OIE

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Radionica u Subotici (foto: PKS)

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Privrednici zainteresovani da instaliraju solarne panele i tako sami proizvode električnu energiju imaće priliku da potrebne informacije saznaju na četiri radionice u organizaciji Privredne komore Srbije. Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može im pomoći da smanje troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste.

Radionice će biti organizovane u regionalnim privrednim komorama u Valjevu 27. septembra, u Kruševcu 5. oktobra, u Beogradu 11. oktobra i u Zaječaru 13 oktobra. PKS je radionice pod nazivom “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) za sopstvene potrebe u privredi” pripremila zajedno sa organizacijom USAID.

Inače, prve dve radionice su već održane, i to pre nekoliko dana u Subotici i Somboru.

Radionice će biti organizovane u Valjevu, Kruševcu, Beogradu i Zaječaru

Vera Ražnatović , savetnik u Udruženju za energetiku PKS, kaže za Balkan Green Energy News, da vlada veliko interesovanje za radionice, koje su usmerene, pre svega, ka donosiocima odluka u firmama i rukovodiocima koji su u njima zaduženi za energetiku.

Preduzeća mogu da dobiju kompletnu informaciju kako se postaje prozjumer, od početka do kraja, poručuje Ražnatović.

Prva sesija radionice nosi naziv “Pravni okvir za kupce – proizvođače u Srbiji”, druga “Kako postati kupac-proizvođač?”, treća “Ekonomsko-finansijska analiza izgradnje solarne elektrane i mogućnosti za finansiranje takvih projekata” i četvrta “Nedostaci pravnog okvira, barijere i rizici za investitore”. Za kraj ostavljen je primer iz regiona sa iskustvima iz prakse.

Ružić: cilj je brzo i masovno povećanje broja prozjumera

Vera Ražnatović iz PKS kaže da je nedavno zaokružena podzakonska regulativa za sticanje statusa kupaca-proizvođača (prozjumera), izuzetno značajna za našu privredu, jer preduzeća dobijaju mogućnost da izgrade elektrane na OIE za sopstvene potrebe potrošnje, a višak energije predaju u mrežu.

„Investicijom u elektranu za sopstvene potrebe, firme ostvaruju dugoročnu predvidivost cene, što im obezbeđuje stabilno poslovanje, koje ne mogu ugroziti poremećaji na otvorenom tržištu električne energije. To je posebno značajno u kriznim situacijama poput energetske krize sa kraja prošle i početka ove godine“, istakla je ona.

USAID je u Srbiji pokrenuo petogodišnji projekat Better Energy

Slobodan Ružić, konsultant za regulatorni okvir u energetici USAID-ovog projekta „Better Energy“ u Srbiji, je istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta masovni i brzi prodor kupca-proizvođača u elektro-sistem Srbije.

„Better Energy“ je petogodišnji projekat koji nastoji da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i da podrži male obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić