x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska sprovodi strateški projekat za primarnu selekciju otpada

14.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Kontejneri za primarnu selekciju otpada (FZOEU)
Hrvatska sprovodi strateški projekat za primarnu selekciju otpada

Ukupno 284 gradova i opština u Hrvatskoj dobilo je skoro 48.000 kontejnera čime je završena prva faza projekta vrednog 370 miliona kuna (49,1 milion evra) za odvojeno skupljanje (primarnu selekciju) otpada.

U okviru projekta, koji je najavljen početkom 2019. godine, 407 gradova i opština u Hrvatskoj dobiće 1.230.695 kontejnera za primarnu selekciju biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla).

Prva faza završena je isporukom 18.900 kontejnera za Grad Zagreb i 1.750 kontejnera za Grad Split,  saopštio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

U drugoj fazi, na jesen, stižu kante za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima

U ovoj fazi projekta nabavljeni su kontejneri većih zapremnina, dok će u drugoj fazi, na jesen, stići 1.182.835 kanti za odvojeno prikupljanje otpada za domaćinstva u 385 gradova i opština.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka kako bi se smanjila količina mešanog komunalnog otpada koji nastaje, smanjio udeo biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom mešanom komunalnom otpadu i povećale količine reciklabilnog otpada, navode u Fondu.

Nabavka kontejnera i kanti finansira se iz sredstava EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, odakle je obezbeđeno 85% novca, a ostatak su dale lokalne samouprave.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.