Otpad

Hrvatska sprovodi strateški projekat za primarnu selekciju otpada

hrvatska-projekat-kontejneri-primarna-selekcija-otpada

Slika: Kontejneri za primarnu selekciju otpada (FZOEU)

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukupno 284 gradova i opština u Hrvatskoj dobilo je skoro 48.000 kontejnera čime je završena prva faza projekta vrednog 370 miliona kuna (49,1 milion evra) za odvojeno skupljanje (primarnu selekciju) otpada.

U okviru projekta, koji je najavljen početkom 2019. godine, 407 gradova i opština u Hrvatskoj dobiće 1.230.695 kontejnera za primarnu selekciju biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla).

Prva faza završena je isporukom 18.900 kontejnera za Grad Zagreb i 1.750 kontejnera za Grad Split,  saopštio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

U drugoj fazi, na jesen, stižu kante za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima

U ovoj fazi projekta nabavljeni su kontejneri većih zapremnina, dok će u drugoj fazi, na jesen, stići 1.182.835 kanti za odvojeno prikupljanje otpada za domaćinstva u 385 gradova i opština.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka kako bi se smanjila količina mešanog komunalnog otpada koji nastaje, smanjio udeo biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom mešanom komunalnom otpadu i povećale količine reciklabilnog otpada, navode u Fondu.

Nabavka kontejnera i kanti finansira se iz sredstava EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, odakle je obezbeđeno 85% novca, a ostatak su dale lokalne samouprave.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

14. avgust 2020. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

14. avgust 2020. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

14. avgust 2020. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

14. avgust 2020. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda