OIE

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

iberdrola vetar hidro portugal

Foto: Iberdrola

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Španska kompanija Iberdrola dobila je ekološku dozvolu od Vlade Portugala za izgradnju vetroparka od 274 MW koji bi bio uvezan sa postojećim kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni energetski projekat u toj zemlji i prvi koji kombinuje vetar i hidroenergiju.

Iberdrola se nada da će dobiti sve ostale dozvole i započeti izgradnju početkom 2025. godine. Vetropark Tâmega Eólico, u blizini grada Vila Real u okrugu Braga na severozapadu Portugala, trebalo bi da ima proizvodnju struje dovoljnu za snabdevanje 128.000 domaćinstava, saopštila je kompanija.

Očekuje se da će izgradnja vetroparka početi početkom 2025.

Kombinovanjem ove dve tehnologije značajno se smanjuju ograničenja zbog mogućeg manjka resursa kao što je vetar, navodi Iberdrola, napominjući da će to omogućiti stabilniju i efikasniju proizvodnju obnovljive energije bez preopterećenja elektroenergetske infrastrukture.

Zemljište je već korišćeno za proizvodnju iz obnovljivih izvora, a dva sistema koristiće iste puteve i objekte potrebne za njihov rad, čime će se obezbediti mnogo manji uticaj na životnu sredinu nego kada bi postojala dva nezavisna postrojenja, dodaje Iberdrola.

Hidroenergetski kompleks Tâmega ima kapacitet od 1.158 MW

Hidroenergetski kompleks Tâmega jedan je od najvećih energetskih projekata u istoriji Portugala. Ukupna investicija iznosi preko 1,5 milijardi evra, a kompleks ima instalisanu snagu od 1.158 MW, navodi se na sajtu kompanije. Jedan od tri pogona koji ga čine je reverzibilna hidroelektrana Gouvães od 880 MW.

Kombinacija vetra i hidroenergije planira se i u Grčkoj i Turskoj

Sličan hibridni projekat razvija se i u Grčkoj, na ostrvu Krit. Pre dve godine, planirani vetropark i reverzibilni hidroenergetski sistem u oblasti Amari dobili su status strateške investicije. Projekat razvija kompanija Terna Energy.

Krajem 2021. turska kompanija Cengiz Enerji saopštila je da vrši merenja vetra u blizini svoje hidro-solarne hibridne elektrane Lower Kaleköy (Aşağı Kaleköy) sa ciljem da joj pridruži još jedan izvor energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

19. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

19. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

19. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

19. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra