OIE

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Foto: Vecstock on Freepik

Objavljeno

01.03.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta od 30 megavata. To je jedan od pionira u domenu investicija u klimatske tehnologije u regionu CEE, a trenutno u Hrvatskoj razmatra projekte vetroelektrana i fotonaponskih projekata ukupne snage još preko 200 megavata.

Ovo je prvi projekat u Hrvatskoj za janom Investments, u čijem je portfelju nekoliko investicija u oblasti klimatskih tehnologija širom Evrope. „Dugo smo pratili potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Investicija u solarni pogon u Slavoniji nam je prva, ali sigurno ne poslednja“, kaže generalni direktor kompanije janom Investments Andrej Sršenj.

Po rečima A. Sršenja, oni trenutno već rade na pripremi drugih projekata vetroelektrana i fotonaponskih postrojenja. „Uprkos značajnoj ulozi obnovljivih izvora u energetskom miksu, Hrvatska ima visok potencijal za svoju dalju dekarbonizaciju. Takođe bismo voleli da tome doprinesemo projektima u raznim fazama pripreme, sa instaliranim kapacitetom od preko 200 megavata, za koje su potrebne ukupne investicije od oko 300 miliona evra,“ dodaje A. Sršenj.

Prilika za zaposlenje za menadžere projekata u kompaniji janom Investments

Uporedo sa svojim investicijama na Zapadnom Balkanu, janom takođe namerava da proširi svoj lokalni tim. Trenutno traži menadžere projekata koji mogu da doprinesu vođenju projekata u ranom razvoju do faze kada su spremni za početak izgradnje i nadalje.

Ti zaposleni će učestvovati u razvoju portfelja vetroelektrana, solarnih parkova i baterija od ukupno 1.000+ megavata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Portfelj uključuje hidrocentrale, vetroelektrane, baterije, punjače za električna vozila

Janom Investments, koji je od svog osnivanja 2008. u Slovačkoj bio među pionirima u investiranju u klimatske tehnologije u regionu CEE, upravlja nad nekoliko solarnih i hidroelektrana u Slovačkoj i Češkoj Republici. Kompanija je takođe izgradila vetroparkove Tyrinselkä i Soidinmäki u Finskoj, ukupnog kapaciteta 70 megavata. Ove godine ih je od nje kupio Aquila Capital, vodeća nemačka investiciona kompanija specijalizovana za čiste tehnologije i održivost.

Osim investicija u obnovljive resurse, janom Investments u portfelju ima značajan deo kojeg čine kompanije iz sektora klimatskih tehnologija.

Jedan je od prvih investitora u Greenway, najvećeg operatera mreža za punjenje električnih automobila u Poljskoj i Slovačkoj, a drži više od 2.500 punjača. U portfelju kompanije je i udeo u britanskoj firmi Wattstor, koja je specijalizovana za rešenja za optimizaciju energetskog menadžmenta i korišćenje baterija za skladištenje energije, a aktivna je u nekoliko evropskih zemalja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. mart 2024. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

1. mart 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

1. mart 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

1. mart 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.