Električna energija

Hrvatski Končar KET remontuje HE Vacha u Bugarskoj

koncar-ket-nek-vacha

Slika: Potpisivanje ugovora (Končar KET)

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum hrvatske kompanije Končar KET i češke ČKD Blansko Holding potpisao je ugovor o revitalizaciji hidroelektrane (HE) Vacha-1, pratećeg 110 kV postrojenja i drugih pomoćnih sistema sa bugarskom elektroenergetskom kompanijom Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK EAD), saopštila je hrvatska firma.

Končar KET nije naveo vrednost ugovora, a ranije je objavljeno da je reč o delu projekta obnove hidroenergetskog kompleksa Belmeken – Sestrimo – Chaira, 110 kV postrojenja HE Vacha-1 i drugih sistema u hidroelektranama. Vrednost tog celokupnog projekta je 37 miliona evra.

U svom saopštenju Končar KET je naveo da ugovor za HE Vacha nije prvi projekat za HE koji je zaključen sa kompanijom NEK jer se trenutno sprovode ugovori za obnovu HE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina Klisura.

Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme

Ugovor su potpisali Darijo Runjić, član uprave Končara KET-a, i Ivan Ionchev, generalni direktor kompanije NEK EAD, dok će Boris Mlinarić biti menadžer projekta u ime KET-a.

U sklopu revitalizacije postrojenja obaveze KET-a, kao lidera konzorcijuma, obuhvataju zamenu dela opreme u spoljnjem 110 kV razvodnom postrojenju, isporuku nove relejne zaštite 110 kV i 20 kV postrojenja, sistema upravljanja HE, sistema alarmiranja i turbinske regulacije za agregate 3 i 4, sistema upravljanja predturbinskim zatvaračima na agregatima 3 i 4, kao i kompletnu zamenu agregata 2 sa pripadajućim sistemima i novi sistem merenja električne energije, kao i montažu, ispitivanje i puštanje u pogon isporučene opreme.

Firme Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme. Završetak projekta, kako se navodi, planiran je za kraj 2020. godine.

HE Vacha -1 je poslednja elektrana koja se nalazi na kaskadi Dospat-Vacha.

NEK EAD je 100% u vlasništvu kompanije Bulgarian Energy Holdinga (BEH EAD) koja je nastala 2008. godine nakon preimenovanja kompanije Bulgargas Holding EAD i u državnom je vlasništvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

28. avgust 2019. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

28. avgust 2019. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

28. avgust 2019. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

28. avgust 2019. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena