Životna sredina

Izabrane najbolje karikature na konkursu Mini hidroelektrane – Maxi razaranje

mini hidroelektrana maxi razaranje vladan nikolic

Objavljeno

15.01.2021.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.01.2021.

Država

,

Komentari

1

Podeli

U želji da skrenu pažnju javnosti na pogubne ekološke efekte izgradnje malih hidroelektrana (MHE), kao i na „beskrupuloznost“ i „gramzivost“ onih koji odobravaju i sprovode takve projekte, organizacija Čuvari Šare i Udruženje karikaturista Srbije – FECO održali su međunarodni konkurs karikature na temu „Mini hidroelektrane – Мaxi razaranje.“

Na konkurs „Mini hidroelektrane – Мaxi razaranje,“ koji je bio otvoren kako za profesionalne tako i za karikaturiste amatere iz Srbije i celog sveta, pristiglo je oko 350 radova više od 100 autora iz 40 zemalja, a organizatori su najboljim karikaturama dodelili nagrade.

Vlasti „mirno posmatraju“ dok investitori uništavaju reke i biodiverzitet

mini hidroelektrane maxi razaranje toso borkovic

Prema rečima Nebojše Redžića iz Čuvara Šare, organizacije čiji je cilj unapređenje sistema zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, vlasti mirno posmatraju, podržavaju i najblaže rečeno učestvuju u devastiranju planina, reka, potoka, i šuma. To omogućava investitorima koji grade MHE da reke, potoke i izvore stavljaju u cevi i tako uništavaju izvore pijaće vode, rečna korita i biodiverzitet, upozorava Redžić.

2.nagrada. 2nd Prize - Esmaeil Babaeil IRAN

2.nagrada – Esmaeil Babaeil IRAN

Najbolji način, prema njegovim rečima, da se demaskiraju ta “gramzivost, beskrupuloznost, profit, otimačina, laž, podmitljivost, prljav novac“ su duh, humor i karikatura, pa je tako je nastao i ovaj konkurs.

Karikature će biti izložene 28. januara u Dorćol Platzu

3.nagrada. 3rd Prize - Lazo Sredanovic CRNA GORA

3.nagrada – Lazo Sredanovic CRNA GORA

Izložba karikatura sa sa konkursa biće organizovana 28. januara u Dorćol Platzu u Beogradu, najavio je Redžić.

Prvu nagradu podelili karikaturisti iz Srbije

Prvu nagradu na konkursu podelili su dvojica karikaturista iz Srbije, Tošo Borković i Vladan Nikolić, dok je drugu nagradu dobio Esmaeil Babaei iz Irana, a treću Lazo Sredanović iz Crne Gore.

POCASNA NAGRADA. Honorable mention - Milenko Kosanovic (1948-2020) SRBIJA

POCASNA NAGRADA – Milenko Kosanovic (1948-2020) SRBIJA

Takođe je uručeno i šest diploma autorima iz Srbije, Ukrajine, Slovačke i Argentine, dok je počasna nagrada dodeljena Milenku Kosanoviću (1948 – 2020), navodi se u brošuri sa karikaturama koju su izdali organizatori.

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINA

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINA

Pored Redžića, članovi žirija za dodelu nagrada bili su karikaturisti Jugoslav Vlahović i Zoran Tovirac, kao i Iva Marković, osnivačica inicijative Pravo na vodu, i Ulrich Eichelmann, direktor organizacije RiverWatch iz Austrije.

DIPLOMA - Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

DIPLOMA – Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

Komentara: (1)
апостроф / 20.01.2021.

Браво за дивну идеју и још љепше карикатуре, заиста сам одушевљен. Успут да вас упознам као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ да 09.02.2021.године скупштина Републике Српске доноси на нашу и иницијативу наших партнера ПДП декларацији о мораторију за изградњу МХЕ и ревизију свих концесионих дозвола за период 2055-2020. година.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...