Energetska kriza

Brnabić: nema poskupljenja struje za privredu

Brnabic nema poskupljenja struje za privredu energetska kriza

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

21.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu neće biti povećana, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nekon što su se ovih dana pojavile informacije da će država podići cenu sa sadašnjih 95 evra na 120 evra za megavat-sat (MWh).

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je da cena struje za privredu neće biti povećana na 120 evra po MWh, napomenuvši da je trenutno cena za građane 70 evra, a za privredu 95, što je najniže u Evropi.

Informacija da će struja poskupeti na 120 evra je plasirana da bi se destabilizovala Srbija, rekla je ona za televiziju Pink, prenela je Vlada Srbije.

Brnabić je objasnila da cena struje na tržištu varira od 350 evra do više od 600 evra, dodajući da država takvu cenu subvencioniše kako bi privreda bila konkurentnija.

Cenu struje za privredu od novembra prošle godine određuje Vlada Srbije

Inače, Vlada Srbije od novembra prošle godine kontroliše cenu struje za privredu, koja se pre toga formirala slobodno na tržištu. Poslednje poskupljenje bilo je krajem avgusta kada je doneta odluka da se cena sa 75 evra poveća na 95 evra, što je rast od skoro 27 odsto.

Ta odluka se odnosi na period do kraja decembra, kada će Vlada opet morati da donese odluku.

Na zamrzavanje cena država se odlučila zbog energetske krize i drastičnog skoka cena na tržištu od oko 200 odsto, sa oko 50 na 150 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. septembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

21. septembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

21. septembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra