OIE

Hrvatska povećala udeo električne energije iz OIE koji će se prodavati na berzi

hrvatska-elektricna-energija-OIE-berza

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada odlučila je da poveća udeo električne energije proizvedene u elektranama na obnovljive izvore energije i postrojenjima za visokoefikasnu kogeneraciju koji će se prodavati na hrvatskoj berzi električne energije CROPEX sa 30 na 60% od 1. januara 2020. Preostalih 40% će otkupljivati snabdevači po regulisanim cenama.

Na ovaj način Hrvatska je nastavila liberalizaciju tržišta zelene energije, koja je započela u decembru 2018. godine. Tada je, nakon dve godine odlaganja, Vlada Hrvatske napravila prvi korak u otvaranju ovog tržišta i usvojila novi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji i uredbi o udelu neto isporučene električne energije povlašćenih proizvođača. Svojom poslednjom odlukom vlada je samo promenila ovu uredbu. Inače, odluke da se liberalizacija odloži izazvale su nezadovoljstvo snabdevača, među kojima su i strane kompanije, jer im je to, kako su tvrdili pravilo gubitke u poslovanju.

Liberalizacija tržišta zelene energije je počela 2019, a trebalo bi da se završi za tri godine ili do kraja 2021.

Prema uredbi, dobavljači električne energije dužni su da od operatora tržišta električne energije (HROTE) preuzmu 40% neto električne energije isporučene od povlašćenih proizvođača električne energije, dok će se preostalih 60% energije prodati na tržištu. Dosadašnja obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni za 2019. iznosila je 70%, saopštila je berza CROPEX.

Plan otvaranje tržišta zelene energije, kako je navedeno u obrazloženju za donošenje Uredbe, predviđa da se ovaj posao obavi za tri godine, odnosno do 2021. godine. Tržište se postepeno otvara kako bi se osiguralo sprovođenje plana, pa se očekuje da će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) u 2019. uspešno prodati 60% električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solar-vetar-struja-fosilna-goriva-EU-udeo

Obnovljivi izvori prvi put pretekli fosilna goriva po udelu u proizvodnji struje u EU

26 January 2021 - Evropska unija je po prvi put u jednoj godini proizvela više električne energije iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva.

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.