Mobilnost

Hrvatski Telekom postavio prve dve brze stanice za punjenje EV

Hrvatski Telekom instalirao prve dve brze stanice za punjenje EV

Slika: Hrvatski Telekom

Objavljeno

06.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Telekom je postavio prve dve brze stanice za punjenje električnih vozila (EV), čime je počelo sprovođenje projekta čiji su cilj stvaranje mreže e-punjača i pomoć razvoju zelenih koridora e-mobilnosti u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Instalacijom ova dva punjača u Zagrebu, Hrvatski Telekom i trgovinski lanac Kaufland Hrvatska počela je realizacija projekta Mreža brzih punjača za električna vozila u Jugoistočnoj Evropi, vrednog 4,3 miliona evra.

Evropska unija je ko-finansijer projekta koga su podržali i hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Oba e-punjača instalirana su na parkinzima ispred dva Kaufland objekta u Zagrebu. Stanice za e-punjenje dostupne su 24 sata, svakog dana, i na raposlaganju su svim vlasnicima električnih vozila. Istovremeno se na svakoj od ovih stanica mogu puniti dva električna automobila, sa ukupno tri različita priključka.

Plan je da u okviru ovog projekta budu otvorena ukupno 73 brza e-punjača – od kojih su četiri ultrabrza – na 31 lokaciji u Hrvatskoj i Rumuniji.

U Hrvatskoj će biti otvoreno 16 brzih i jedna ultra-brza elektronska stanica na najmanje šest lokacija, uglavnom oko šoping centara, benzinskih stanica i drugih objekata koji imaju lak pristup autoputevima.

U saopštenju Hrvatskog Telekoma se navodi da je planirano da novi brzi e-punjači budu instalirani duž Ten-T koridora, u gradovima Varaždin, Karlovac, Delnice i Rijeka.

Predviđeno je da projekat Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u Jugoistočnoj Evropi traje do kraja 2020. godine, i da doprinese ispunjenju ciljeva strategije Evropa 2020. godine,

Upotreba električnih punjača u Hrvatskoj porasla je za 100 posto tokom poslednjih godinu dana, kaže Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma. On je naveo i da njegova kompanija pod svojom upravom ima više od 50 posto e-punjača u zemlji.

Najveća regionalna mreža e-punjača Puni.hr trenutno raspolaže se 105 stanica za e-punjenje širom Hrvatske, u 70 gradova i nudi 150 punjača.

Procena je da će industrija e-mobilnosti na nivou EU u 2020. godini vredeti pet milijardi eura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

6. decembar 2017. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

6. decembar 2017. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

6. decembar 2017. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

6. decembar 2017. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...