Klimatske promene

IZJAVA DANA Guterres: Industrija fosilnih goriva imala iste skandalozne taktike kao i duvanska

Guterres Industrija fosilnih goriva skandalozne taktike duvanska

Foto: UN Photo / Mark Garten

Objavljeno

17.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Industrija fosilnih goriva je primenjivala potpuno iste skandalozne taktike kao najveće svetske kompanije u duvanskoj delatnosti, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres, uz opasku da je ranije trebalo početi s ulaganjima u energiju iz obnovljivih izvora.

„Čak i kad se gleda kratkoročno, fosilna goriva nemaju ni ekonomskog ni političkog smisla. A opet se čini da smo zarobljeni u svetu gde su proizvođači i finansijeri fosilnih goriva zgrabili čovečanstvo za vrat. Industrija fosilnih goriva je decenijama masovno investirala u pseudonauku i odnose s javnošću – s lažnim narativom da bi umanjila svoju odgovornost za klimatske promene što je više mogla i da bi podrila ambicioznu klimatsku politiku. Primenjivala je potpuno iste skandalozne taktike kao Big Tobacco decenijama ranije“, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres.

Big Tobacco je kolokvijalni naziv za grupu najvećih svetskih duvanskih kompanija. Kao ni onima što imaju interese u sektoru duvana, ne sme se dozvoliti da od suočavanja s odgovornošću pobegne industrija fosilnih goriva i njeni saučesnici iz domena finansiranja, podvukao je Guterres u govoru na Forumu velikih privreda o energetici i klimi (Major Economies Forum on Energy and Climate).

Takođe je upozorio da klimatska akcija ne sme da se zanemari ni u kriznim vremenima. „Da smo ranije počeli i masovno ulagali u energiju iz obnovljivih izvora, ne bismo se ponovo našli na milost i nemilost nestabilnih tržišta fosilnih goriva“, istakao je Guterres.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

17. jun 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

17. jun 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

17. jun 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

17. jun 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije