OIE

Hrvatska povećala udeo električne energije iz OIE koji će se prodavati na berzi

hrvatska-elektricna-energija-OIE-berza

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada odlučila je da poveća udeo električne energije proizvedene u elektranama na obnovljive izvore energije i postrojenjima za visokoefikasnu kogeneraciju koji će se prodavati na hrvatskoj berzi električne energije CROPEX sa 30 na 60% od 1. januara 2020. Preostalih 40% će otkupljivati snabdevači po regulisanim cenama.

Na ovaj način Hrvatska je nastavila liberalizaciju tržišta zelene energije, koja je započela u decembru 2018. godine. Tada je, nakon dve godine odlaganja, Vlada Hrvatske napravila prvi korak u otvaranju ovog tržišta i usvojila novi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji i uredbi o udelu neto isporučene električne energije povlašćenih proizvođača. Svojom poslednjom odlukom vlada je samo promenila ovu uredbu. Inače, odluke da se liberalizacija odloži izazvale su nezadovoljstvo snabdevača, među kojima su i strane kompanije, jer im je to, kako su tvrdili pravilo gubitke u poslovanju.

Liberalizacija tržišta zelene energije je počela 2019, a trebalo bi da se završi za tri godine ili do kraja 2021.

Prema uredbi, dobavljači električne energije dužni su da od operatora tržišta električne energije (HROTE) preuzmu 40% neto električne energije isporučene od povlašćenih proizvođača električne energije, dok će se preostalih 60% energije prodati na tržištu. Dosadašnja obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni za 2019. iznosila je 70%, saopštila je berza CROPEX.

Plan otvaranje tržišta zelene energije, kako je navedeno u obrazloženju za donošenje Uredbe, predviđa da se ovaj posao obavi za tri godine, odnosno do 2021. godine. Tržište se postepeno otvara kako bi se osiguralo sprovođenje plana, pa se očekuje da će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) u 2019. uspešno prodati 60% električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

18. decembar 2019. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

18. decembar 2019. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

18. decembar 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

18. decembar 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi