OIE

UPDATE: Hidroelektrana Dabar traži konsultanta za sprovođenje tendera za ugovor vredan 200 miliona evra

Hidroelektrana-Dabar-trazi-konsultanta-za-sprovodjenje-tendera-za-ugovor-vredan-200-miliona-evra

Foto: ERS

Objavljeno

22.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrana Dabar raspisala je međunarodni tender za izbor konsultantske kuće koja bi pružala usluge pravnog, finansijskog i tehničkog savetovanja prilikom odabira ponuđača za ugovor za izgradnju HE Dabar instalisane snage 160 MW, navodi Željko Zubac, vršilac dužnosti direktora Hidroelektrane Dabar.

Hidroelektrana Dabar, preduzeće koje posluje u sastavu Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), će početkom septembra raspisati tender za završetak projekta HE Dabar po sistemu „ključ u ruke“/EPC, izjavio je Zubac za TrebinjeLive.info.

Vrednost ugovora za konsultantske usluge se procenjuje na 2 miliona KM (oko 1 milion evra) bez PDV-a, tj. 2,3 miliona KM (oko 1,17 miliona evra) sa PDV-om, saznaje Capital. Rok za podnošenje ponuda je 4. oktobar.

Zubac je podsetio da je za ugovor za izgradnju HE Dabar po sistemu „ključ u ruke“, na koji bi se primenjivao zakon o javno-privatnom partnerstvu (JPP), poslato 19 izjava o zainteresovanosti i dodao da su pisma o zainteresovanosti stigla od kompanija iz „Kine, Španije, Turske, Francuske, Italije, Češke, SAD“.

Procenjena vrednost projekta izgradnje i finansiranja preostalih objekata HE Dabar je oko 200 miliona evra, navodi se u pozivu koji je na svojoj internet prezentaciji ranije objavio HET, zavisno društvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Preferirani finansijski model bi podrazumevao da budući projektni partner preduzeća Hidroelektrana Dabar obezbedi kredit za najmanje 85% vrednosti ugovora za izgradnju uz garanciju vlade Republike Srpske. Otplata kredita bi bila u novcu ili električnoj energiji tokom perioda od 15 godina, uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa bi bila oko 3%, navodi se u pozivu.

Preduzeće Hidroelektrana Dabar, koje bi finansiralo ostatak vrednosti ugovora iz sopstvenih izvora, bi bilo vlasnik 100% hidroelektrane na reci Trebišnjici. Hidroelektrana Dabar je već izvela pripremne radove za projekat, u koji je do sad uloženo oko 80 miliona KM (približno 41 milion evra). HE Dabar, koja je deo šireg projekta hidroelektrana sistema Gornji horizonti, bi povećala bilans proizvodnje HET za oko 50%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. avgust 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. avgust 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. avgust 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. avgust 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji