Životna sredina

Izabrane najbolje karikature na konkursu Mini hidroelektrane – Maxi razaranje

mini hidroelektrana maxi razaranje vladan nikolic

Objavljeno

15.01.2021.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.01.2021.

Država

,

Komentari

1

Podeli

U želji da skrenu pažnju javnosti na pogubne ekološke efekte izgradnje malih hidroelektrana (MHE), kao i na „beskrupuloznost“ i „gramzivost“ onih koji odobravaju i sprovode takve projekte, organizacija Čuvari Šare i Udruženje karikaturista Srbije – FECO održali su međunarodni konkurs karikature na temu „Mini hidroelektrane – Мaxi razaranje.“

Na konkurs „Mini hidroelektrane – Мaxi razaranje,“ koji je bio otvoren kako za profesionalne tako i za karikaturiste amatere iz Srbije i celog sveta, pristiglo je oko 350 radova više od 100 autora iz 40 zemalja, a organizatori su najboljim karikaturama dodelili nagrade.

Vlasti „mirno posmatraju“ dok investitori uništavaju reke i biodiverzitet

mini hidroelektrane maxi razaranje toso borkovic

Prema rečima Nebojše Redžića iz Čuvara Šare, organizacije čiji je cilj unapređenje sistema zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, vlasti mirno posmatraju, podržavaju i najblaže rečeno učestvuju u devastiranju planina, reka, potoka, i šuma. To omogućava investitorima koji grade MHE da reke, potoke i izvore stavljaju u cevi i tako uništavaju izvore pijaće vode, rečna korita i biodiverzitet, upozorava Redžić.

2.nagrada. 2nd Prize - Esmaeil Babaeil IRAN

2.nagrada – Esmaeil Babaeil IRAN

Najbolji način, prema njegovim rečima, da se demaskiraju ta “gramzivost, beskrupuloznost, profit, otimačina, laž, podmitljivost, prljav novac“ su duh, humor i karikatura, pa je tako je nastao i ovaj konkurs.

Karikature će biti izložene 28. januara u Dorćol Platzu

3.nagrada. 3rd Prize - Lazo Sredanovic CRNA GORA

3.nagrada – Lazo Sredanovic CRNA GORA

Izložba karikatura sa sa konkursa biće organizovana 28. januara u Dorćol Platzu u Beogradu, najavio je Redžić.

Prvu nagradu podelili karikaturisti iz Srbije

Prvu nagradu na konkursu podelili su dvojica karikaturista iz Srbije, Tošo Borković i Vladan Nikolić, dok je drugu nagradu dobio Esmaeil Babaei iz Irana, a treću Lazo Sredanović iz Crne Gore.

POCASNA NAGRADA. Honorable mention - Milenko Kosanovic (1948-2020) SRBIJA

POCASNA NAGRADA – Milenko Kosanovic (1948-2020) SRBIJA

Takođe je uručeno i šest diploma autorima iz Srbije, Ukrajine, Slovačke i Argentine, dok je počasna nagrada dodeljena Milenku Kosanoviću (1948 – 2020), navodi se u brošuri sa karikaturama koju su izdali organizatori.

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINA

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINA

Pored Redžića, članovi žirija za dodelu nagrada bili su karikaturisti Jugoslav Vlahović i Zoran Tovirac, kao i Iva Marković, osnivačica inicijative Pravo na vodu, i Ulrich Eichelmann, direktor organizacije RiverWatch iz Austrije.

DIPLOMA - Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

DIPLOMA – Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

Komentara: (1)
апостроф / 20.01.2021.

Браво за дивну идеју и још љепше карикатуре, заиста сам одушевљен. Успут да вас упознам као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ да 09.02.2021.године скупштина Републике Српске доноси на нашу и иницијативу наших партнера ПДП декларацији о мораторију за изградњу МХЕ и ревизију свих концесионих дозвола за период 2055-2020. година.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

15. januar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

15. januar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

15. januar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine