Klimatske promene

Kampanja Pokaži svoje šare – pogledajte koliko je temperatura porasla u vašoj zemlji od 1900.

Kampanja Pokazi svoje pruge - pogledajte koliko je temperatura porasla u vasoj zemlji od 1900.

Photo: Professor Ed Hawkins (University of Reading)

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja Pokaži svoje pruge (Show Your Stripes), koju su podržali naučnici i aktivisti širom sveta, ima za cilj da na jednostavan, direktan i ubedljiv način ukaže ljudima na posledice klimatskih promena. Inicijativa koristi grafikone koji uz pomoć boja ilustruju koliko se povećala temperatura planete Zemlje, ali i pojedinačnih zemalja, u poslednjih više od sto godina.

Grafikoni su postali viralni, pa se mogu videti svuda, a koriste se i čak i kao dezen na delovima odeće – šalovima, džemperima, maramama… Autor je profesor Ed Hawkins, iz Nacionalnog centra za atmosferske nauke na Odeljenju za meteorologiju Univerziteta Reading, koji je prvi put kreirao grafiku klimatskih pruga 2018. godine kako bi pokazao kako se prosečna temperatura na svetu menjala tokom decenija.

Grafikoni se oslanjaju na milijarde pojedinačnih podataka koje su hiljade različitih naučnika tokom vremena prikupili na milionima različitih tačaka

Kako se navodi na sajtu Univerziteta Reading, vizualizacija se oslanja na milijarde pojedinačnih podataka koje su hiljade različitih naučnika tokom vremena prikupili na milionima različitih tačaka. Slika koristi obojenu prugu koja predstavlja globalnu prosečnu temperaturu za svaku godinu od 1850. Toplije godine označene su crvenom, a hladnije plavom bojom.

Osim slike za globalnu temperaturu, profesor Hawkins napravio je na stotine grafikona za pojedinačne zemlje, regione, gradove. Svi pokazuju isto: temperatura raste u svim krajevima sveta.

Skoro svaka zemlja ima tamnocrvenu prugu na kraju

Profesor Ed Hawkins izjavio je, kako prenosi CNN, da je najupečatljivija promena u poslednje vreme bila ta što skoro svaka zemlja ima tamnocrvenu prugu na kraju.

Cilj pruga je da se klimatske promene komuniciraju na što jednostavniji, direktniji i uverljiviji način, rekao je Hawkins, i dodao da se koristi samo boja za prikaz stvarnosti našeg sveta koji se zagreva.

Svetski fenomen od kojeg se niko ne može sakriti

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, grafike za pojedinačne zemlje su vizuelni prikazi promene temperature merene u svakoj zemlji tokom proteklih više od 100 godina. Za većinu zemalja pruge počinju 1901, a završavaju 2020.

Praktično za svaku zemlju ili region, boja pruga tokom poslednjih godina prelazi iz plave u crvenu boju, što ilustruje porast prosečnih temperatura u toj zemlji.

Pokazujući kako su temperature porasle u svakoj zemlji na planeti, šaljemo poruku ljudima da je ovo svetski fenomen od kojeg se niko ne može sakriti, naveo je profesor Hawkins.

On je pozvao svakoga ko brine o budućnosti planete da sa drugima podeli pruge svog grada, zemlje ili regiona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

19 маја 2022 - Globalni energetski sistem je slomljen i približava nas klimatskoj katastrofi, dok su fosilna goriva ćorsokak,...

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...