OIE

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

24.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Janom Investments nudi svoje znanje o obnovljivim izvorima energije, skladištenju energije i inovativnim energetskim rešenjima zemljama Zapadnog Balkana i vidi priliku da u regionu bude prisutan ne samo kao investitor, već i kao mentor za lokalne firme koje razvijaju projekte, kaže Andrej Sršenj, generalni direktor firme janom Investments.

Janom Investments trenutno razmatra ulaganje u projekte za skladištenje energije, vetroparkove i solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Kompanija, jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bila je prisutna i na Beogradskom energetskom forumu 2024 koji je okupio 500 učesnika iz 30 zemalja.

Matej Šanta, direktor Janom Energy & Battery, bio je govornik na panelu o ubrzanju ulaganja u skladištenje energije u regionu. Janom je ove godine ušao na hrvatsko tržište preko projekta solarnog parka.

Andrej Sršenj kaže da je janom privatna grupacija za investicije u akcijski kapital koja ulaže u obnovljive izvore energije, baterije i inovativna energetska rešenja.

Tokom poslednje dve decenije kompanija je bila uključena u stvaranje tržišta za ove investicije u Centralnoj Evropi, Nordijskim zemljama.

Zbog toga, BEF 2024. janom shvata ne samo kao priliku da investira u lokalne projekte, već i da podelimo svoje znanje i odgovori na izazove sa kojima se energetski sektor suočava, naglasio je Sršenj.

Janom se nada da može da uradi svoj deo posla kao investitor, ali i mentor lokalnih firmi

Povećanjem udela obnovljive energije u energetskom miksu i izgradnjom kapaciteta za baterijskih skladišta, zemlje Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, čine dobre stvari ne samo za životnu sredinu, već i za sebe, jer jačaju energetsku bezbednost.

Istovremeno doprinose jeftinijoj proizvodnji energije, otvaranju modernih i uzbudljivih radnih mesta i povećavaju šanse za privlačenje stranih direktnih investicija, za koje je neophodna čista i lokalna električna energija, objasnio je Sršenj.

Janom, kako je naglasio, smatra da učesnici konferencije shvataju koliko su teme o kojima se govori važne za njihove zemlje, i nada se da može da uradi svoj deo posla kao investitor, ali i mentor lokalnih firmi koje razvijaju projekte, istakao je on.

Osnovana u Slovačkoj 2008.

Prilikom najave prve investicije u Hrvatskoj, kompanija je saopštila da razmatra i druge projekte za solar i vetar sa procenjenim instaliranim kapacitetom većim od 200 MW, koji će zahtevati ukupnu investiciju od oko 300 miliona evra.

Sršenj je tada rekao da već duže vreme prate potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Inače, janom je osnovan u Slovačkoj 2008. godine i trenutno upravlja sa nekoliko solarnih parkova i hidroelektrana u Slovačkoj i Češkoj. Vetroelektrane Tyrinselkä i Soidinmäki sa instalisanim kapacitetom od 70 MW razvijene su u Finskoj i kasnije prodate firmi Aquila Capital.

Kompanija takođe ulaže u klimatske tehnologije. Jedna je od prvih investitora u Greenway, najvećeg operatera mreža za punjenje električnih automobila u Poljskoj i Slovačkoj, sa više od 2.500 punjača. Janom je takođe investirao u britansku kompaniju Vattstor, specijalizovanu za rešenja za optimizaciju upravljanja energijom i korišćenje baterija za skladištenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

24. maj 2024. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

24. maj 2024. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

24. maj 2024. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

24. maj 2024. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom