OIE

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

iberdrola vetar hidro portugal

Foto: Iberdrola

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Španska kompanija Iberdrola dobila je ekološku dozvolu od Vlade Portugala za izgradnju vetroparka od 274 MW koji bi bio uvezan sa postojećim kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni energetski projekat u toj zemlji i prvi koji kombinuje vetar i hidroenergiju.

Iberdrola se nada da će dobiti sve ostale dozvole i započeti izgradnju početkom 2025. godine. Vetropark Tâmega Eólico, u blizini grada Vila Real u okrugu Braga na severozapadu Portugala, trebalo bi da ima proizvodnju struje dovoljnu za snabdevanje 128.000 domaćinstava, saopštila je kompanija.

Očekuje se da će izgradnja vetroparka početi početkom 2025.

Kombinovanjem ove dve tehnologije značajno se smanjuju ograničenja zbog mogućeg manjka resursa kao što je vetar, navodi Iberdrola, napominjući da će to omogućiti stabilniju i efikasniju proizvodnju obnovljive energije bez preopterećenja elektroenergetske infrastrukture.

Zemljište je već korišćeno za proizvodnju iz obnovljivih izvora, a dva sistema koristiće iste puteve i objekte potrebne za njihov rad, čime će se obezbediti mnogo manji uticaj na životnu sredinu nego kada bi postojala dva nezavisna postrojenja, dodaje Iberdrola.

Hidroenergetski kompleks Tâmega ima kapacitet od 1.158 MW

Hidroenergetski kompleks Tâmega jedan je od najvećih energetskih projekata u istoriji Portugala. Ukupna investicija iznosi preko 1,5 milijardi evra, a kompleks ima instalisanu snagu od 1.158 MW, navodi se na sajtu kompanije. Jedan od tri pogona koji ga čine je reverzibilna hidroelektrana Gouvães od 880 MW.

Kombinacija vetra i hidroenergije planira se i u Grčkoj i Turskoj

Sličan hibridni projekat razvija se i u Grčkoj, na ostrvu Krit. Pre dve godine, planirani vetropark i reverzibilni hidroenergetski sistem u oblasti Amari dobili su status strateške investicije. Projekat razvija kompanija Terna Energy.

Krajem 2021. turska kompanija Cengiz Enerji saopštila je da vrši merenja vetra u blizini svoje hidro-solarne hibridne elektrane Lower Kaleköy (Aşağı Kaleköy) sa ciljem da joj pridruži još jedan izvor energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

19. jun 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

19. jun 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

19. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

19. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta