Električna energija

Hrvatski Končar KET remontuje HE Vacha u Bugarskoj

koncar-ket-nek-vacha

Slika: Potpisivanje ugovora (Končar KET)

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum hrvatske kompanije Končar KET i češke ČKD Blansko Holding potpisao je ugovor o revitalizaciji hidroelektrane (HE) Vacha-1, pratećeg 110 kV postrojenja i drugih pomoćnih sistema sa bugarskom elektroenergetskom kompanijom Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK EAD), saopštila je hrvatska firma.

Končar KET nije naveo vrednost ugovora, a ranije je objavljeno da je reč o delu projekta obnove hidroenergetskog kompleksa Belmeken – Sestrimo – Chaira, 110 kV postrojenja HE Vacha-1 i drugih sistema u hidroelektranama. Vrednost tog celokupnog projekta je 37 miliona evra.

U svom saopštenju Končar KET je naveo da ugovor za HE Vacha nije prvi projekat za HE koji je zaključen sa kompanijom NEK jer se trenutno sprovode ugovori za obnovu HE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina Klisura.

Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme

Ugovor su potpisali Darijo Runjić, član uprave Končara KET-a, i Ivan Ionchev, generalni direktor kompanije NEK EAD, dok će Boris Mlinarić biti menadžer projekta u ime KET-a.

U sklopu revitalizacije postrojenja obaveze KET-a, kao lidera konzorcijuma, obuhvataju zamenu dela opreme u spoljnjem 110 kV razvodnom postrojenju, isporuku nove relejne zaštite 110 kV i 20 kV postrojenja, sistema upravljanja HE, sistema alarmiranja i turbinske regulacije za agregate 3 i 4, sistema upravljanja predturbinskim zatvaračima na agregatima 3 i 4, kao i kompletnu zamenu agregata 2 sa pripadajućim sistemima i novi sistem merenja električne energije, kao i montažu, ispitivanje i puštanje u pogon isporučene opreme.

Firme Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme. Završetak projekta, kako se navodi, planiran je za kraj 2020. godine.

HE Vacha -1 je poslednja elektrana koja se nalazi na kaskadi Dospat-Vacha.

NEK EAD je 100% u vlasništvu kompanije Bulgarian Energy Holdinga (BEH EAD) koja je nastala 2008. godine nakon preimenovanja kompanije Bulgargas Holding EAD i u državnom je vlasništvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu