OIE

Izabran konsultant za sprovođenje tendera za ugovor za izgradnju HE Dabar vredan 200 miliona evra

Foto: Hidroelektrana Dabar

Objavljeno

23.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrana Dabar izabrala je konzorcijum koji predvodi AF-Consult Switzerland Ltd. na tenderu za pružanje usluga pravnog, finansijskog i tehničkog savetovanja prilikom odabira ponuđača za ugovor za izgradnju HE Dabar instalisane snage 160 MW, navodi se na sajtu Hidroelektrane Dabar, firme koja posluje u sastavu Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), zavisnog preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Konzorcijum predvodi AF-Consult Switzerland sa sedištem u švajcarskom gradu Badenu, a ostali članovi su revizorska kuća Deloitte d.o.o. Beograd i advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i Partneri AOD Beograd.

Konsultant će usluge pravnog, finansijskog i tehničkog savetovanja naplatiti KM 1.897.155,10 (oko 972.595 evra), bez PDV-a, navodi se u dokumentaciji na sajtu Hidroelektrane Dabar.

19 izjava o zainteresovanosti

Za ugovor za izgradnju HE Dabar po sistemu „ključ u ruke“, na koji bi se primenjivao zakon o javno-privatnom partnerstvu (JPP), poslato je 19 izjava o zainteresovanosti, izjavio je ranije Željko Zubac, vršilac dužnosti direktora Hidroelektrane Dabar, i dodao da su pisma o zainteresovanosti stigla od kompanija iz „Kine, Španije, Turske, Francuske, Italije, Češke, SAD“.

Procenjena vrednost projekta izgradnje i finansiranja preostalih objekata HE Dabar je oko 200 miliona evra, navodi se u pozivu koji je na svojoj internet prezentaciji ranije objavilo preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET).

Preferirani finansijski model bi podrazumevao da budući projektni partner preduzeća Hidroelektrana Dabar obezbedi kredit za najmanje 85% vrednosti ugovora za izgradnju uz garanciju vlade Republike Srpske. Otplata kredita bi bila u novcu ili električnoj energiji tokom perioda od 15 godina, uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa bi bila oko 3%, navodi se u pozivu.

Preduzeće Hidroelektrana Dabar, koje bi finansiralo ostatak vrednosti ugovora iz sopstvenih izvora, bi bilo vlasnik 100% hidroelektrane na reci Trebišnjici. Hidroelektrana Dabar je već izvela pripremne radove za projekat, u koji je do sad uloženo oko 80 miliona KM (približno 41 milion evra). HE Dabar, koja je deo šireg projekta hidroelektrana sistema Gornji horizonti, bi povećala bilans proizvodnje HET za oko 50%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.