OIE

Izaberite svoje favorite za Evropsku nagradu za održivu energiju – EUSEW 2022

Foto: EUSEW

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Otvoreno je glasanje za Evropske nagrade za održivu energiju za 2022. godinu, koje će biti dodeljene u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW, od 26 do 30. septembra. U užem izboru za nagrade nalazi se 12 finalista, koji su raspoređeni u četiri kategorije – inovacije, lokalna energetska akcija, žene u energetici i mladi lideri u energetici.

Evropske nagrade za održivu energiju za 2022. godinu odaju priznanje izuzetnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Finaliste u užem izboru za Evropske nagrade za održivu energiju 2022. odabrao je renomirani žiri, a organizatori pozivaju javnost da putem glasanja preko interneta odabere svoje favorite u četiri kategorije.

Najbolje inovacije

U kategoriji inovacija, nagrada se dodeljuje za izuzetne projekte koje finansira EU, a koji pokazuju originalni put u energetskoj tranziciji.

Prvi nominovani je projekat Beccs Stockholm koji razvija tehnologije za hvatanje i skladištenje bioenergije iz biomase, u postojećim postrojenjima za proizvodnju toplotne i električne energije. Kombinovanje Beccs tehnologije (Bioenergy with carbon capture and storage) sa daljinskim grejanjem omogućava energetski efikasan proces koji hvata i trajno skladišti ugljen-dioksid, što dovodi do uklanjanja ugljenika iz atmosfere. Beccs Stockholm će ukloniti preko 8 megatona emisija ugljen-dioksida tokom prve decenije rada.

Kada se biogorivo spali u kombinovanoj termoelektrani sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika, uhvati se do 90 procenata ugljen-dioksida. Ova inovacija takođe ima veliki potencijal u drugim sektorima, poput industrije celuloze i papira, spalionica otpada i toplana.

Drugi kandidat za nagradu u oblasti inovacija je projekat Envision. U okviru ovog projekta razvijene su inovativne fasadne tehnologije koje se primenjuje tokom renoviranja zgrada i generišu energiju sa svih raspoloživih površina, omogućavajući „energetski pozitivne zgrade“.

Razvijen je novi koncept koji prikuplja toplotnu i električnu energiju iz cele fasade zgrade

Envision je razvio novi koncept koji prikuplja toplotnu i električnu energiju iz cele fasade zgrade, uključujući i prozore. Ovakva rešenja omogućavaju da se prikupi maksimalna količina sunčeve energije, a istovremeno zadrži estetska i funkcionalna svojstva fasade.

Sa periodom povrata ispod 15 godina, instalacija je ekonomična i laka i potrebno je manje od dva dana za njeno instaliranje. Pošto je nevidljiva, tehnologija se može primeniti na zgradama korišćenjem bilo koje boje, a ne samo crne na koju smo navikli kod solarnih panela.

Fasade su instalirane na demo lokacijama širom Evrope, na mestima sa veoma različitim klimatskim uslovima, u Holandiji, Austriji i Italiji.

Zahvaljujući projektu Muse Grids, koji je treći kandidat za prestižnu EUSEW nagradu, dve zajednice u Italiji i Belgiji koje su slabo povezane sa električnom mrežom uskoro će postati energetski nezavisne, tako što će maksimalno iskoristiti pristupačne izvore obnovljive energije.

Projekat je razvio alate za upravljanje i planiranje pomoću kojih zajednica može da optimizuje upotrebu energije u svim priključcima koji su povezani sa pametnim energetskim sistemom. To je omogućilo da se do 90 procenata energetskih potreba stanovnika zadovolji iz sopstvene proizvodnje.

Lokalna energetska akcija

U kategoriji lokalne energetske akcije nagrada je namenjena doprinosima energetskoj tranziciji na nivou zajednice, ili na lokalnom nivou.

Projekat Minojske energetske zajednice (Minoan Energy Community) na Kritu obezbediće energiju za sto domaćinstava i preduzeća, koji će imati besplatnu struju u narednih 25 godina zahvaljujući izgrađenoj fotonaponskoj elektrani.

Sa konceptom „energetske demokratije“ u srži projekta, sve strateške odluke donosi skupština zajednice

Projekat u Minoa Pediadas na ovom grčkom ostrvu je u potpunosti finansiran i implementiran od strane lokalne energetske zajednice i oslanja se na virtuelno merenje mreže. Sa konceptom „energetske demokratije“ u srži projekta, sve strateške odluke donosi skupština zajednice. Projekat predstavlja primer za inicijative za obnovljivu energiju predvođene građanima.

ComAct se bavi energetski siromašnim zajednicama i uvođenjem mera energetske efikasnosti u stambenim zgradama u pet zemalja Centralne i Istočne Evrope. Projekat obezbeđuje metodologiju i alate za uključivanje zajednice u projekat, davanje saveta za finansijsku podršku i tehničko znanje o tome kako da se uštedi energija.

C-Track 50 podržava lokalne vlasti širom Evrope u dugoročnom planiranju u vezi klimatskih rešenja, održive energije i ugljeničke neutralnosti gradova i regiona do 2050. godine. Projekat se odnosi na podršku lokalnim i regionalnim vlastima u 11 zemalja EU u izgradnji dugoročnih kapaciteta za energetsko i klimatsko planiranje.

Nacionalne vlade su posvećene ambicioznim ciljevima, ali to se ne može desiti bez angažovanja aktera na terenu, a najbliži građanima su lokalne vlasti i opštine, navode u C-Track 50.

Žena u energiji

U kategoriji žena u energiji nagrada se dodeljuje ženama koje vode izvanredne aktivnosti na unapređenju energetske tranzicije u Evropi.

Andreia Carreiro, suosnivačica organizacije Women in Energy Portugal i doprinosi transformaciji lokalnih energetskih sistema u borbi protiv klimatskih promena.

Apostolina Tsaltampasi je predsednica prve ženske energetske zajednice u Grčkoj i predvodi inicijativu koja podržava žene liderke u tranziciji ka zelenoj energiji.

Britta Schaffmeister je izvršna direktorica Holandskog centra za morsku energiju i zagovornica energije okeana. Ona donosi inovativna rešenja za morsku energiju na tržište dok mobiliše kapital i oblikuje politike.

Mladi energetski lideri

U kategoriji mladih energetskih lidera nagrada se dodeljuje mladima do 35 godina koji unapređuju tranziciju čiste energije i inspirišu ambiciozne klimatske i energetske akcije.

Timea Farkas razvija programe za poboljšanje energetske efikasnosti među malim i srednjim preduzećima, koja čine 99 procenata svih preduzeća u Rumuniji.

Marie Jeanmougin podržava inicijative energetski efikasne obnove zgrada na lokalnom nivou u Francuskoj. Kao pojedinačni najveći potrošač energije u EU, zgrade čine oko 40 procenata potrošnje energije u EU i 36 procenata emisija gasova staklene bašte.

Carla Silva Goncalves se bavi pionirskom tehnologijom za bolje predviđanje proizvodnje obnovljive energije i maksimiziranje upotrebe obnovljivih izvora energije. Ona ističe da su sofisticirane matematičke metode neophodne za izgradnju energetskih sistema budućnosti.

„Uprkos mnogim prednostima obnovljivih izvora energije poput vetra i sunca, postoje izazovi koje treba prevazići zbog njihove zavisnosti od vremena. Prognoze su važne za balansiranje proizvodnje i potrošnje s obzirom na visoke nivoe integracije obnovljive energije,“ kaže Silva Goncalves.

O finalistima i projektima u užem izboru možete da se detaljnije informišete i glasate na sajtu EUSEW-a. Upoznajte finaliste kroz njihova dostignuća i odaberite svoje favorite, pozivaju organizatori manifestacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. avgust 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. avgust 2022. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. avgust 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike