x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatski Telekom postavio prve dve brze stanice za punjenje EV

06.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Hrvatski Telekom
Hrvatski Telekom postavio prve dve brze stanice za punjenje EV

Hrvatski Telekom je postavio prve dve brze stanice za punjenje električnih vozila (EV), čime je počelo sprovođenje projekta čiji su cilj stvaranje mreže e-punjača i pomoć razvoju zelenih koridora e-mobilnosti u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Instalacijom ova dva punjača u Zagrebu, Hrvatski Telekom i trgovinski lanac Kaufland Hrvatska počela je realizacija projekta Mreža brzih punjača za električna vozila u Jugoistočnoj Evropi, vrednog 4,3 miliona evra.

Evropska unija je ko-finansijer projekta koga su podržali i hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Oba e-punjača instalirana su na parkinzima ispred dva Kaufland objekta u Zagrebu. Stanice za e-punjenje dostupne su 24 sata, svakog dana, i na raposlaganju su svim vlasnicima električnih vozila. Istovremeno se na svakoj od ovih stanica mogu puniti dva električna automobila, sa ukupno tri različita priključka.

Plan je da u okviru ovog projekta budu otvorena ukupno 73 brza e-punjača – od kojih su četiri ultrabrza – na 31 lokaciji u Hrvatskoj i Rumuniji.

U Hrvatskoj će biti otvoreno 16 brzih i jedna ultra-brza elektronska stanica na najmanje šest lokacija, uglavnom oko šoping centara, benzinskih stanica i drugih objekata koji imaju lak pristup autoputevima.

U saopštenju Hrvatskog Telekoma se navodi da je planirano da novi brzi e-punjači budu instalirani duž Ten-T koridora, u gradovima Varaždin, Karlovac, Delnice i Rijeka.

Predviđeno je da projekat Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u Jugoistočnoj Evropi traje do kraja 2020. godine, i da doprinese ispunjenju ciljeva strategije Evropa 2020. godine,

Upotreba električnih punjača u Hrvatskoj porasla je za 100 posto tokom poslednjih godinu dana, kaže Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma. On je naveo i da njegova kompanija pod svojom upravom ima više od 50 posto e-punjača u zemlji.

Najveća regionalna mreža e-punjača Puni.hr trenutno raspolaže se 105 stanica za e-punjenje širom Hrvatske, u 70 gradova i nudi 150 punjača.

Procena je da će industrija e-mobilnosti na nivou EU u 2020. godini vredeti pet milijardi eura.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.