Životna sredina

Ugašen još jedan zastareli blok termoelektrane Šoštanj

Ugasen-jos-jedan-zastareli-blok-termoelektrane-sostanj

Foto: TE Šoštanj

Objavljeno

11.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka državna energetska kompanija Holding Slovenske elektrarne (HSE) je zatvorila još jedan ekološki i tehnološki zastareli blok termoelektrane (TE) Šoštanj, najveće termoelektrane u zemlji.

Blok 4 snage 275 MW je završio svoj radni vek nakon 46 godina, navodi se u saopštenju HSE.

Prethodno je 2008. godine zatvoren Blok 2, 2010. godine Blok 1 i 2014. godine Blok 3.

Blok 4 je u pogonu bio ukupno 294.854 radnih sati, u poređenju sa prosečnih 200.000 sati u EU, tokom kojih je generisao preko 63 miliona MWh električne energije.

Blok 5 snage 345 MW će ponovo biti pušten u rad pre kraja leta, po završetku radova koji treba da obezbede bolje standarde zaštite životne sredine.

Prema usvojenom strateškom planu razvoja, postojeći Blok 6 snage 600 MW će u budućnosti biti jedini kapacitet na ugalj TE Šoštanj. Šoštanj ima i dve gasne turbine snage od po 42 MW.

Nakon zatvaranja Bloka 4, Šoštanj će u proseku proizvoditi približno trećinu ukupne električne energije u Sloveniji, sa mogućnošću pokrivanja 50% potreba u kriznim situacijama, navodi se u saopštenju HSE.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke