Energetska kriza

Brnabić: nema poskupljenja struje za privredu

Brnabic nema poskupljenja struje za privredu energetska kriza

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

21.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu neće biti povećana, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nekon što su se ovih dana pojavile informacije da će država podići cenu sa sadašnjih 95 evra na 120 evra za megavat-sat (MWh).

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je da cena struje za privredu neće biti povećana na 120 evra po MWh, napomenuvši da je trenutno cena za građane 70 evra, a za privredu 95, što je najniže u Evropi.

Informacija da će struja poskupeti na 120 evra je plasirana da bi se destabilizovala Srbija, rekla je ona za televiziju Pink, prenela je Vlada Srbije.

Brnabić je objasnila da cena struje na tržištu varira od 350 evra do više od 600 evra, dodajući da država takvu cenu subvencioniše kako bi privreda bila konkurentnija.

Cenu struje za privredu od novembra prošle godine određuje Vlada Srbije

Inače, Vlada Srbije od novembra prošle godine kontroliše cenu struje za privredu, koja se pre toga formirala slobodno na tržištu. Poslednje poskupljenje bilo je krajem avgusta kada je doneta odluka da se cena sa 75 evra poveća na 95 evra, što je rast od skoro 27 odsto.

Ta odluka se odnosi na period do kraja decembra, kada će Vlada opet morati da donese odluku.

Na zamrzavanje cena država se odlučila zbog energetske krize i drastičnog skoka cena na tržištu od oko 200 odsto, sa oko 50 na 150 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica