x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatski Končar KET remontuje HE Vacha u Bugarskoj

28.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Potpisivanje ugovora (Končar KET)
Hrvatski Končar KET remontuje HE Vacha u Bugarskoj

Konzorcijum hrvatske kompanije Končar KET i češke ČKD Blansko Holding potpisao je ugovor o revitalizaciji hidroelektrane (HE) Vacha-1, pratećeg 110 kV postrojenja i drugih pomoćnih sistema sa bugarskom elektroenergetskom kompanijom Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK EAD), saopštila je hrvatska firma.

Končar KET nije naveo vrednost ugovora, a ranije je objavljeno da je reč o delu projekta obnove hidroenergetskog kompleksa Belmeken – Sestrimo – Chaira, 110 kV postrojenja HE Vacha-1 i drugih sistema u hidroelektranama. Vrednost tog celokupnog projekta je 37 miliona evra.

U svom saopštenju Končar KET je naveo da ugovor za HE Vacha nije prvi projekat za HE koji je zaključen sa kompanijom NEK jer se trenutno sprovode ugovori za obnovu HE Belmeken, HE Sestrimo i HE Momina Klisura.

Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme

Ugovor su potpisali Darijo Runjić, član uprave Končara KET-a, i Ivan Ionchev, generalni direktor kompanije NEK EAD, dok će Boris Mlinarić biti menadžer projekta u ime KET-a.

U sklopu revitalizacije postrojenja obaveze KET-a, kao lidera konzorcijuma, obuhvataju zamenu dela opreme u spoljnjem 110 kV razvodnom postrojenju, isporuku nove relejne zaštite 110 kV i 20 kV postrojenja, sistema upravljanja HE, sistema alarmiranja i turbinske regulacije za agregate 3 i 4, sistema upravljanja predturbinskim zatvaračima na agregatima 3 i 4, kao i kompletnu zamenu agregata 2 sa pripadajućim sistemima i novi sistem merenja električne energije, kao i montažu, ispitivanje i puštanje u pogon isporučene opreme.

Firme Končar – Generatori i motori, Končar – Elektronika i informatika i Končar – Aparati i postrojenja učestvovaće u projektu kao dobavljači opreme. Završetak projekta, kako se navodi, planiran je za kraj 2020. godine.

HE Vacha -1 je poslednja elektrana koja se nalazi na kaskadi Dospat-Vacha.

NEK EAD je 100% u vlasništvu kompanije Bulgarian Energy Holdinga (BEH EAD) koja je nastala 2008. godine nakon preimenovanja kompanije Bulgargas Holding EAD i u državnom je vlasništvu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.