Životna sredina

Izabrane najbolje karikature na konkursu Mini hidroelektrane – Maxi razaranje

mini hidroelektrana maxi razaranje vladan nikolic

Objavljeno

15.01.2021.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.01.2021.

Država

,

Komentari

1

Podeli

U želji da skrenu pažnju javnosti na pogubne ekološke efekte izgradnje malih hidroelektrana (MHE), kao i na “beskrupuloznost” i “gramzivost” onih koji odobravaju i sprovode takve projekte, organizacija Čuvari Šare i Udruženje karikaturista Srbije – FECO održali su međunarodni konkurs karikature na temu “Mini hidroelektrane – Мaxi razaranje.”

Na konkurs “Mini hidroelektrane – Мaxi razaranje,” koji je bio otvoren kako za profesionalne tako i za karikaturiste amatere iz Srbije i celog sveta, pristiglo je oko 350 radova više od 100 autora iz 40 zemalja, a organizatori su najboljim karikaturama dodelili nagrade.

Vlasti “mirno posmatraju” dok investitori uništavaju reke i biodiverzitet

mini hidroelektrane maxi razaranje toso borkovic

Prema rečima Nebojše Redžića iz Čuvara Šare, organizacije čiji je cilj unapređenje sistema zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, vlasti mirno posmatraju, podržavaju i najblaže rečeno učestvuju u devastiranju planina, reka, potoka, i šuma. To omogućava investitorima koji grade MHE da reke, potoke i izvore stavljaju u cevi i tako uništavaju izvore pijaće vode, rečna korita i biodiverzitet, upozorava Redžić.

2.nagrada. 2nd Prize - Esmaeil Babaeil IRAN

2.nagrada – Esmaeil Babaeil IRAN

Najbolji način, prema njegovim rečima, da se demaskiraju ta “gramzivost, beskrupuloznost, profit, otimačina, laž, podmitljivost, prljav novac“ su duh, humor i karikatura, pa je tako je nastao i ovaj konkurs.

Karikature će biti izložene 28. januara u Dorćol Platzu

3.nagrada. 3rd Prize - Lazo Sredanovic CRNA GORA

3.nagrada – Lazo Sredanovic CRNA GORA

Izložba karikatura sa sa konkursa biće organizovana 28. januara u Dorćol Platzu u Beogradu, najavio je Redžić.

Prvu nagradu podelili karikaturisti iz Srbije

Prvu nagradu na konkursu podelili su dvojica karikaturista iz Srbije, Tošo Borković i Vladan Nikolić, dok je drugu nagradu dobio Esmaeil Babaei iz Irana, a treću Lazo Sredanović iz Crne Gore.

POCASNA NAGRADA. Honorable mention - Milenko Kosanovic (1948-2020) SRBIJA

POCASNA NAGRADA – Milenko Kosanovic (1948-2020) SRBIJA

Takođe je uručeno i šest diploma autorima iz Srbije, Ukrajine, Slovačke i Argentine, dok je počasna nagrada dodeljena Milenku Kosanoviću (1948 – 2020), navodi se u brošuri sa karikaturama koju su izdali organizatori.

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINA

DIPLOMA Diego Gelmetti ARGENTINA

Pored Redžića, članovi žirija za dodelu nagrada bili su karikaturisti Jugoslav Vlahović i Zoran Tovirac, kao i Iva Marković, osnivačica inicijative Pravo na vodu, i Ulrich Eichelmann, direktor organizacije RiverWatch iz Austrije.

DIPLOMA - Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

DIPLOMA – Dobrivoje Lazarevic SRBIJA

Komentara: (1)

апостроф / 20.01.2021.

Браво за дивну идеју и још љепше карикатуре, заиста сам одушевљен. Успут да вас упознам као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ да 09.02.2021.године скупштина Републике Српске доноси на нашу и иницијативу наших партнера ПДП декларацији о мораторију за изградњу МХЕ и ревизију свих концесионих дозвола за период 2055-2020. година.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

snagu zenskog zelenog biznisa finansijska podrska

Za pravu snagu ženskog zelenog biznisa neophodna je finansijska podrška

04 March 2021 - Država i finansijske institucije ne prepoznaju potencijal ženskog zelenog biznisa, a on se u Srbiji širi zahvaljujući smelosti, upornosti i kreativnosti

rio tinto-jadarit-rudnik-loznica-priroda

Rio Tinto se ne osvrće na nezadovoljstvo meštana lozničkog kraja i najavljuje gradnju rudnika za 2022.

04 March 2021 - Rio Sava Exploration, ćerka firma rudarskog giganta, završetak gradnje očekuje 2026, a meštani im poručuju da će to sprečiti.

TE-Plomin-HEP-dozvola-studija-uticaja

Ekološke organizacije traže da Hrvatska napusti ugalj i odustane od pokretanja TE Plomin 1

02 March 2021 - Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju da Hrvatska prestane sa korišćenjem uglja i traže poništenje ekološke dozvole za TE Plomin 1.

Zeleni Beograd 5 2 milijarde evra 2030

Za zeleni Beograd potrebno 5,2 milijarde evra do 2030. godine

02 March 2021 - Grad Beograd je sastavio akcione planove za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP), a za ciljeve je potrebno 5,2 milijarde evra