Otpad

Hrvatska sprovodi strateški projekat za primarnu selekciju otpada

hrvatska-projekat-kontejneri-primarna-selekcija-otpada

Slika: Kontejneri za primarnu selekciju otpada (FZOEU)

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukupno 284 gradova i opština u Hrvatskoj dobilo je skoro 48.000 kontejnera čime je završena prva faza projekta vrednog 370 miliona kuna (49,1 milion evra) za odvojeno skupljanje (primarnu selekciju) otpada.

U okviru projekta, koji je najavljen početkom 2019. godine, 407 gradova i opština u Hrvatskoj dobiće 1.230.695 kontejnera za primarnu selekciju biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla).

Prva faza završena je isporukom 18.900 kontejnera za Grad Zagreb i 1.750 kontejnera za Grad Split,  saopštio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

U drugoj fazi, na jesen, stižu kante za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima

U ovoj fazi projekta nabavljeni su kontejneri većih zapremnina, dok će u drugoj fazi, na jesen, stići 1.182.835 kanti za odvojeno prikupljanje otpada za domaćinstva u 385 gradova i opština.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka kako bi se smanjila količina mešanog komunalnog otpada koji nastaje, smanjio udeo biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom mešanom komunalnom otpadu i povećale količine reciklabilnog otpada, navode u Fondu.

Nabavka kontejnera i kanti finansira se iz sredstava EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, odakle je obezbeđeno 85% novca, a ostatak su dale lokalne samouprave.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva