OIE

Kako do dugoročne sigurne opskrbe električnom energijom po fiksnim cijenama

re-source croatia direktna kupovina elektricne energije

Foto: OIEH

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U Zagrebu će se 17. ožujka, u hotelu Sheraton, održati RE-Source Croatia – prva konferencija u regiji o kupnji zelene energije izravno od proizvođača.

Nagli porast cijena električne energije u zadnjih godinu dana doveo je mnoge u nezavidnu poziciju – svi su se suočili s višim iznosima na računima za električnu energiju, a najviše su ih osjetile tvrtke iz sektora energetski intenzivne industrije kojima potrošnja električne energije čini izrazito velik udio troškova poslovanja.

Energetska kriza je svima podigla svijest o važnosti sigurnosti opskrbe energijom i predvidivosti troška za tu energiju jer bez toga nema održivog poslovanja. Vidljiv je povećan interes za obnovljive izvore energije i u gospodarstvu, kao i u jedinicama lokalne samouprave te među građanima.

Sve više tvrtki se odlučuje na ulaganje u vlastitu proizvodnju električne energije

Sve više tvrtki se odlučuje na ulaganje u vlastitu proizvodnju električne energije kroz postavljanje krovnih solarnih elektrana, sve s ciljem da pokriju dio svojih energetskih potreba i manje ovise o tržišnim promjenama cijene. Ipak, onima koji imaju veliku potrošnju energije ni krovni solari nisu dovoljni.

S druge strane, oni koji nemaju svoju proizvodnju energije u potpunosti ovise o tržištu, a to znači i promjenjivim cijenama električne energije.

Ugovorima o kupnji energije izravno od proizvođača (PPA) ugovara se fiksna cijena električne energije

Ipak, postoji način za postizanje dugoročno sigurne opskrbe električnom energijom po fiksno ugovorenim cijenama. Tvrtke u svijetu i EU ga primjenjuju i prije no što je nastupila energetska kriza kupujući dostatne količine električne energije iz obnovljivih izvora izravno od njezinog proizvođača.

Na ovaj način pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba, a kupnju ugovaraju putem ugovora o kupnji energije izravno od proizvođača (PPA – Power Purchase Agreement). Njima se ugovara fiksna cijena električne energije i potpisuju se na razdoblje od pet do dvadeset godina, čime pružaju mnogo veću sigurnost od kupnje energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske su nacionalni predstavnik europske RE-Source platforme

Više je oblika i načina na koje ovakva suradnja može biti ostvarena.

Proizvođač energije iz obnovljivih izvora može biti u blizini onoga tko će tu energiju koristiti, ali može biti i u susjednoj županiji ili pak mnogo dalje. Sve je popularniji virtualni korporativni ugovor o kupnji energije izravno od proizvođača (CPPA) kod kojeg nema fizičkih isporuka električne energije od proizvođača OIE prema kupcu.

Postoje i prekogranični CPPA ugovori kada primjerice elektrana iz Hrvatske želi potpisati ugovor o isporuci električne energije kroz dugogodišnje razdoblje s kupcem iz druge zemlje ili obrnuto. Mnogo je modela ovakvih ugovora na tržištu i uvijek se bira onaj koji je najbolji i za proizvođača zelene energije i za njezinog potrošača. Fokus je na sigurnosti isporuke energije po dogovorenoj cijeni koja kupcu omogućava lakše planiranje troškova.

OIEH u Zagrebu organizira prvu RE-Source Croatia konferenciju u regiji posvećenu ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača

Prepoznajući važnost ove u Hrvatskoj slabo poznate teme, Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) postali su nacionalni predstavnik europske RE-Source platforme te središte informacija i znanja o PPA ugovorima. Stoga 17. ožujka 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu organizira prvu RE-Source Croatia konferenciju u regiji posvećenu ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača.

re-source croatia konferencija Maja Pokrovac oieh
Maja Pokrovac, direktorica, Obnovljivi izvori energije Hrvatske (foto: OIEH)

Pokrovac: jedino razvoj domaće, zelene energije i sigurnost njezine opskrbe vodi ka energetskoj samodostatnosti

Maja Pokrovac, direktorica OIEH, u vezi toga ističe: „Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena električne energije. Jasnije je nego ikada da jedino razvoj domaće, zelene energije i sigurnost njezine opskrbe vodi ka energetskoj samodostatnosti. Ujedno, to je održivo rješenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troškova za električnu energiju. Zadovoljni smo što je i krovna europska platforma RE-Source prepoznala djelovanje OIEH u poticanju razvoja obnovljivih izvora energije i sinergijskom radu na traženju kvalitetnog rješenja za suradnju s industrijom te što će svoja iskustva i znanja podijeliti na našoj konferenciji.“

Europska RE-Source platforma osnovana je 2017. godine u Bruxellesu s ciljem koordiniranja aktivnosti za promicanje boljeg okvira za korporativno korištenje obnovljivih izvora energije na EU i nacionalnim razinama te pružanja pomoći u realizaciji punog potencijala obnovljivih izvora energije u Europi.

Miriello: Hrvatska je izuzetno zanimljiva regija s relevantnim strateškim položajem u Europi

Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme, bit će jedan od predavača na konferenciji te pojašnjava važnost njezinog održavanja: „Hrvatska je izuzetno zanimljiva regija s relevantnim strateškim položajem u Europi. Prvi hrvatski korporativni PPA objavljen je prošlog listopada. Ovo je pokazalo rastući interes kupaca i prodavača zelene energije za PPA u ovoj regiji. U tom kontekstu, prva RE-Source Croatia konferencija može odigrati relevantnu ulogu u povećanju svijesti o mogućnostima izravne kupnje električne energije od proizvođača iz OIE, kao i načinu na koji oni mogu učinkovito pomoći mnogim tržišnim igračima da dekarboniziraju svoje poslovanje.“

re-source croatia konferencija Stefano Miriello
Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme (foto: OIEH)

Važna tema za sve

S obzirom na to da je riječ o novoj temi, o kojoj se malo zna ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, znanje i iskustvo stručnjaka koji provode ovakve ugovore u europskim zemljama bit će važno za takvu praksu u Hrvatskoj.

Primjeri tvrtki koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora unutar svoje zemlje ili iz inozemstva važni su pokazatelji kako to mogu činiti i tvrtke u Hrvatskoj. Kome je sve ova tema važna?

Prema interesu koji pokazuju predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, pravni i financijski stručnjaci, odvjetnička društva, banke, industrija, poduzetnici, proizvođači obnovljive energije, ali i predstavnici građanskih i europskih inicijativa – ova je tema važna svima.

PPA ugovori štite obje strane od volatilnosti tržišta, kojemu su izloženi standardnim ugovorima

Oni koji se odlučuju za ovakve ugovore čine to iz mnogo razloga.

Velikim potrošačima električne energije, industriji poput primjerice cementara kojima je energija 60% svih troškova, ovakva suradnja garantira stabilnost cijena i opskrbe tijekom trajanja ugovora i lakše planiranje godišnjih troškova.

Neke tvrtke kupuju zelenu energiju zbog ESG ciljeva, dekarbonizacije i ulaganja u OIE. Ima i onih koji kupuju energiju za daljnju prodaju i plasiranje na tržište. Katkad i operatori prijenosnih sustava sklapaju CPPA ugovore i kupuju energiju za pokrivanje gubitaka. U svakom slučaju ovi ugovori pružaju neograničene mogućnosti primjene.

Najvažnije je da se njima se obje strane štite od volatilnosti tržišta, kojemu su izloženi standardnim ugovorima. Čak i ako se pojave fluktuacije cijene na tržištu, predviđeni su mehanizmi korekcije koji moraju jamčiti zadovoljstvo oba potpisnika ugovora.

Velike svjetske korporacije već godinama prepoznaju važnost kupnje zelene energije

Ovakvi su ugovori odavno dobro poznati i odlično razvijeni na tržištima SAD-a, Azije, Španjolske, Velike Britanije i Skandinavije. Velike svjetske korporacije već godinama prepoznaju važnost kupnje zelene energije. Jasna im je i ekološka dobrobit i ekonomska računica.

Korporacije koje ugovaraju PPA ugovore dolaze iz različitih sektora – telekomunikacijskih, uslužnih, industrijskih, a najveći kupac zelene energije uvjerljivo je sektor informacijske i komunikacijske tehnologije. Svi oni žele kupovati 100% zelenu energiju i ujedno osigurati stabilan iznos mjesečnih ili godišnjih davanja za energiju koja dolazi iz obnovljivih izvora.

Tržište PPA ugovora raste eksponencijalno

Velika je važnost ovakvih modela ugovaranja kupnje zelene energije za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva. To potvrđuje i EU ističući potrebu kombiniranja različitih izvora financiranja za nove OIE projekte, a tako i energetsku sigurnost.

Korporativno tržište nabave energije iz obnovljivih izvora brzo se širi diljem Europe, a do siječnja 2023. je ugovoreno 26 GW kapaciteta, što predstavlja 4% ukupne instalirane solarne energije i 6% ukupno instalirane snage vjetroelektrana. Samo u 2021. godini ugovoreno je gotovo 8 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije. To je tržište koje eksponencijalno raste.

Informacije i prijave za RE-Source Croatia konferenciju na info@oie.hr.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

14. mart 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

14. mart 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

14. mart 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

14. mart 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU