Otpad

Hrvatska sprovodi strateški projekat za primarnu selekciju otpada

hrvatska-projekat-kontejneri-primarna-selekcija-otpada

Slika: Kontejneri za primarnu selekciju otpada (FZOEU)

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukupno 284 gradova i opština u Hrvatskoj dobilo je skoro 48.000 kontejnera čime je završena prva faza projekta vrednog 370 miliona kuna (49,1 milion evra) za odvojeno skupljanje (primarnu selekciju) otpada.

U okviru projekta, koji je najavljen početkom 2019. godine, 407 gradova i opština u Hrvatskoj dobiće 1.230.695 kontejnera za primarnu selekciju biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla).

Prva faza završena je isporukom 18.900 kontejnera za Grad Zagreb i 1.750 kontejnera za Grad Split,  saopštio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

U drugoj fazi, na jesen, stižu kante za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima

U ovoj fazi projekta nabavljeni su kontejneri većih zapremnina, dok će u drugoj fazi, na jesen, stići 1.182.835 kanti za odvojeno prikupljanje otpada za domaćinstva u 385 gradova i opština.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka

Cilj projekta je uspostavljanje sistema za selekciju otpada na mestu nastanka kako bi se smanjila količina mešanog komunalnog otpada koji nastaje, smanjio udeo biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom mešanom komunalnom otpadu i povećale količine reciklabilnog otpada, navode u Fondu.

Nabavka kontejnera i kanti finansira se iz sredstava EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, odakle je obezbeđeno 85% novca, a ostatak su dale lokalne samouprave.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

14. avgust 2020. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

14. avgust 2020. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. avgust 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

14. avgust 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.