Otpad

HSE razmatra spaljivanje goriva od otpada u TE Šoštanj

HSE-spaljivanje-otpada-sostanj

Slika: Termoelektrana Šoštanj (HSE)

Objavljeno

20.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ako procena uticaja na životnu sredinu ne pokaže da je moguć prekomerni uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, slovenačka termoelektrana (TE) Šoštanj sledeće godine započeće spaljivanje goriva od otpada (solid recovered fuel – SRF).

Projekat spaljivanja ovog goriva pokrenula je firma Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ), koja je deo državne elektroprivrede Holding Slovenske Elektrarne (HSE).

Finalna odluka o projektu još nije doneta

Konačna odluka o investiranju još nije doneta jer procena uticaja na životnu sredinu nije gotova, naveo je HSE u saopštenju povodom predstavljanja ovog projekta, dodajući da je saglasnost lokalne zajednice presudna.

Projekt je predstavljen gradskim zvaničnicima Velenja

Prezentacija projekta spaljivanja goriva na bazi otpada održana je u Velenju, gradu koji se nalazi u blizini TE Šoštanj. Projekat je predstavljen opštinskim zvaničnicima, kao i zainteresovanim građanima na okruglom stolu.

U slučaju da procena uticaja na životnu sredinu pokaže da je moguć prekomerni uticaj na životnu sredinu i zdravlje obližnjeg stanovništva, TEŠ neće nastaviti sa projektom, rekao je direktor ove firme Mitja Tašler, koji je imenovan u septembru 2019. godine.

Spaljivanje otpada smanjilo bi emisije CO2 za 156.000 tona

Ako analize budu u skladu sa svim propisanim ograničenjima, TEŠ očekuje da će probno spaljivanje početi krajem 2021. godine, a pun kapacitet trebalo bi da bude dostignut 2022.

Spaljivanje goriva na bazi otpada je korak napred u smanjenju emisija i jedan od prvih koraka ka zelenijoj energiji, rekao je Tašler, dodajući da će projekat smanjiti emisije CO2 za 156.000 tona u odnosu na sadašnje nivoe.

Istovremeno, TEŠ očekuje manju količinu nusproizvoda spaljivanja poput pepela i šljake.

Od šest blokova TE Šoštanj četiri je već ugašeno

Inače, TE Šoštanj ima dva bloka, 5 i 6. Blokovi 1, 2, 3 i 4 su ugašeni. Poslednji je ugašen blok 4, u 2018.

Nedavno predstavljeni nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) predviđa zatvaranje i bloka 5.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

20. februar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. februar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

20. februar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

20. februar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu