Električna energija

Hrvatski Končar KET remontuje HE Vacha u Bugarskoj

koncar-ket-nek-vacha

Slika: Potpisivanje ugovora (Končar KET)

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum hrvatske kompanije Končar KET i češke ČKD Blansko Holding potpisao je ugovor o revitalizaciji hidroelektrane (HE) Vacha-1, pratećeg 110 kV postrojenja i drugih pomoćnih sistema sa bugarskom elektroenergetskom kompanijom Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK EAD), saopštila je hrvatska firma.

Končar KET nije naveo vrednost ugovora, a ranije je objavljeno da je reč o delu projekta obnove hidroenergetskog kompleksa Belmeken – Sestrimo – Chaira, 110 kV postrojenja HE Vacha-1 i drugih sistema u hidroelektranama. Vrednost tog celokupnog projekta je 37 miliona evra.

U svom saopštenju Končar KET je naveo da ugovor za HE Vacha nije prvi projekat za HE koji je zaključen sa kompanijom NEK jer se trenutno sprovode ugovori za obnovu HE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina Klisura.

Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme

Ugovor su potpisali Darijo Runjić, član uprave Končara KET-a, i Ivan Ionchev, generalni direktor kompanije NEK EAD, dok će Boris Mlinarić biti menadžer projekta u ime KET-a.

U sklopu revitalizacije postrojenja obaveze KET-a, kao lidera konzorcijuma, obuhvataju zamenu dela opreme u spoljnjem 110 kV razvodnom postrojenju, isporuku nove relejne zaštite 110 kV i 20 kV postrojenja, sistema upravljanja HE, sistema alarmiranja i turbinske regulacije za agregate 3 i 4, sistema upravljanja predturbinskim zatvaračima na agregatima 3 i 4, kao i kompletnu zamenu agregata 2 sa pripadajućim sistemima i novi sistem merenja električne energije, kao i montažu, ispitivanje i puštanje u pogon isporučene opreme.

Firme Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme. Završetak projekta, kako se navodi, planiran je za kraj 2020. godine.

HE Vacha -1 je poslednja elektrana koja se nalazi na kaskadi Dospat-Vacha.

NEK EAD je 100% u vlasništvu kompanije Bulgarian Energy Holdinga (BEH EAD) koja je nastala 2008. godine nakon preimenovanja kompanije Bulgargas Holding EAD i u državnom je vlasništvu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor

ems donacija wbif transbalkanski koridor

EMS dobio donaciju od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor

23 February 2021 - Grant stiže od Investicionog okvira za Zapadni Balkan za sekciju 3 Koridora koja se odnosi na dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta.

novi zakoni energetika zorana mihajlovic skupstina srbije

Četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva na Vladi Srbije sledeće nedelje

19 February 2021 - O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlada Srbije.

eex cropex fjucersi

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

12 February 2021 - Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju, Evropska energetska berza priprema i hrvatske fjučerse za električnu energiju.