x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Izabran konsultant za sprovođenje tendera za ugovor za izgradnju HE Dabar vredan 200 miliona evra

23.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Hidroelektrana Dabar
Izabran konsultant za sprovođenje tendera za ugovor za izgradnju HE Dabar vredan 200 miliona evra

Hidroelektrana Dabar izabrala je konzorcijum koji predvodi AF-Consult Switzerland Ltd. na tenderu za pružanje usluga pravnog, finansijskog i tehničkog savetovanja prilikom odabira ponuđača za ugovor za izgradnju HE Dabar instalisane snage 160 MW, navodi se na sajtu Hidroelektrane Dabar, firme koja posluje u sastavu Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), zavisnog preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Konzorcijum predvodi AF-Consult Switzerland sa sedištem u švajcarskom gradu Badenu, a ostali članovi su revizorska kuća Deloitte d.o.o. Beograd i advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i Partneri AOD Beograd.

Konsultant će usluge pravnog, finansijskog i tehničkog savetovanja naplatiti KM 1.897.155,10 (oko 972.595 evra), bez PDV-a, navodi se u dokumentaciji na sajtu Hidroelektrane Dabar.

19 izjava o zainteresovanosti

Za ugovor za izgradnju HE Dabar po sistemu „ključ u ruke“, na koji bi se primenjivao zakon o javno-privatnom partnerstvu (JPP), poslato je 19 izjava o zainteresovanosti, izjavio je ranije Željko Zubac, vršilac dužnosti direktora Hidroelektrane Dabar, i dodao da su pisma o zainteresovanosti stigla od kompanija iz „Kine, Španije, Turske, Francuske, Italije, Češke, SAD“.

Procenjena vrednost projekta izgradnje i finansiranja preostalih objekata HE Dabar je oko 200 miliona evra, navodi se u pozivu koji je na svojoj internet prezentaciji ranije objavilo preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET).

Preferirani finansijski model bi podrazumevao da budući projektni partner preduzeća Hidroelektrana Dabar obezbedi kredit za najmanje 85% vrednosti ugovora za izgradnju uz garanciju vlade Republike Srpske. Otplata kredita bi bila u novcu ili električnoj energiji tokom perioda od 15 godina, uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa bi bila oko 3%, navodi se u pozivu.

Preduzeće Hidroelektrana Dabar, koje bi finansiralo ostatak vrednosti ugovora iz sopstvenih izvora, bi bilo vlasnik 100% hidroelektrane na reci Trebišnjici. Hidroelektrana Dabar je već izvela pripremne radove za projekat, u koji je do sad uloženo oko 80 miliona KM (približno 41 milion evra). HE Dabar, koja je deo šireg projekta hidroelektrana sistema Gornji horizonti, bi povećala bilans proizvodnje HET za oko 50%.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.