Voda

Hrvatska vlada potpisala ugovore za projekte za upravljanje vodama u Slavoniji

Hrvatska vlada potpisala ugovore za projekte za upravljanje vodama u Slavoniji

Photo: mzoip.hr

Objavljeno

09.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Vlade Hrvatske potpisali su šest ugovora o sufinansiranju projekata za upravljanje vodama na području Slavonije, saopšteno je posle sednice vlade održane u Osijeku. Ugovori vredni ukupno 1,7 milijardi kuna (225 miliona evra) se odnose na projekte, koji će se sprovoditi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014 – 2020. uključujući projekat uređenja desne obale reke Drave u Osijeku ukupne vrednosti 44 miliona kuna (5,8 miliona evra).

Od ukupne sume ukupno 947,8 miliona kuna (125 miliona evra) je obezbeđeno iz evropskih strukturnih fondova. U saopštenju se precizira da će se ovi projekti finansirati u okviru OPKK 2014 – 2020. i napominje da je Hrvatskoj na raspolaganju 1,05 milijardi evra bespovratnih sredstava za projekte vodoprivrede.

„Šest projekata, za čiju realizaciju su potpisani ugovori, odnose se na izgradnju sedam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenje za pijaću vodu u Belišću, rekonstrukciju 360 kilometara kanalizacione i 60 kilometara mreže za vodosnabdevanje sa više od 150 crpnih stanica. Projektima će se obezbediti bolje snabdevanje vodom za više od 50.000 ljudi“, kaže se u saopstenju.

U okviru OPKK se sprovodi 17 projekata iz vodoprivrede ukupne vrednosti 4,7 milijardi kuna (629 miliona evra), od čega je 34 odsto, oko 2,7 milijardi kuna (357 miliona evra), obezbeđeno kroz sufinansiranje iz fondova Evropske unije.

Još deset projekata ukupne vrednosti 6,2 milijarde kuna (820 miliona evra) trebalo bi da bude odobreno do kraja 2017. godine, a za njih će biti obezbeđeno 3,6 milijardi kuna (476 miliona evra) za sufinansiranje iz fondova EU, saopštila je vlada Hrvatske, dodajući da je još oko 70 projekata u pripremi što znači da će se sva sredstva određena za ovu državu iz fondova EU biti iskorišćena.

Realizacijom ovih infrastrukturnih projekata za vodoprivrede će biti obezbeđen savremeni sistem vodosnabdevanja sa boljim kvalitetom pijaće vode za stanovništvo, kao i poboljšani odvodni sistemi i sistemi za prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa standardima EU. Projekti treba da obezbede i zaštitu izvora vode za piće, vodnih resursa i povezanih ekosistema.

Vlada je ocenila da će ova ulaganja indirektno doprineti razvoju i poboljšanju kvaliteta života stanovništva privlačenjem novih investicija i otvaranjem novih radnih mesta.

U okviru projekta uređenja obale reke Drave u Osijeku će biti izgrađeno najduže šetalište uz neku reku u Hrvatskoj, a dva dela grada će biti spojena obalskim bedemom.

Ugovore su potpisali ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktori lokalnih vodoprivrednih firmi i gradskih vodovoda iz tog dela Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda