pruga 2018. godine kako bi pokazao kako se prosečna temperatura na svetu menjala tokom decenija.

Grafikoni se oslanjaju na milijarde pojedinačnih podataka koje su hiljade različitih naučnika tokom vremena prikupili na milionima različitih tačaka

Kako se navodi na sajtu Univerziteta Reading, vizualizacija se oslanja na milijarde pojedinačnih podataka koje su hiljade različitih naučnika tokom vremena prikupili na milionima različitih tačaka. Slika koristi obojenu prugu koja predstavlja globalnu prosečnu temperaturu za svaku godinu od 1850. Toplije godine označene su crvenom, a hladnije plavom bojom.

Osim slike za globalnu temperaturu, profesor Hawkins napravio je na stotine grafikona za pojedinačne zemlje, regione, gradove. Svi pokazuju isto: temperatura raste u svim krajevima sveta.

Skoro svaka zemlja ima tamnocrvenu prugu na kraju

Profesor Ed Hawkins izjavio je, kako prenosi CNN, da je najupečatljivija promena u poslednje vreme bila ta što skoro svaka zemlja ima tamnocrvenu prugu na kraju.

Cilj pruga je da se klimatske promene komuniciraju na što jednostavniji, direktniji i uverljiviji način, rekao je Hawkins, i dodao da se koristi samo boja za prikaz stvarnosti našeg sveta koji se zagreva.

Svetski fenomen od kojeg se niko ne može sakriti

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, grafike za pojedinačne zemlje su vizuelni prikazi promene temperature merene u svakoj zemlji tokom proteklih više od 100 godina. Za većinu zemalja pruge počinju 1901, a završavaju 2020.

Praktično za svaku zemlju ili region, boja pruga tokom poslednjih godina prelazi iz plave u crvenu boju, što ilustruje porast prosečnih temperatura u toj zemlji.

Pokazujući kako su temperature porasle u svakoj zemlji na planeti, šaljemo poruku ljudima da je ovo svetski fenomen od kojeg se niko ne može sakriti, naveo je profesor Hawkins.

On je pozvao svakoga ko brine o budućnosti planete da sa drugima podeli pruge svog grada, zemlje ili regiona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Na pomolu preokret u klimatskim politikama - Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

Na pomolu preokret u klimatskim politikama – Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

22 септембра 2022 - Mehanizam za gubitak i štetu od klimatskih promena pokrenut je u praksi, s obzirom da Danska izdvaja 13 miliona dolara za ugrožene zemlje

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

UNECE izveštaj o statusu obnovljive energije – obnovljivi izvori su rešenje za ublažavanje klimatskih promena

14 септембра 2022 - Obnovljiva energije i štednja energije su ključne za ublažavanje klimatskih promena, istakli su REN21 i UNECE pred objavljivanje izveštaja