Električna energija

Hrvatski Končar KET remontuje HE Vacha u Bugarskoj

koncar-ket-nek-vacha

Slika: Potpisivanje ugovora (Končar KET)

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum hrvatske kompanije Končar KET i češke ČKD Blansko Holding potpisao je ugovor o revitalizaciji hidroelektrane (HE) Vacha-1, pratećeg 110 kV postrojenja i drugih pomoćnih sistema sa bugarskom elektroenergetskom kompanijom Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK EAD), saopštila je hrvatska firma.

Končar KET nije naveo vrednost ugovora, a ranije je objavljeno da je reč o delu projekta obnove hidroenergetskog kompleksa Belmeken – Sestrimo – Chaira, 110 kV postrojenja HE Vacha-1 i drugih sistema u hidroelektranama. Vrednost tog celokupnog projekta je 37 miliona evra.

U svom saopštenju Končar KET je naveo da ugovor za HE Vacha nije prvi projekat za HE koji je zaključen sa kompanijom NEK jer se trenutno sprovode ugovori za obnovu HE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina Klisura.

Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme

Ugovor su potpisali Darijo Runjić, član uprave Končara KET-a, i Ivan Ionchev, generalni direktor kompanije NEK EAD, dok će Boris Mlinarić biti menadžer projekta u ime KET-a.

U sklopu revitalizacije postrojenja obaveze KET-a, kao lidera konzorcijuma, obuhvataju zamenu dela opreme u spoljnjem 110 kV razvodnom postrojenju, isporuku nove relejne zaštite 110 kV i 20 kV postrojenja, sistema upravljanja HE, sistema alarmiranja i turbinske regulacije za agregate 3 i 4, sistema upravljanja predturbinskim zatvaračima na agregatima 3 i 4, kao i kompletnu zamenu agregata 2 sa pripadajućim sistemima i novi sistem merenja električne energije, kao i montažu, ispitivanje i puštanje u pogon isporučene opreme.

Firme Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme. Završetak projekta, kako se navodi, planiran je za kraj 2020. godine.

HE Vacha -1 je poslednja elektrana koja se nalazi na kaskadi Dospat-Vacha.

NEK EAD je 100% u vlasništvu kompanije Bulgarian Energy Holdinga (BEH EAD) koja je nastala 2008. godine nakon preimenovanja kompanije Bulgargas Holding EAD i u državnom je vlasništvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.