Klimatske promene

IZJAVA DANA Guterres: Industrija fosilnih goriva imala iste skandalozne taktike kao i duvanska

Guterres Industrija fosilnih goriva skandalozne taktike duvanska

Foto: UN Photo / Mark Garten

Objavljeno

17.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Industrija fosilnih goriva je primenjivala potpuno iste skandalozne taktike kao najveće svetske kompanije u duvanskoj delatnosti, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres, uz opasku da je ranije trebalo početi s ulaganjima u energiju iz obnovljivih izvora.

„Čak i kad se gleda kratkoročno, fosilna goriva nemaju ni ekonomskog ni političkog smisla. A opet se čini da smo zarobljeni u svetu gde su proizvođači i finansijeri fosilnih goriva zgrabili čovečanstvo za vrat. Industrija fosilnih goriva je decenijama masovno investirala u pseudonauku i odnose s javnošću – s lažnim narativom da bi umanjila svoju odgovornost za klimatske promene što je više mogla i da bi podrila ambicioznu klimatsku politiku. Primenjivala je potpuno iste skandalozne taktike kao Big Tobacco decenijama ranije“, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres.

Big Tobacco je kolokvijalni naziv za grupu najvećih svetskih duvanskih kompanija. Kao ni onima što imaju interese u sektoru duvana, ne sme se dozvoliti da od suočavanja s odgovornošću pobegne industrija fosilnih goriva i njeni saučesnici iz domena finansiranja, podvukao je Guterres u govoru na Forumu velikih privreda o energetici i klimi (Major Economies Forum on Energy and Climate).

Takođe je upozorio da klimatska akcija ne sme da se zanemari ni u kriznim vremenima. „Da smo ranije počeli i masovno ulagali u energiju iz obnovljivih izvora, ne bismo se ponovo našli na milost i nemilost nestabilnih tržišta fosilnih goriva“, istakao je Guterres.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom