Mobilnost

Hrvatski Telekom postavio prve dve brze stanice za punjenje EV

Hrvatski Telekom instalirao prve dve brze stanice za punjenje EV

Slika: Hrvatski Telekom

Objavljeno

06.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski Telekom je postavio prve dve brze stanice za punjenje električnih vozila (EV), čime je počelo sprovođenje projekta čiji su cilj stvaranje mreže e-punjača i pomoć razvoju zelenih koridora e-mobilnosti u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Instalacijom ova dva punjača u Zagrebu, Hrvatski Telekom i trgovinski lanac Kaufland Hrvatska počela je realizacija projekta Mreža brzih punjača za električna vozila u Jugoistočnoj Evropi, vrednog 4,3 miliona evra.

Evropska unija je ko-finansijer projekta koga su podržali i hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Oba e-punjača instalirana su na parkinzima ispred dva Kaufland objekta u Zagrebu. Stanice za e-punjenje dostupne su 24 sata, svakog dana, i na raposlaganju su svim vlasnicima električnih vozila. Istovremeno se na svakoj od ovih stanica mogu puniti dva električna automobila, sa ukupno tri različita priključka.

Plan je da u okviru ovog projekta budu otvorena ukupno 73 brza e-punjača – od kojih su četiri ultrabrza – na 31 lokaciji u Hrvatskoj i Rumuniji.

U Hrvatskoj će biti otvoreno 16 brzih i jedna ultra-brza elektronska stanica na najmanje šest lokacija, uglavnom oko šoping centara, benzinskih stanica i drugih objekata koji imaju lak pristup autoputevima.

U saopštenju Hrvatskog Telekoma se navodi da je planirano da novi brzi e-punjači budu instalirani duž Ten-T koridora, u gradovima Varaždin, Karlovac, Delnice i Rijeka.

Predviđeno je da projekat Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u Jugoistočnoj Evropi traje do kraja 2020. godine, i da doprinese ispunjenju ciljeva strategije Evropa 2020. godine,

Upotreba električnih punjača u Hrvatskoj porasla je za 100 posto tokom poslednjih godinu dana, kaže Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma. On je naveo i da njegova kompanija pod svojom upravom ima više od 50 posto e-punjača u zemlji.

Najveća regionalna mreža e-punjača Puni.hr trenutno raspolaže se 105 stanica za e-punjenje širom Hrvatske, u 70 gradova i nudi 150 punjača.

Procena je da će industrija e-mobilnosti na nivou EU u 2020. godini vredeti pet milijardi eura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

6. decembar 2017. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

6. decembar 2017. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

6. decembar 2017. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

6. decembar 2017. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku