x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

IRENA priprema Akcioni plan za region Jugoistočne Evrope

11.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika; IRENA
IRENA priprema Akcioni plan za region Jugoistočne Evrope

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (The International Renewable Energy Agency – IRENA) radiće sa vladama i stejkholderima u regionu Jugoistočne Evrope kako bi prilagodila planove za unapređenje sektora obnovjlivih izvora energije. Ideja je predstavljena na radionici u Bukureštu, organizovanoj zajedno sa ministarstvom energetike Rumunije.

“Rumunija ima bezmalo 5 GW energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora i dostigli smo planove udela obnovljive energije za 2020. godinu. Ovo će nam pomoći da planiramo nove okvire za obnovljive izvore do 2030. godine u skladu sa onim što predviđa nova Direktiva Evropske unije za energiju iz obnovljivih izvora”, rekla je Korina Popesku, državna sekretarka u Ministarstvu energije Rumunije.

“Zemlje Jugoistočne Evrope imaju veliki potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, i IRENA će sa zadovoljstvom sarađivati sa regionom kako bi doprinela da ciljevi definisani u planovima “2020” budu postignuti. Ovo će unaprediti energetsku sigurnost regiona, otvoriti nova radna mesta, povećati BDP i doprineti zdravlju ljudi”, rekao je Adnan Z. Amin, generalni direktor IRENA-e.

IRENA je na radionici predstavila prve rezultate studije za region u vezi sa preprekama za razvoj sektora energetike iz obnovljivih izvora. Učesnici radionice su diskutovali o postavljenim ciljevima, vrstama podrške za njihovo ispunjenje i društveno-ekonomskim prednostima obnovljive energije za region Jugoistočne Evrope.

Iskustva sa ove radionice doprineće da IRENA završi svoju analizu koja će joj poslužiti kao osnova za buduće akcije koje će biti sprovođene u saradnji sa vladama i privatnim sektorom u regionu. Glavni cilj jeste razvoj Akcionog plana prilagođenog uslovima i potencijalima za dalju implementaciju energije iz obnovljivih izvora u regionu.

IRENA je međunarodna organizacija koja promoviše sve vrste obnovljive energije. Danas ima 149 članova (148 država i Evropska unija), dok je 27 zemalja trenutno u procesu priključivanja organizaciji.

 

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.