OIE

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

Foto: Reginal from Pixabay

Objavljeno

04.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Bankarske garancije za izgradnju solarnih elektrana, vetroparkova, hidroelektrana i trafo stanica koje se priključuju na prenosni sistem u Srbiji dostavljene su za 28 postrojenja snage 4.000 MW. Investitori u 51 elektroenergetski objekat imali su rok da bankarske garancije dostave do 24. juna odnosno 1. jula.

Dostavljanje bankarskih garancija u iznosu od 25.000 evra po MW kapaciteta je novina koja je uvedena novom regulativom koja je na snagu stupila oktobra 2023. godine. Namera je bila da se otkoči proces priključenja na mrežu, koji je, prema procenama investitora zaustavljen oko dve godine, a jedan je od glavnih koraka u gradnji novih solarnih parkova i vetroelektrana.

Posle donošenja  Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije iz 2021. operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) dobila je zahteve za priključenje skoro 20 GW novih elektrana, što je više od onoga što mreža trenutno može da prihvati – oko 5.800 MW.

U EMS-u za Balkan Green Energy News kažu da je su do 1. jula garancije dostavljene za 28 objekata, ukupne snage oko 4.000 MW, ne uključujući one koji su, u skladu sa zakonom, u procesu revizije.

Na pitanje o kojim objektima je reč u EMS-u kažu da će u toku nedelje objaviti njihova imena. Kako saznajemo, na spisku ima samo jedne trafo-stanice, dok su sve ostalo elektrane.

Nakon dostavljanja bankarskih garancija investitori imaju rok od dva meseca da potpišu Ugovor o priključenju sa EMS-om

Inače, uslove za zaključenje Ugovora o izradi Studije priključenja, definisane članom 6. Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, ispunio je 51 objekat. Ukupno je bilo 24 solarnih projekata snage 3.278,5 MW, 18 elektrana na vetar kapaciteta 3.239,4 MW, kao i jedna hibridna elektrana snage 150 MW. Na spisku je i reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica, kapaciteta 656 MW, kao i četiri hidroelektrane i tri trafo-stanice.

Uslov za otpočinjanje postupka zaključenja Ugovora o priključenju objekta na prenosni sistem je dostavljanje bankarske garancije za izgradnju objekta u roku od 60 dana od dostavljanja Studije priključenja.

„U skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, ukoliko se bankarska garancija ne dostavi u roku od dva meseca od isporuke Studije priključenja, Studija prestaje da važi i smatra se da je podnosilac zahteva odustao od procesa priključenja“, dodaju u EMS-u.

Nakon dostavljanja bankarskih garancija, ističu, investitori imaju rok od dva meseca da potpišu Ugovor o priključenju sa ovom kompanijom.

Nova prilika od 1. septembra

Na pitanje kada će investitori imati novu priliku da zaključe Ugovor o priključenju, u EMS-u odgovaraju da će onim investitorima koji ne zaključe Ugovor o priključenju u predviđenom roku prestati da važi Studija priključenja, tako da će proces morati da pokrenu od izrade Studije.

„Za to će imati priliku u sledećem intervalu koji, u skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja, počinje 1. septembra, pri čemu je neophodno podneti potpun zahtev za zaključenje Ugovora o izradi Studije priključenja najkasnije 1. avgusta“, objašnjavaju u srpskom operatoru prenosnog sistema.

Dostavljanjem bankarske garancije investitor se obavezuje da će celokupan razvoj projekta realizovati u zadatim rokovima. U suprotnom novom regulativom su definisane situacije u kojima EMS može da naplati tu garanciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektroprivreda BiH 2023 najveci gubitak do sada

Elektroprivreda BiH 2023. pretrpela najveći gubitak do sada

4. jul 2024. - Manjak uglja, loša hidrologija i zastarela proizvodna postrojenja su 2023. gurnuli EPBiH duboko u crveno – 169 miliona evra

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

4. jul 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

4. jul 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

4. jul 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije