OIE

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

24.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Janom Investments nudi svoje znanje o obnovljivim izvorima energije, skladištenju energije i inovativnim energetskim rešenjima zemljama Zapadnog Balkana i vidi priliku da u regionu bude prisutan ne samo kao investitor, već i kao mentor za lokalne firme koje razvijaju projekte, kaže Andrej Sršenj, generalni direktor firme janom Investments.

Janom Investments trenutno razmatra ulaganje u projekte za skladištenje energije, vetroparkove i solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Kompanija, jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bila je prisutna i na Beogradskom energetskom forumu 2024 koji je okupio 500 učesnika iz 30 zemalja.

Matej Šanta, direktor Janom Energy & Battery, bio je govornik na panelu o ubrzanju ulaganja u skladištenje energije u regionu. Janom je ove godine ušao na hrvatsko tržište preko projekta solarnog parka.

Andrej Sršenj kaže da je janom privatna grupacija za investicije u akcijski kapital koja ulaže u obnovljive izvore energije, baterije i inovativna energetska rešenja.

Tokom poslednje dve decenije kompanija je bila uključena u stvaranje tržišta za ove investicije u Centralnoj Evropi, Nordijskim zemljama.

Zbog toga, BEF 2024. janom shvata ne samo kao priliku da investira u lokalne projekte, već i da podelimo svoje znanje i odgovori na izazove sa kojima se energetski sektor suočava, naglasio je Sršenj.

Janom se nada da može da uradi svoj deo posla kao investitor, ali i mentor lokalnih firmi

Povećanjem udela obnovljive energije u energetskom miksu i izgradnjom kapaciteta za baterijskih skladišta, zemlje Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, čine dobre stvari ne samo za životnu sredinu, već i za sebe, jer jačaju energetsku bezbednost.

Istovremeno doprinose jeftinijoj proizvodnji energije, otvaranju modernih i uzbudljivih radnih mesta i povećavaju šanse za privlačenje stranih direktnih investicija, za koje je neophodna čista i lokalna električna energija, objasnio je Sršenj.

Janom, kako je naglasio, smatra da učesnici konferencije shvataju koliko su teme o kojima se govori važne za njihove zemlje, i nada se da može da uradi svoj deo posla kao investitor, ali i mentor lokalnih firmi koje razvijaju projekte, istakao je on.

Osnovana u Slovačkoj 2008.

Prilikom najave prve investicije u Hrvatskoj, kompanija je saopštila da razmatra i druge projekte za solar i vetar sa procenjenim instaliranim kapacitetom većim od 200 MW, koji će zahtevati ukupnu investiciju od oko 300 miliona evra.

Sršenj je tada rekao da već duže vreme prate potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Inače, janom je osnovan u Slovačkoj 2008. godine i trenutno upravlja sa nekoliko solarnih parkova i hidroelektrana u Slovačkoj i Češkoj. Vetroelektrane Tyrinselkä i Soidinmäki sa instalisanim kapacitetom od 70 MW razvijene su u Finskoj i kasnije prodate firmi Aquila Capital.

Kompanija takođe ulaže u klimatske tehnologije. Jedna je od prvih investitora u Greenway, najvećeg operatera mreža za punjenje električnih automobila u Poljskoj i Slovačkoj, sa više od 2.500 punjača. Janom je takođe investirao u britansku kompaniju Vattstor, specijalizovanu za rešenja za optimizaciju upravljanja energijom i korišćenje baterija za skladištenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

24. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

24. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

24. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

24. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'