OIE

Hrvatska povećala udeo električne energije iz OIE koji će se prodavati na berzi

hrvatska-elektricna-energija-OIE-berza

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada odlučila je da poveća udeo električne energije proizvedene u elektranama na obnovljive izvore energije i postrojenjima za visokoefikasnu kogeneraciju koji će se prodavati na hrvatskoj berzi električne energije CROPEX sa 30 na 60% od 1. januara 2020. Preostalih 40% će otkupljivati snabdevači po regulisanim cenama.

Na ovaj način Hrvatska je nastavila liberalizaciju tržišta zelene energije, koja je započela u decembru 2018. godine. Tada je, nakon dve godine odlaganja, Vlada Hrvatske napravila prvi korak u otvaranju ovog tržišta i usvojila novi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji i uredbi o udelu neto isporučene električne energije povlašćenih proizvođača. Svojom poslednjom odlukom vlada je samo promenila ovu uredbu. Inače, odluke da se liberalizacija odloži izazvale su nezadovoljstvo snabdevača, među kojima su i strane kompanije, jer im je to, kako su tvrdili pravilo gubitke u poslovanju.

Liberalizacija tržišta zelene energije je počela 2019, a trebalo bi da se završi za tri godine ili do kraja 2021.

Prema uredbi, dobavljači električne energije dužni su da od operatora tržišta energije (HROTE) preuzmu 40% neto električne energije isporučene od povlašćenih proizvođača električne energije, dok će se preostalih 60% energije prodati na tržištu. Dosadašnja obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni za 2019. iznosila je 70%, saopštila je berza CROPEX.

Plan otvaranje tržišta zelene energije, kako je navedeno u obrazloženju za donošenje Uredbe, predviđa da se ovaj posao obavi za tri godine, odnosno do 2021. godine. Tržište se postepeno otvara kako bi se osiguralo sprovođenje plana, pa se očekuje da će HROTE u 2019. uspešno prodati 60% električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. decembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. decembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. decembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. decembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.